Numărul noilor infectări a explodat. Ce soluţii au Florin Cîţu şi Raed Arafat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Efectele campaniei de vaccinare se văd după ce minimum 30% din populaţie a fost imunizată, iar România a ajuns abia la 3,7% Imagine: Adevărul
Efectele campaniei de vaccinare se văd după ce minimum 30% din populaţie a fost imunizată, iar România a ajuns abia la 3,7% Imagine: Adevărul

Bilanţul noilor infectări cu virusul SARS-CoV-2 a explodat, ieri, fiind identificate în ultimele 24 de ore nu mai puţin de 6.188 de cazuri COVID-19. În acelaşi timp, 133 de pacienţi au pierdut lupta cu boala, iar numărul de cazuri la ATI a ajuns la 1.226. Rezultatele au avut la bază un număr de 26.186 de teste RT-PCR şi 12.185 de teste rapide antigenice.

Media naţională a incidenţei a ajuns la 3,13 la mie, iar Bucureştiul a trecut de 4 ca rată de incidenţă a infectărilor în ultimele 14 zile, în timp ce numărul judeţelor care sunt în prezent în scenariul roşu a ajuns la şapte: Alba, Constanţa, Hunedoara, Braşov, Cluj, Ilfov şi Timiş. „În fiecare zi avem câte un oraş nou care trece peste acel prag de 3 la mie. Dacă vrem să păstrăm economia deschisă, depinde doar de noi”, a atras atenţia premierul Florin Cîţu. 

El a arătat că rezultatele campaniei de vaccinare sunt bune şi că, până în luna septembrie, 10,4 milioane de români vor fi imunizaţi împotriva virusului. 

„Obiectivul rămâne în continuare - şi ne-am uitat când vor veni dozele de vaccin - ca până la sfârşitul lunii septembrie să vaccinăm 10,4 milioane de români. Asta înseamnă 70% din populaţia activă şi ar însemna că putem să spunem că trecem în partea cealaltă a pandemiei. Sunt semne că s-ar putea să fie mai devreme, dar nu aş vrea să ne gândim”, a declarat premierul. 

Când vom vedea efectele vaccinării

La rândul său, şeful DSU Raed Arafat e de părere că România nu a ajuns încă la un procent important de persoane vaccinate. Potrivit datelor Bloomberg.com, în România, 7,7% din populaţie a primit prima doză de vaccin, iar 3,7% au primit ambele doze. „Clar că impactul scontat trebuie să fie la un procent mai mare, 60%-70%, dar probabil când ai 30% din populaţie vaccinată şi creşti către 40%-50%, clar că numărul celor vaccinaţi va avea un impact asupra răspândirii virusului şi o să o scadă. Deci, acest lucru e fără dubii”, a declarat Raed Arafat.

Cu privire la situaţia din ce în ce mai alarmantă din secţiile de terapie intensivă, şeful DSU a declarat: „Chestia cu locurile este una dinamică. Adică, atunci când spunem că în Bucureşti la acest moment nu avem locuri, nu înseamnă că mâine dimineaţă nu vom găsi, poate, câteva locuri care se eliberează. Acum avem 130 de pacienţi în UPU, din care 4 sunt intubaţi, în stare critică. Mulţi sunt pe ventilaţie non-invazivă şi avem mai multe persoane suspecte, care sunt pe oxigen simplu. Deci, clar, cu cât se eliberează (n.r. - locurile), pacienţii sunt transferaţi şi internaţi”. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite