Noul Guvern. Cine este Petre Tobă, propus pentru şefia Ministerului Administraţiei şi Internelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petre Tobă a intrat în Poliţie în anul 1990 FOTO Mihaela Cojocariu
Petre Tobă a intrat în Poliţie în anul 1990 FOTO Mihaela Cojocariu

Chestorul Petre Tobă (51 de ani), propus de premierul ales Dacian Cioloş la conducerea Ministerului de Interne, este inspectorul general al Poliţie Române, funcţie cu rang de secretar de stat în cadrul Ministerului de Interne. A intrat în Poliţie în anul 1990, imediat după Revoluţie, iar din 2012 este şeful Poliţiei Române. La începutul anului i s-a atras atenţia că a crescut numărul poliţiştilor cu funcţii importante cercetaţi pentru corupţie.

Cine este Petre Tobă

În 1989, Petre Tobă a terminat Facultatea de Maşini şi Utilaje pentru Construcţii, iar în 1991 a făcut un curs de pregătire iniţială pentru poliţie, iar în 2000 a terminat Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, obţinând calificarea de jurist. În 2007 a terminat masterul la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”. 

În 1990 a intrat în poliţiei, fiind ofiţer operativ de poliţie în cadrul Poliţiei Capitalei, iar din 1994 şi până în 2004 a fost şef de birou în cadrul Poliţiei Capitalei. Din 2000 ş până în 2002 a fost şef al Secţiei 10 Poliţiei. În perioada 2002 – 2003 acesta este numir şef direcţie în cadrul Direcţiei Generale de Evidenţă Informatizată a Persoanei.

Ulterior, acesta a mai fost adjunctul directorului general al Poliţiei Capitalei, şef al Direcţiei de Poliţie de Siguranţă Publică din cadrul Poliţiei Capitalei, dar şi director general adjunct al Poliţiei Capitalei.

În perioada 2007 – 2009 a fost numit adjunct al Poliţiei Române, iar din martie 2011 şi până în martie 2012 a fost secretar general adjunct al Ministerului Administraţiei şi Internelor. În perioada martie – mai 2012 a fost secretar de stat, şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică. 

Din mai 2012, acesta este şeful Poliţiei Române.

Poliţişti certaţi cu legea

În perioada în care Petre Tobă a fost şeful Poliţiei Române, mai mulţi ofiţeri cu funcţii importante au intrat sub lupa justiţiei, fiind fie anchetaţi de Direcţia Naţională Anticorupţie, fie chiar arestaţi preventiv. 

Ultimul caz este cel al lui Roberto – Ştefan Ababei, fost director general al Poliţiei Capitalei, care a fost arestat preventiv în octombrie 2015, iar în noiembrie a fost trimis în judecată, pentru trafic de influenţă. 

Potrivit rechizitoriului, în perioada 14 iulie – 06 august 2015, Ababei, în calitate de director general adjunct al Poliţiei Capitalei, în mod direct şi pentru sine, a primit de la doi oameni de afaceri suma totală de 13.000 euro (în două tranşe 10.000 respectiv 3.000 euro) şi produse alimentare (în valoare totală de 820 lei). În schimb i-ar fi lăsat pe aceştia să creadă că, prin funcţia deţinută, are influenţă asupra lucrătorilor de poliţie din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice care efectuau cercetări cu privire la presupuse infracţiuni de evaziune fiscală, săvârşite de cei doi. 

Cu toate că Ababei a recunoscut faptele în faţa procurorilor, şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, nu a luat măsuri şi faţă de şeful acestuia, comisarul Mihai Voicu aşa cum a făcut, anul trecut, în cazul poliţistului de la Rutieră prins cu permis de conducere fals. Mai exact, comisarul-şef Lucian Diniţă a fost demis de la conducerea Direcţiei Rutiere din cadrul IGPR, în urma scandalului generat de cazul poliţistului Augustin Căpâlnaş care a fost prins că deţinea permis fals.

Căpâlnaş, conducea de mulţi ani maşini de Poliţie fără să fi avut vreodată permis de conducere. Culmea ironiei, el a fost implicat în mai multe acţiuni de educaţie rutieră şi pentru respectarea regulilor de circulaţie, prevenirea accidentelor provenite de pe urma nerespectării vitezei legale şi a consumului de alcool.

Director adjunct de la Combaterea Crimei Organizate, acuzat că ar fi luat mită

De curând un alt nume greu din Poliţia Română a apărut pe lista procurorilor. Chestorul Constantin Bolboşanu, director adjunct al Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO), este cercetat la rândul lui pentru corupţie. Acesta este acuzat că ar fi primit de la un afacerist, în 2007, mită în valoare de 110.000 de euro. 

În schimb ar fi oferit protecţie din partea organelor de cercetare penală, dar şi pentru a se dispune soluţii favorabile în dosarele penale în care omul de afaceri era cercetat.

Procurorii anticorupţie au cerut arestarea preventivă, însă instanţa a respins cererea şi a decis ca acesta să fie cercetat sub control judiciar. Această soluţie nu este definitivă, urmând ca magistraţii Curţii de Apel Bucureşti să anunţe o decizie.

Comisar şef, reţinut după ce ar fi cerut un bax de vin şi unul de apă

Un alt caz în care este implicat un poliţist cu grad înalt este cel al comisarul şef Mişu Mirel Mindinică. Acesta a fost prins în timp ce primea 190 de lei de la un suspect de furt calificat, de la care anterior ceruse un bax de vin, un bax de apă minerală şi 15 fripturi, pentru a-i soluţiona favorabil dosarul.

   

Şi numele fostului şef al Poliţiei Rutiere Cluj a fost pus pe lista poliţiştilor cu dosar penal după ce a fost acuzat că a făcut două credite la bancă în baza unor adeverinţe de venit false. Comisarul Alexandru Mureşan este acuzat de nu mai puţin de 11 infracţiuni, printre care înşelăciune şi fals. A luat, în total, credite de 248.000 de euro, dar nu le-a mai achitat.

La rândul lui, chestorul Valentin Pescari, fost şef al Poliţiei Judeţului Mureş, a fost trimis în judecată pentru câteva basculante cu pământ. Funcţia şi gradul pe care le avea l-au ajutat să obţină de la Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Mureş 30 de autobasculante a câte 30 de tone cu pământ rezultat din decolmatarea unui pârâu, în vederea amenajării unei parcele de teren care aparţinea chestorului de poliţie.

Favorul urma să fie făcut până la capăt, ABA urmând să şi niveleze terenul. În schimb, chestorul urma să mute o rudă a directorului general al ABA de la IPJ Mureş, la un alt serviciu din cadrul Inspectoratului.

Tobă, contrazis de şefa DNA

În ianuarie 2015, când chestorul Petre Tobă a prezentat bilanţul pe anul 2014 al Poliţiei Române, a declarat că numărul faptelor de corupţie comise de poliţişti a scăzut însă şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi l-a contrazis şi a subliniat că numărul poliţiştilor cu funcţii de conducere anchetaţi de DNA a crescut.

„În anul 2014, numărul poliţiştilor cu funcţii de conducere anchetaţi de DNA, a crescut. Una dintre vulnerabilităţile pe care noi le-am identificat au fost relaţii neprofesionale întreţinute cu oameni politici sau cu oameni de afaceri care erau investigaţi de către poliţişti”, spunea atunci Kovesi.

 

Procurorul şef al DNA a explicat că meseria de poliţist nu presupune numai drepturi, ci şi restricţii, iar una dintre aceste restricţii este păstrarea distanţei faţă de mediul politic, în aşa fel încât poliţistul „să facă ceea ce este corect şi în interesul instituţiei”.

Surse din DNA declarau că peste 80 de poliţişti cu funcţii importante sunt cercetaţi în dosare deschise anul trecut de procurorii anticorupţie.

Pe aceeaşi temă:

Noul Guvern. Cine este Achim Irimescu, ministrul propus la Agricultură

Noul Guvern. Cine este Vlad Alexandrescu, ministrul propus la Cultură

Noul Guvern. Cine este Mihnea Motoc, propus ministru al Apărării Naţionale

 Noul Guvern. Cine este Lazăr Comănescu, propus ministru de Externe în Guvernul Cioloş

Noul Guvern. Cine este Costin Grigore Borc, ministrul propus pentru Economie

Noul Guvern. Cine este Petre Tobă, propus pentru şefia Ministerului Administraţiei şi Internelor

Noul Guvern. Cine este Cristina Guseth, ministrul propus pentru Justiţie

Noul Guvern. Cine este Marius Raul Bostan, ministrul propus pentru Societatea Informaţională

Noul Guvern. Cine este Elisabeta Lipă, propusă ministru al Tineretului şi Sportului

Noul Guvern. Cine este Achimaş-Cădariu Patriciu, ministrul propus la Sănătate

Noul Guvern. Cine este Dan Stoenescu, propus ministru pentru Diaspora

Noul Guvern. Cine este Ana Claudia Moarcăş, propusă la Ministerul Muncii 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite