Regele Filip al Belgiei. Noi generaţii de monarhi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filip, noul Rege al Belgiei. Foto: Tim P. Whitby
Filip, noul Rege al Belgiei. Foto: Tim P. Whitby

Două abdicări de monarhi au avut loc de la începutul acestui an în favoarea noilor generaţii. Prima a fost cea a Reginei Beatrix a Olandei în favoarea lui Willem-Alexander, devenit Rege pe 30 aprilie, iar cea de-a doua abdicare este a Regelui Albert II al Belgiei în favoarea fiului său Filip, care a depus jurământul în Parlament astăzi. Investitura Regelui Filip vine la două săptămâni şi jumătate după ce Regele Albert a împlinit 79 de ani.

Ceremonia de investitură a noului rege a fost planificată pentru 21 iulie, ziua naţională a Belgiei şi care marchează încheierea a 20 de ani de domnie ai Regelui Albert. În urmă cu 182 de ani, în aceeaşi zi, a avut loc ascensiunea la tron a primului monarh Leopold I, născut Leopold Georg Christian Friedrich, Principe de Saxa-Coburg.

În ultimul discurs adresat naţiunii pe 20 iulie, Regele Albert II a vorbit despre necesitatea păstrării unităţii ţării.

„Daţi viitorului Rege Filip şi viitoarei Regine Matilda, contribuţia şi sprijinul vostru. Sunt un cuplu regal deosebit care se bucură de toată încrederea mea”. 

Imediat după depunerea jurământului în Parlament, a urmat intonarea imnului Belgiei, apoi cel european, Odă bucuriei, având o semnificaţie aparte datorită oraşului Bruxelles, capitala Uniunii Europene.

Filip al Belgiei 2

Noile generaţii de monarhi europeni cresc încrederea publicului (conform sondajelor) din acele state pentru monarhie pe termen lung. Mai multe asemenea sondaje realizate la începutul anului 2013 indică pentru state ca Spania sau Suedia, o anumită predilecţie a populaţiei pentru noile generaţii de monarhi, procentajele fiind în favoarea unei renunţări la tron a Regilor Juan Carlos I sau Carl XVI Gustaf în favoarea succesorilor lor.

Presa internaţională face de asemenea speculaţii şi analize pentru o posibilă retragere a Reginei Marii Britanii, deşi acest lucru este puţin probabil datorită longevităţii cunoscute a familiei, dar şi a cutumelor britanice.

În monarhiile funcţionale Elisabeta II a Marii Britanii are 87 de ani, Juan Carlos al Spaniei 75 de ani, Margarethe II a Danemarcei 73 de ani, iar Carl XVI Gustaf al Suediei are 66 de ani.
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite