Noul preşedinte al Academiei Române Ioan Aurel Pop, Adrian Vasilescu şi Cornel Nistorescu pe lista colaboratorilor Securităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anii '80, Cornel Nistorescu, care în prezent conduce publicaţia Cotidianul, dar şi consilierul BNR Adrian Vasilescu sau Ioan Aurel Pop, noul preşedinte al Academiei Române, s-ar fi aflat pe listele de colaboratori ai Securităţii ceauşiste, pe zona de urmărire a emigraţiei româneşti.

Consilierul şefului Băncii Naţionale a României, Adrian Vasilescu, noul preşedinte al Academiei Române, Ioan Aurel Pop,  ziaristul Cornel Nistorescu sau sociologul Dorel Abraham, apar pe o listă care conţine în total 200 de nume care ar fi colaborat cu UM 0225, unitatea din cadrul Departamentului Securităţii Statului (DSS) care se ocupa de urmărirea emigraţiei româneşti. Lista a fost făcută publică de cercetătorul Mădălin Hodor, într-un material publicat în Revista 22

În total raportul conţine peste două sute de nume ale colaboratorilor aflaţi în legătura cu UM 0225. „În februarie1985, generalul-locotenet Aristotel Stamatoiu, şeful Centrului de Informaţii Externe (CIE, continuatorul DIE), a emis un ordin prin care le cerea tuturor unităţilor subordonate  să-şi actualizeze situaţia surselor aflate în legătură şi să transmită datele lor complete către UM 0503 (Cartoteca CIE). Drept urmare, la 13.05.1985, UM 0225, unitatea care se ocupa de urmărirea emigraţiei româneşti, a întocmit un tabel conţinând numele colaboratorilor pe care îi avea în legătură la acea dată, tabel pe care l-a înaintat conform ordinului către UM 0503. Aşa numita  «Brigadă Antiemigraţie» se ocupa cu «contracararea acţiunilor ostile RSR desfăşurate de centrele de propagandă din străinătate». Printre cele 200 de nume aflate pe respectiva listă se află nume sonore ale intelectualităţii româneşti: istorici  (Ioan Aurel Pop, Dan Berindei, Ioan Chiper, Radu Constantinescu), sociologi (Dorel Abraham, Ştefan Costea), ziarişti (Cornel Nistorescu, Adrian Vasilescu, Mihai Pelin), filologi (Ştefan Cazimir, Ion Coja, Ion Deaconescu), medici (Petre Ciobanu, Constantin Gorgos) etc.“, scrie cercetătorul Mădălin Hodor, într-un material care prezintă mai multe documente de arhivă. 

Lista celor 200 de colaboratori este alfabetică şi însoţită de menţionarea în dreptul fiecărui nume a sectorului (similarul serviciului de la direcţiile interne ale Securităţii) la care se afla în legătură şi a ofiţerului care răspundea de el (de exemplu „225 g-5“, unde 225 reprezintă UM 0225, „g“ reprezintă sectorul, iar „5“ indicativul ofiţerului).  

Pop şi Nistorescu resping acuzaţiile

Cornel Nistorescu a explicat, pentru „Adevărul“ de ce crede că a ajuns pe lista colaboratorilor UM 0225. Nistorescu spune că se crează un scandal artificial pentru a se abate atenţia opiniei publice de la protocoalele de colaborare a SRI cu procurorii. 

„N-am colaborat cu securitatea. Să scoată orice hârtie pe care o au şi să arate că eu am semnat sau că am turnat pe cineva. Mi-au luat un articol dintr-un ziar, pe care mi l-au şi mutilat, nici măcar nu l-au lăsat aşa cum era. Ei încearcă acum să mute accentul de la protocoale şi de la colaborarea cu SRI-ul şi cu serviciile de acum pe securitatea de altă dată. Sigur, şi securitatea de altă dată a făcut aberaţii şi prostii dar eu n-am colaborat”, a declarat, pentru „Adevărul”, Cornel Nistorescu.

Şi preşedintele Academiei Române a respins ideea de a fi colaborat cu structurile de informaţii ale statului comunist. Ioan Aurel Pop susţine că nu a semnat niciun angajament, nu a călătorit decât în state din fostul lagăr socialist, de trei ori, şi nu a făcut decât să trimită câteva articole de specialitate, prin intermediul conducătorului său de doctorat, la reviste din străinătate.

Imagine indisponibilă

Reacţia lui Adrian Vasilescu

„Este o lege în România care consfinţeşte că sintagma „colaborator al Securităţii” poate fi agăţată de persoana cuiva ca o tinichea de coadă numai în condiţiile în care persoana respectivă a făcut afirmaţii despre oricine, rudă, prieten, cunoscut, necunoscut, care să îi fi dăunat persoanei respective, să îi pună în pericol viaţa, libertatea, onoarea, demnitatea.  Eu nu ştiu ce caut pe anumite liste. De-a lungul anilor, în perioada mea de gazetărie, am făcut multe deplasări în străinătate şi de fiecare dată dădeam un raport unor ofiţeri de securitate care mă întrebau cine m-am întâlnit, ce am vorbit. Numele meu l-am menţionat, al acelor persoane, niciodată. Eu nu am notat, nu am spus, nu am vorbit, nu am scris, nu am pomenit vreun nume de rudă, prieten, colaborator, duşman, orice vreţi, niciun nume în viaţa mea. Le spuneam de persoanele oficiale cu care m-am întâlnit, că ştia toată lumea că m-am întâlnit. Şi nu mă duceam acolo să mă întâlnesc cu români.  De altfel, în toate deplasările pe care le-am făcut în Occident, nu m-am întâlnit decât cu foarte puţini membri ai emigraţiei, care erau în situaţii oficiale, fie translatori, fie oameni de legătură. Dar nu am pomenit niciodată numele acestor oameni. Nici nu vreau să ştiu ce le trece prin cap. Am făcut această declaraţie acum 10 ani şi repet acum: nu am spus şi nu am scris nimic despre nimeni“, a declarat, pentru „Adevărul“, consilierul şefului Băncii Naţionale a României, Adrian Vasilescu. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite