Ziua #3 de proteste. 80.000 de oameni s-au adunat în Piaţa Victoriei. Jandarmii le-au oferit flori protestatarelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doi copii ţin în mâini pancarte cu mesaje pentru jandarmi, lângă un buchet de flori, în Piaţa Victoriei FOTO INQUAM PHOTOS
Doi copii ţin în mâini pancarte cu mesaje pentru jandarmi, lângă un buchet de flori, în Piaţa Victoriei FOTO INQUAM PHOTOS

Noi proteste faţă de ordonanţele privind graţierea şi modificările Codurilor Penale au avut loc joi, 2 februarie, în a treia zi de la Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Codului Penal. După ce manifestaţia din noaptea de miercuri spre joi, din Piaţa Victoriei, a degenerat în incidente, jandarmii au făcut apel la protestari să se delimiteze de huligani.

UPDATE 01.00 Manifestaţia din Piaţa Victoriei din Capitală s-a încheiat după aproximativ şapte ore, jandarmii spunându-le "Noapte bună" ultimilor protestatari care au plecat din faţa sediului Guvernului.

La rândul lor, protestatarii i-au aplaudat pe jandarmi, înainte să plece spre case.

De altfel, spre finalul manifestaţiei, când în piaţă mai rămăseseră câteva sute de persoane, s-a scandat "Jandarmii sunt cu noi", "Jandarmeria, jos pălaria", iar oamenii şi-au dat mâinile peste gard cu jandarmii.

UPDATE 23.43 În Piaţa Victoriei din Capitală se mai află, la această oră, aproximativ 2.000 de manifestanţ. Oamenii scandează "Demisia", "Cine nu sare nu vrea schimbare", bat în tobe şi suflă în vuvuzele.

De asemenea, mai sunt două grupuri compacte, de aproximativ 300 de persoane, în apropierea Muzeului Antipa. În acea zonă s-a aflat şi un grup de tineri care au cântat la instrumente de percuţie.

UPDATE 23.20 În Piaţa Victoriei se mai află, la această oră, aproximativ 3.000 de manifestanţi care scandează "PSD, ciuma roşie", bat în tobe şi suflă în vuvuzele.

Grupuri mari continuă să părăsească Piaţa Victoriei, în care, la momentul culminant al manifestaţiei, s-au aflat aproximativ 80.000 de oameni.

UPDATE 22.40 Încet-încet, oamenii încep să plece din Piaţă: ei se retrag în grupuri mari spre metrou sau tramvai, numărul manifestanţilor care protestează fiind acum în jur de 20.000.

Numărul demonstranţilor, care ajunsese în urmă cu aproximativ o oră, la circa 80.000, a scăzut la circa 20.000 după ce manifestanţii au început să plece în grupuri mari, de sute de persoane.

UPDATE 22.35 În Piaţă a venit şi un preot. Răspunde reporterilor scurt, după care termină fiecare declaraţie retoric: „Altă întrebare!“

Preot la Protest FOTO Mircea Barbu

UPDATE 22.30 Dispozitivele de jandarmi sunt suplimentate în apropiere de sediul Guvernului, în zona Bulevardului Iancu de Hunedoara, forţele de ordine fiind pregătite de intervenţie. Circa 40 de jandarmi s-au grupat, la ora transmiterii acestei ştiri, în zona Bulevardului Iancu de Hunedoara, pregătiţi de intervenţie, cu căştile pe cap. 

Un reprezentant al jandarmilor, aflat în Piaţa Victoriei, a declarat, pentru News.ro, că au fost reţinute, până la această oră, cinci-şase persoane care aveau asupra lor materiale pirotehnice. Majoritatea celor reţinuţi au fost descoperiţi cu ajutorul manifestanţilor din Piaţă, a precizat sursa citată.

UPDATE 22.10 Proteste au fost şi la Ambasada României din Viena, unde în jur de 300 de români au manifestat paşnic. 

Protest Viena

Mai mulţi români s-au strâns şi în faţa Ambasadei române de la Paris.

UPDATE 21.50 În jur de 80.000 de oameni sunt în Piaţa Victoriei şi strigă: "Ceauşescu n-a murit, este Dragnea travestit", "Refuz acest abuz" "Mâine dimineaţă radem o mustaţă", "Jandarmii sunt cu noi", "Javra cu mustaţă ne-a furat pe faţă", "Dragnea pentru noi este Ceauşescu doi", "Dragnea, nu fi trist, la Jilava au dentist", "Zi de zi aici vom fi", "Dragnea mincinosul", "Abrogaţi şi apoi plecaţi!", "DNA să vină să vă ia!".

Manifestanţii au pancarte pe care scrie: "Jos labele de pe DNA, "Nu puteţi cumpăra toate generaţiile"

UPDATE 21.35 O maşină cu număr de Galaţi a luat foc pe Magheru. Incendiul ar fi pornit de la o ţigară, după cum a declarat şoferul poliţiştilor sosiţi la faţa locului. Ulterior, acesta a fost reţinut. Traficul pe bulevard este complet blocat în acest moment, iar circulaţia autobuzelor a fost deviată.

UPDATE 21.25 Tema serii pare să fie reprezentată de lalele. Mai mulţi protestatari ţin în mână aceste flori sau le împart cu jandarmii. „Am adus lalele în semn de solodaritate cu cei care manifestă paşnic. E foarte important să vadă că noi suntem paşnici“, a declarat Sorin din Bucureşti reporterului Adevărul. 

De la metrou şi de pe bulevardele adiacente continuă să vină grupuri mari de oameni, care se îndreaptă spre Piaţa Victoriei. Unii sunt însoţiţi de copii, pe care îi ţin de mână sau îi cară în spate. Manifestanţii au steaguri şi fluiere.

FOTO David Muntean 

Jandarmi la protest bucuresti 2 februarie FOTO David Muntean

UPDATE 21.15 Jandarmii au descoperit, în apropiere de Piaţa Victoriei din Capitală, două persoane care aveau asupra lor materiale pirotehnice. Materialele pirotehnice au fost găsite în urma unui control corporal efectuat de jandarmi, cele două persoane fiind conduse la o secţie de poliţie pentru audieri.

UPDATE 20:57 Numărul manifestanţilor se apropie de 50.000. Protestul este în continuare unul paşnic.

UPDATE 20:42: În Bucureşti, 40.000 de oameni protestează în Piaţa Victoriei. Oamenii scandează: "Mâine dimineaţă radem o mustaţă", "Jandarmii sunt cu noi", "Javra cu mustaţă ne-a furat pe faţă", "Dragnea pentru noi este Ceauşescu doi", "Dragnea, nu fi trist, la Jilava au dentist", "Zi de zi aici vom fi", "Dragnea mincinosul".

UPDATE 20:38 Jandarmii percheziţionează participanţi la protest. O persoană a fost reţinută pentru posesie de droguri.

UPDATE 20:36 Se împart pungi de gunoi, pentru ca oamenii să nu arunce gunoaiele pe jos, şi ceai cald în mulţime.

UPDATE 20:23 Circa 35.000 de oameni sunt în Piaţa Victoriei şi pe bulevardele adiacente.

UPDATE 20:10 Manifestanţii au împins cordonul jandarmilor aproape de trotuarul din faţa Guvernului.

UPDATE 20:05 Valuri de oameni merg spre Piaţa Victoriei dinspre Piaţa Romană. Numărul manifestanţilor este de circa 30.000.

UPDATE19:59 Numărul celor din stradă a depăşit 25.000.

Proteste în ţară 

  • CLUJ: Peste 25.000 de clujeni în stradă. „În 89, tată,/Ai ieşit şi tu/Astăzi ies şi eu/Pentru fiul meu!“
  • TIMIŞOARA:  Peste 15.000 de persoane protestează la Timişoara, urmând ca în cursul serii să plece în marş pe străzile oraşului
  • SIBIU: Peste 12.000 de sibieni s-au adunat în Piaţa Mare. Un participant la protest a aprins o fumigenă şi a aruncat-o în Piaţa Mare, unde erau adunaţi manifestanţii, alţi doi oameni intervenind, iar pentru a evita un conflict jandarmii i-au scos pe cei trei din mulţime.
  • BRAŞOV: 8.000 de oameni în stradă. Protestatarii au oferit flori jandarmilor.
  • BACĂU: În jur de 6.000 de oameni protestează.  
  • SUCEAVA: 3.000 de suceveni s-au strâns în centrul oraşului în a treia zi de proteste faţă de modificarea legislaţiei penale
  • ARAD:  Numărul arădenilor care au ieşit în stradă depăşeşte 5.000. Oamenii au pancarte, steaguri şi vuvuzele. 
  • VASLUI: Peste 200 de persoane mărşăluiesc prin oraş, după ce liderul local PSD i-a catalogat pe manifestanţi drept „răgălii” şi „imbecili”
  • ALBA IULIA: Numărul protestatarilor care participă la marşul de la Alba Iulia depăşeşte la această ora cifra 2.000. Se strigă ”Hoţii”, ”PSD, ciuma roşie”, ”România, trezeşte-te”
  • FOCŞANIProtestatarii, care sunt în număr de 200, au plecat spre sediul PSD
  • PITEŞTIPe pagina de Facebook  „Abrogarea OUG“ a fost anunţat un nou miting de la ora 19.00. Seara trecută, peste 2.000 de oameni s-au adunat în Piaţa Milea, de unde au plecat în marş spre Primărie şi sediul PSD.
  • CRAIOVA:  Peste 1.000 de oameni s-au strâns în Piaţa Mihai Viteazul, după ce miercuri seară numărul lor ajunsese la 4.000.
  • SATU MARE: Aproximativ 300 de persoane au scandat pe străzile municipiului Satu Mare
  • BAIA MARE: 3.000 de băimăreni protestează faţă de ordonanţele ce modifică legislaţia penală. Cântă „Deşteaptă-te, române!“
  • GALAŢI: Peste 3.000 de oameni protestează: manifestanţii sunt în marş către Palatul de Justiţie
  • BISTRIŢA: Peste 4.000 de oameni mărşăluiesc pe ploaie. Oamenii sunt în faţa sediului PSD şi huiduie 
  • SLATINA:Circa 100 oameni în stradă la Slatina. Şi în Caracal se anunţă proteste.
  • IAŞI.  În Piaţa Unirii sunt peste 15.000 de oameni. Mulţi au venit cu copii la manifestare şi continuă să scandeze împotriva guvernanţilor.
  • ALEXANDRIA: Peste 100 protestatari la Alexandria. Şeful PSD, sfidat chiar în fieful lui: „Dragnea şi Carmen Dan, ruşinea din Teleorman“
  • CONSTANŢA  Protestul reluat şi la malul mării. 500 de persoane s-au întâlnit la Prefectură. În plan este un marş spre sediul PSD
  • ZALĂU Peste 500 de oameni protestează la Zalău faţă de ordonanţele graţierii
  • BOTOŞANI Aproximativ 400 de oameni s-au adunat în centrul oraşului şi cer abrogarea ordonanţei
  • PLOIEŞTI Peste 4.000 persoane protestează la Ploieşti. Manifestanţii au pornit în marş
  • SLOBOZIA  Peste 30 de persoane au organizat un miting de protest în seara aceasta la Slobozia. Oamenii au scandat lozinci şi i-au îndemnat pe trecători să li se alăture.

UPDATE: 19:42 Peste 15.000 de oameni protestează în faţa Guvernului. Este aglomeraţie foarte mare la cele două staţii de metrou de sub Piaţa Victoriei.

UPDATE 19:28 Traficul auto pe Bulevardul Lascăr Catargiu a fost închis. Nu se circulă nici pe Bulevardul Kiseleff, iar accesul pe Calea Victoriei este blocat.

UPDATE 19:25  Numărul manifestanţilor este de circa 10.000. Jandarmii au reţinut un protestatar violent. Bărbatul a fost scos din mulţime, după ce incita manifestanţii din jur. Oamenii din jurul bărbatului au făcut un pas în spate când au intervenit forţele de ordine. Potrivit News.ro, protestatarul a fost luat de jandarmi la cererea celorlalţi manifestanţi.

UPDATE 19.20 Numărul manifestanţilor din faţa Guvernului creşte de la minut la minut. Estimările de la această oră indică circa 8.000 de oameni în Piaţa Victoriei.

UPDATE19:05 Circa 5.000 de oameni s-au strâns în faţa Guvernului. Manifestanţii sunt delimitaţi de un gard de protecţie. O mie de jandarmi asigură cordonul de securitate.

Traficul auto dinspre Bulevardul Kiseleff spre Calea Victoriei este blocat.

Companiile de telefonie mobilă au suplimentat celulele de telecomunicaţii din zonă pentru a putea face faţă numărului mare de utilizatori.

UPDATE 18:50 O fetiţă venită cu tatăl ei la protest le-a oferit flori jandarmilor. După gestul ei, jandarmii au cumpărat şi ei flori şi le-au împărţit manifestanţilor, informează News.ro.

UPDATE 18:40 Numărul protestatarilor a ajuns la peste 3.000 şi creşte.

UPDATE18:23 Aproximativ 1.000 de persoane protestează, la această oră, în Piaţa Victoriei din Capitală, potrivit News.ro. Manifestanţii strigă: „Hoţii, hoţii“, „DNA să vină să vă ia“, PSD, ciuma roşie", "România, trezeşte-te", "Noaptea ca hoţii" şi au un banner pe care scrie: „Iliescu cu minerii, Carmen Dan cu huliganii“, 

Circulaţia se defăşoară normal, protestatarii aflându-se în spatele gardurilor montate de jandarmi.

UPDATE 18:10 Circa 500 de oameni sunt în Piaţa Victoriei, la această oră, în a treia zi de proteste succesive faţă de decizia Guvernului de modificare a Codului Penal prin Ordonanţă de Urgenţă.

UPDATE 17.50 Câteva persoane împart oamenilor din faţa Guvernului ceai cald şi cornuri. De asemenea, jandarmii au pus în Piaţa Victoriei afişe cu sfaturi pentru delimitarea de agitatori. 

apel jandarmerie

UPDATE 17.30 Premierul Sorin Grindeanu a declarat că Guvernul nu renunţă la OUG privind modificarea codurilor penale. ”Am luat o hotărâre acum două zile şi mergem înainte, justificat”, a afirmat Grindeanu.

UPDATE 17.00 În a treia zi de la Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Codului Penal, oamenii ies din nou în stradă, fiind anunţate proteste în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară. În jur de 200 de oameni s-au astrâns la această oră în Piaţa Victoriei din faţa Guvernului, unde azi a fost strânsă zăpada pentru a evita incidente precum cele de aseară, când jandarmii au fost atacaţi cu bulgări. 

Sediul Guvernului este păzit de mai multe echipaje de jandarmi, în piaţă fiind mai multe microbuze ale Jandarmeriei. 

UPDATE Mobilizare pentru proteste: cazare gratuită, grădiniţă pentru copii, ceaiuri şi supe pentru manifestanţi 

Reprezentanţii unei grădiniţe private din Bucureşti au anunţat pe Facebook că părinţii care vor să meargă la proteste îşi pot lăsa copiii în grija educatorilor acestei grădiniţe. Tot în sprijinul protestatarilor, hosteluri din centrul Capitalei pun la dispoziţie camere pentru manifestanţii veniţi din ţară, cărora li se alătură persoane private şi personalităţi. Bistrouri, cafenele, baruri din zona centrală a oraşului vor oferi ceaiuri calde, cafele, supe, iar firme de publicitate îşi pun la dispoziţie spaţiul şi vopselurile pentru bannere. 

„Dacă vreţi să ieşiţi diseară la protest şi nu aveţi cu cine să vă lăsaţi copiii acasă, Grădiniţa «Tom Sawyer» are uşile deschise pentru toţi copiii cu vârste de peste doi ani până la o oră nedeterminată. Copiii pot chiar înnopta acolo, singura rugăminte este să le aduceţi haine de schimb şi o gustare“

Traficul de date pe mobil din Piaţa Victoriei a crescut 

Reţeaua de telefonie mobilă Telekom a trimis miercuri seară în zonă o unitate de telefonie mobilă, care va rămâne acolo şi în următoarele zile. Compania a precizat că echipele tehnice Telekom România au luat imediat măsuri de creştere a capacităţii reţelei.

Cazare gratuită şi solidaritate

De asemenea, pe Facebook a fost înfiinţat un grup dedicat manifestanţilor, denumit ”Cazare gratuită şi solidaritate pentru protestatari din afara Bucureştiului”. Astfel, mai multe persoane fizice au anunţat că oferă locuri de cazare pentru cei care locuiesc în afara Bucureştiului şi vor să vină în Piaţa Victoriei să protesteze.

Totodată, au oferit cazare şi câteva hosteluri din Capitală, care au postat anunţuri pe Facebook pentru cei care vor să vină să protesteze la Guvern şi nu au unde să locuiască. Hostel Little Bucharest (strada Smârdan 15) şi Hostel Pura Vida Sky Bar & Hostel Bucharest (strada Smârdan 7) şi-au anunţat sprijinul pentru manifestanţi. 

Supe şi ceai pentru protestatari

Solidari cu protestatarii, reprezentanţii mai multor cafenele şi cluburi din Bucureşti vor oferi manifestanţilor supe calde, ceai, cafea, vin fiert.

Ultramaratonistul Andrei Roşu şi-a improvizat un birou în Piaţa Victoriei pentru a putea şi munci, şi protesta

Proteste guvern ordonanta de urgenta amnistie piata victoriei FOTO Inquam Photos George Calin

FOTO Inquam/George Calin

Andrei Roşu a decis, joi dimineaţă, să-şi instaleze, în Piaţa Victoriei, un birou improvizat pe o masă pe care şi-a pus laptopul, pentru a munci, dar în acelaşi timp să şi poată protesta faţă de modificările aduse de Executiv la Codul penal, el afişând mesajul ”Statul acasă, la căldură, primul pas spre dictatură”.

”Este foarte bine, aer relativ curat, chiar dacă Bucureştiul este una dintre metropolele cele mai poluate din Europa. Este fantastic să poţi lucra cu vedere către Guvern, este o ocazie unică. Fiind obişnuit timp de 15 ani cu multinaţionalele pot să şi lucrez, să şi protestez. Până la urmă, simpla prezenţă aici este o formă de protest. Trebuie să ştie guvernanţii că ţara nu se opreşte. Noi lucrăm în continuare, fiindcă avem de plătit impozite. Sper să vină şi alţi oameni care pot lucra de aici. În ziua de azi nu mai eşti dependent de un spaţiu pentru a lucra, atât timp cât ai internet şi un laptop”, a afirmat Andrei Roşu, invitând alţi oameni să facă acelaşi lucru şi promiţându-le o conexiune bună la internet dacă vor să i se alăture, potrivit news.ro

Totodată, el a afişat şi câteva mesaje pe biroul improvizat, respectiv: ”Statul acasă, la căldură, primul pas spre dictatură” şi programul său: ”Programul de azi: 09-17 birou, 17.00 protest”. 

Tot joi, mai mulţi tineri le-au oferit lalele jandarmilor care asigură perimetrul din faţa Guvernului şi jurnaliştilor. 

La ora transmiterii acestei ştiri, câteva zeci de oameni s-au adunat în Piaţa Victoriei pentru a protesta faţă de măsurile luate de Executiv în şedinţa de marţi seară.

Apelul jandarmilor

Jandarmii fac apel la cetăţeni şi la mass-media ca, în situaţia în care deţin imagini foto-video cu persoanele care s-au manifestat violent, să le pună la dispoziţia anchetatorilor prin intermediul e-mail-ului: op_jr@mai.gov.ro.

Jandarmeria Română a anunţat, joi, că până în acest moment, în urma acţiunilor şi intervenţiei jandarmilor din cursul nopţii trecute, 79 de persoane au fost reţinute şi conduse către secţiile de poliţie în vederea stabilirii identităţii precum şi a gradului de implicare sau vinovăţie în ceea ce priveşte incidentele petrecute la nivelul Capitalei. Cercetările sunt pentru ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

În continuare, analizează imaginile video pentru identificarea altor manifestanţi violenţi. „Începând de noaptea trecută, cât şi în continuare, personalul specializat al Jandarmeriei Române analizează imaginile operative, cât şi materialele foto-video primite din partea cetăţenilor care s-au aflat în Piaţa Victoriei, pentru identificarea şi sancţionarea, conform legii, a persoanelor care au comis fapte antisociale ce au dus la tulburarea ordinii publice“, precizează Jandarmeria.

La nivel naţional, s-au desfăşurat 70 de adunări publice, dintre care 13 au fost declarate, conform legii. Cu excepţia evenimentelor din Capitală, până la acest moment nu au fost raportate alte incidente în ceea ce priveşte tulburarea ordinii publice, mai arată jandarmii.

Proteste deturnate

Manifestaţia din Piaţa Victoriei - unde până la 120.000 de oameni au protestat faţă de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind modificarea codurilor penale - s-a încheiat în jurul orei 00.40.

În ultimele ore au avut loc incidente provocate de grupuri izolate de persoane, care au aruncat cu diverse obiecte contondente, cu torţe şi petarde, forţele de ordine ripostând cu gaze lacrimogene. Şapte persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma incidentelor, trei fiind civili.

Incidentele la manifestaţia din Piaţa Victoriei au început în jurul orei 21.00, fiind provocate de un grup de 40-50 de persoane, dar şi de un altul, aflat în capătul bulevardului Iancu de Hunedoara, existând informaţii că aceştia ar face parte din galeriile echipelor de fotbal Dinamo şi Rapid.

Anterior, aproximativ 100 de jandarmi fuseseră grupaţi pe Bulevardul Iancu de Hunedoara, în apropierea Guvernului, pentru că existau informaţii că în piaţă ar putea ajunge câteva sute de suporteri care au asistat la meciul de handbal masculin Dinamo-Steaua.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite