Nou dosar penal pe numele lui Gheorghe Neţoiu pentru dobândirea frauduloasă a unei podgorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul finanţator al lui Dinamo, Gheorghe Neţoiu, are iar probleme cu legea. Procurorii DNA au deschis pe numele lui Neţoiu un nou dosar penal, deschis în cazul dobândirii presupus frauduloase a unei plantaţii de viţă-de-vie, în suprafaţă de 692,685 hectare în judeţul Vaslui. Omul de afaceri a fost plasat sub control judiciar.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi i-au pus sub inculpare, alături de Gheorghe Neţoiu, pe Mihail Dan Marian, la data faptei deputat în Parlamentul României şi preşedinte al biroului politic teritorial al PNL – filiala Vaslui, Cătălin Cupşan, la data faptei secretar general al Instituţiei prefectului judeţului Vaslui şi secretar al Comisiei Judeţene de Fond Funciar Vaslui, Gabriela Luca, funcţionar public în cadrul Instituţiei Prefectului judeţului Vaslui, Daniel Prunilă, fost membru al Comisiei Judeţene de Fond Funciar Vaslui, Tudor Stafie, fost primar al municipiului Huşi, Luchi Georgescu, acţionar şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al unei societăţi viticole, şi Emanuela Mocanu, reprezentanta unui punct de lucru din Huşi al unei societăţi viticole.

Potrivit DNA,  în cursul anului 2007, o societate viticolă controlată de Gigi Neţoiu a dobândit în proprietate, în mod fraudulos, la preţuri sub valoarea de piaţă, suprafaţa totală de 692,685 hectare - plantată cu viţă de vie, situată pe amplasamentul fostelor plantaţii ale S.C. VIDIŞAMP SA Huşi, teren aflat în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS).

Concret, în primăvara anului 2006, Neţoiu, în înţelegere cu Luchi Georgescu, a căutat şi identificat o modalitate ilicită prin care să dobândească în proprietate, la preţuri sub valoarea de piaţă, suprafaţa de teren în cauză.

Demersurile au fost făcute în contextul în care Neţoiu cunoştea că, potrivit legislaţiei în domeniul fondului funciar, suprafeţele de teren în cauză, aflate în proprietatea privată a statului şi administrate de ADS, nu ar fi putut intra în proprietatea societăţii decât prin plata unor sume de bani, la valoarea de piaţă, către foştii proprietari ce deţinuseră suprafeţe de teren pe amplasamentul respectiv, iar cele care nu făceau obiectul solicitărilor de reconstituire a dreptului de proprietate nu puteau fi înstrăinate de către stat, ci doar concesionate.

Prejudiciu de 11,5 milioane de lei

Astfel, atât personal, cât şi prin intermediul unei alte persoane, Gigi Neţoiu i-a solicitat fostului deputat PNL Marian Dan-Mihai ca, în schimbul unor foloase materiale, să determine persoane cu funcţii-cheie în procesul decizional legat de retrocedări să-l ajute în acest demers infracţional.

Anchetatorii afirmă că  Marian Dan-Mihai a controlat procesul de retrocedare, implicându-se personal pe fiecare etapă (validare de către Comisia Judeţeană de Fond Funciar Vaslui, predare de către ADS, emitere titluri de proprietate).

Ulterior, reprezentanţii ADS, cu încălcarea legislaţiei aplicabile în materia fondului funciar, au avizat documentaţia de retrocedare şi întocmire a protocoalelor de predare-preluare a terenurilor respective.

După predarea de către ADS Bucureşti a suprafeţelor de teren, către comisiile de fond funciar din municipiul Huşi şi alte două comune, au fost emise titluri de proprietate pentru o suprafaţă de 692,685 hectare (aceasta în condiţiile în care hotărârile Comisiei Judeţene de Fond Funciar Vaslui au vizat o suprafaţă totală de 636,44 hectare, iar prin Protocoalele de predare-preluare s-a predat suprafaţa totală de 770,53 ha).

Prejudiciul în acest caz este estimat la 11,5 milioane de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite