Nou termen în dosarul Gala Bute: judecătorii Curţii Supreme au respins cererea Elenei Udrea de recuzare a unui magistrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea/ Foto: Inquam Photos
Elena Udrea/ Foto: Inquam Photos

Curtea Supremă a respins astăzi cererea depusă de Elena Udrea, prin avocaţii săi, de recuzare a magistratului Ionuţ Matei, cel care a devenit membru al completului de judecată pentru dosarul Gala Bute la finele lunii ianuarie. Următorul termen în acest dosar va fi în 28 martie.

Atunci când magistratul Ionuţ Matei a fost numit să facă parte din completul de cinci care judecă acest dosar, Elena Udrea a reacţionat printr-un mesaj postat pe pagina personală de Facebook, în care l-a cuzat pe judecătorul Matei că „este unul din judecătorii de la ÎCCJ aflaţi în “câmpul tactic” al Sistemului” el fiind numit în funcţia de vicepreşedinte al Înaltei Curţi şi adjunct al Liviei Stanciu în 2013, cu susţinerea lui Florian Coldea, care l-a descris în prezenţa mea ca fiind “omul nostru”, a scris atunci fostul ministru al dezvoltării.

„Ionuţ Matei a fost vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în mandatul Liviei Stanciu, iar despre dânsul am declarat la audierea de la Comisia SRI, referitor la modul în care au fost numiţi în anumite funcţii procurori şi judecători cu susţinerea SRI, am declarat explicit despre Ionuţ Matei că a fost numit la propunerea şi la recomandarea domnului Florian Coldea, adjunct SRI la vremea aceea, lucru pe care domnul Coldea mi l-a spus mie. În procesul de schimbare în 2013 a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-a pus problema ca Aida Popa să fie schimbată din funcţie, iar domnul Coldea a propus să fie schimbată Aida Popa cu Ionuţ Matei, pe care l-a definit ca fiind 'omul nostru', adică al dânsului, nu al meu. În aceste condiţii, nu cred că se poate pune problema unui proces echitabil în 'Gala Bute' în ceea ce mă priveşte. Vom cere recuzarea la termenul viitor şi voi face în aşa fel încât audierea de la Comisia SRI să fie făcută publică. Sunt şi alte persoane care ştiu cum a ajuns Ionuţ Matei şi cu susţinerea cui a fost numit. Sunt alte persoane, se ştie acest lucru la Comisia SRI. Fac această afirmaţie chiar în lipsa desecretizării de la Comisia SRI", motiva Elena Udrea cererea de recuzare a magistratului la înfăţişarea anterioară din acest dosar.

Ionuţ Matei a făcut parte din completele care i-au condamnat, printre alţii, pe Adrian Severin şi Adrian Năstase.

„Deocamdată, doamna Elena Udrea este plecată din ţară. (…) Conform legii procesual penale, nu este necesară prezenţa ei la termenul de judecată de luni şi, în general, nu e obligatorie prezenţa ei la proces. (…) Vorbesc cu doamna Elena Udrea ori de câte ori e necesar şi fac aceste declaraţii având mandatul domniei-sale. Doamna Udrea se simte bine, e optimistă şi pozitivă, are mare încredere că lucrurile sunt pe drumul cel bun. Chiar astăzi mi-a spus că abia aşteaptă să se întoarcă în ţară. (...) Zilele acestea se află în Costa Rica”, a declarat avocatul Elenei Udrea, Alexandru Chiciu, citat de Mediafax.

Elena Udrea a fost condamnată în luna martie 2017, la şase ani de închisoare cu executare în acest dosar pentru infracţiunile de luare de mită şi abuz în serviciu, fiind achitată pentru tentativa de folosire de declaraţii false sau incomplete.

Audierile de la Curtea Supremă

Curtea Supremă a audiat-o luni în calitate de martor pe Ioana Apan, fost secretar general adjunct în cadrul Ministerului Economiei şi Comerţilui, condus de către Ion Ariton, la acea dată membru PDL. Ion Ariton, prezent în sala de judecată, a fost achitat, în prezent dosarul aflându-se în faza de apel.

Martora a răspuns întrebărilor despre modul în care mai multe companii de stat, aflate în subordinea ministerului, au decis să sponsorizeze evenimentul sportiv Gala Bute.

„Am fost chemată de şeful meu la acel moment, ministrul Ion Ariton, ce tocmai se întorsese de la o şedinţă la guvern, eu cu colega Ioana Raicu, coordonator principal de credite. S-a hotarât ca şi societăţile ministerului sponzorizeze un mare eveniment care urma să aibă loc în România, respectiv urma să boxeze Bute.  După ce ne-a fost comunicat acest lucru, au fost convocate societăţile comerciale din cadrul ministerului, unde am discutat despre posibilitatea de a sprijini financiar acest eveniment, ministrul Ariton comunicându-ne suma de 1 milion de euro pentru sponsorizarea respectivului eveniment. Nu îmi amintesc suma pe care noi o aveam disponibilă, însă ţin minte că au fost reprezentanţi ai unor societăţi ce au fost de acord să aloce sume pentru această sponsorizare din capitolul de publicitate al bugetului, ulterior urmând a fi încheiate şi contractele de publicitate”, a declarat Ioana Apan. 

Întrebată de către procurorul de caz dacă deciziile de la minister erau obligatorii pentru societăţile comerciale, martora a declarat că „decizia de sponsorizare era obligatorie în măsura în care existau fondurile necesare pentru participare” şi că „decizia era laută în consiliile de administraţie al societăţilro comerciale respective, care puteau hotărî să nu acorde o astfel de sponsorizare”. Ioana Lupan a adăugat că „la nivelul ministerului, nu era cunoscut faptul că această gală nu era organizată de către Federaţia Naţională de Box”. Martora, membră la acea dată şi în consiliul de administraţie al Romgaz, a specificat că la şedinţa acestui consiliu s-a comunicat faptul „că ministrul ne-a anunţat despre şedinţa de guvern unde se discutase sponsorizarea galei de box”. Martora a specificat că era probabil ca RomGaz să sponsorizeze acest eveniment şi fără „cererea venită de la minister”, societatea fiind implicată în multe astfel de acte, ea nu are cunoştiinţă „despre alte astfel de cerinţe venite de la minister”.

„La acea vreme mă ocupam de buget. Şefa mea, Raicu Ionica, mi-a cerut să vin cu bugetele companiilor în şedinţa de la minister unde s-a discutat despre sponsorizarea evenimentului Gala Bute. În general n-au prea existat obiecţii din partea societăţilor comerciale pentru sponsorizarea evenimentului respectiv. Li s-a cerut să comunice suma cu care pot sponsoriza acest eveniment. La sfârşitul şedinţei s-a spus că suma totală nu era suficientă, că a venit pe linia ministerului o cerinţă de sponsorizare a unui eveniment pentru binele ţării”, a declarat Eufemia Muşat, şi ea funcţionară în cadrul ministerului în anul 2011 şi audiată astăzi ca martor în acelaşi dosar. „Nu-mi amintesc să se fi vorbit de cine era beneficairul acestor sume. La şedinţă s-a spus doar că este vorba de Gala Bute, nu de vreo scietate ce ar beneficia de aceste contracte de publicitate”, a adăugat martora care a menţionat că ministrul Ariton nu a fost prezent la aceste şedinţe.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite