Nou termen la Curtea Supremă în dosarul „Motorina“, în care fostul şef ANAF Sorin Blejnar este inculpat. Prejudiciu: 55 de milioane de euro

Nou termen la Curtea Supremă în dosarul „Motorina“, în care fostul şef ANAF Sorin Blejnar este inculpat. Prejudiciu: 55 de milioane de euro

Sorin Blejnar la DNA/ Foto: Adevărul, Eduard Enea

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie continuă astăzi audierile în dosarul „Motorina“, în care fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) Sorin Blejnar şi ceilalţi inculpaţi au contestat pedepsele primite în iunie 2016, la Curtea de Apel Bucureşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astăzi are loc cel de-al 23-lea termen din dosarul „Motorina” aflat pe rol în apel la Curtea Supremă.

În senţinţa pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti în iunie 2016, Sorin Blejnar a primit 5 ani cu executare pentru compliictate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat, afaceristul Radu Nemeş, 9 ani de închisoare, Diana Nemeş, soţia lui Radu Nemeş a primit 7 ani de de închisoare.iar fostul şef al Vămilor, Viorel Comăniţă, 5 ani de închisoare. Dan Secăreanu, fostul şef Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa a fost condamnat la 5 ani. Sentinţa nu este definitivă.

Afaceriştii implicaţi în acest caz au primit condamnaări dure: Dumitru Chirvăsitu- 8 ani, MIhai Buliga – 7 ani, Nicolae Belba- 3 ani şi 6 luni, Andrei Florin Jugănaru- 7 ani, Dumitru Emilian Preda- 7 ani, Ovidiu Ioan Moldovan- 7 ani, Pavel Dumitru Ghişe- 7 ani, Mariana Vrânceanu (fostă Cosma)- 6 ani, Lucian Florin Ionescu- 5 ani.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2011 - 2012, Radu şi Diana Nemeş, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Mihai Buliga, Andrei Florin Jugănaru, Dumitru Preda, Ovidiu Ioan Moldovan şi Pavel Dumitru Ghişe au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale aferente unor tranzacţii cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparenţa unor produse petroliere inferioare.
 
Grupul ar fi fost sprijinit, în diferite modalităţi, de Sorin Blejnar, de fostul său şef de cabinet Codruţ Alexandru Marta, de Viorel Comăniţă şi de Florin Secăreanu, care reprezentau „palierul de protecţie", precum şi de Mariana Vrînceanu, Nicolae Belba, Lucian Ionescu, „care se aflau în subordinea celorlalţi membri şi executau dispoziţiile acestora, cunoscând scopul urmărit", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.
 
Anchetatorii susţin că Radu şi Diana Nemeş, George Guliu şi SC Excella Real Grup SRL au ascuns sursa impozabilă corespunzătoare activităţilor reale pe care le desfăşura societatea, au înregistrat în contabilitate şi în declaraţiile fiscale cheltuieli fictive referitoare la achiziţii de ţiţei şi au omis înregistrarea operaţiunilor de comercializare a motorinei, în scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 242.642.205,44 lei (aproximativ 56 milioane euro).
citeste totul despre: