Nou atac al autorităţilor sârbe la adresa comunităţii româneşti din Valea Timocului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintelui
Serbiei, Tomislav Nikolic, manipulează OSCE în privinţa respectării drepturilor
minorităţilor FOTO: Reuters
Preşedintelui Serbiei, Tomislav Nikolic, manipulează OSCE în privinţa respectării drepturilor minorităţilor FOTO: Reuters

Nici nu a plecat bine de la Belgrad înaltul comisar OSCE pentru minorităţi, Knut Vollebaek, unde a purtat discuţii cu oficialii sârbi, că atacurile autorităţilor împotriva românilor/vlahilor din Timoc au fost reluate. Un etnic român a fost anchetat de poliţia sârbă, pentru că a apelat la un preot român să oficieze slujba de înmormântare a mamei sale.

La sfîrşitul lunii ianuarie, Knut Vollebaek a avut o serie de întâlniri la Belgrad, în cadrul misiuni OSCE de monitorizare a respectării drepturilor minorităţilor de către Serbia. Cu această ocazie, preşedintele sârb Tomislav Nikolić a pretins că Serbia aplică “cele mai înalte standarde europene şi mondiale” în problema minorităţilor. Nikolić a mai susţinut că problema minorităţilor nu este o piedică în drumul Serbiei către UE. Acesta a spus că  “Serbia este conştientă de caracterul specific a minorităţii vlahe” şi că Belgradul se implică activ în respectarea drepturilor românilor din Valea Timocului. 

La scurtă vreme de la plecarea lui Knut Vollebaek de la Belgrad, autorităţile sârbe au avut o nouă tentativă de intimidare a românilor din Valea Timocului.

La 13 februarie, etnicul român Andreia Radulovici, din satul Crivacea (Timoc), a fost chemat la postul de poliţie din Golubac, pentru a răspunde la câteva întrebări legate de înmormântarea mamei sale.

Bărbatul a fost supus unui adevărat interogatoriu. El a fost întrebat de ce l-a chemat pe preotul Bojan Aleksandrovic, parohul bisericii de la Malainiţa, parohie aflată sub jurisdicţia Bisericii Ortodoxe Române, pentru a oficia slujba de înmormântare. A fost întrebat, de asemenea, de unde îi cunoaşte pe preoţii români. La final, Andreia Radulovici a fost pus să semneze o declaraţie în legătură cu înmormântarea.

Poliţia sârbă, la ordinul Bisericii

Alertat de sătean despre ceea ce s-a întâmplat, preotul Bojan Alexandrovic i-a contactat pe poliţiştii de la Golubac şi le-a cerut explicaţii. Cu seninătate, cei care ar trebui să vegheze la respectarea legii au spus că au acţionat…la cererea preotului Bisericii Ortotoxe Sârbe (BOS) din localitatea Crivacea. Bojan Aleksandrovic i-a avertizat pe poliţişti că au comis un abuz punând la dispoziţia unui preot al BOS, o instituţie a statului, precum Poliţia.

Bojan Aleksandrovic este, însă, sigur că acţiunea poliţiştilor de intimidare a etnicului român nu este întâmplătoare. “Poliţistul acela nu a făcut nimic de capul lui, sigur a acţionat la ordine venite de sus. Asta demonstrează că în Serbia Biserica Ortodoxă Sârba are în subordine o instituţie ca Poliţia, care este o instituţie a statului şi care trebuie să-i apere pe toţi cetăţenii sârbi, indiferent de etnie şi de credinţă. E clar, dacă într-un sat cineva este anchetat de poliţie pentru că şi-a înmormântat mama cu slujbă în limba ei maternă, toată lumea se sperie. Tocmai ăsta e scopul lor, al Bisericii Ortodoxe Sârbe şi al Poliţiei”, a declarat, pentru Romanian Global News, preotul român Bojan Aleksandrovic.

Preotul aşteaptă o reacţie mai fermă a României faţă de abuzurile sistematice ale autorităţilor sârbe: “Am anunţat toate autorităţile de acest nou abuz, inclusiv Ambasada României la Belgrad şi aşteptăm ca aceste lucruri să nu se mai întâmple. Serbia este şi ţara noastră pentru că daia au murit pentru ea moşi şi fraţi de-ai noştri. Şi aşteptăm ca şi România, ca ţară mamă să stea alături de noi şi să ceară să se respecte drepturile noastre, aşa cum se respectă drepturile sârbilor în România”.

Somat să demoleze clopotniţa

Acesta nu este singurul atac la adresa comunităţii româneşti din ultima vreme. Chiar în timp ce comisarul european Knut Vollebaek se afla la Belgrad, parohul bisericii româneşti de la Malainiţa, Bojan Aleksandrovic, a fost somat să demoleze clopotniţa şi gardul care împrejmuieşte aşezământul monahal.

Preotul a explicat ce s-a întâmplat. „Am cerut autorizaţie de construire atât pentru gard, cât şi pentru clopotniţă, solicitări la care nu ni s-a dat un răspuns în termenul legal de o lună. Am primit aprobare abia după trei luni. Am început construcţia gardului, l-am terminat, după care am primit o scrisoare în care autorităţile ne-au comunicat că autorizaţia de construire a fost anulată. Nu ne-au dat nicio explicaţie de ce au anulat autorizaţia de construire şi nici care este baza legală. Probabil, la intervenţia episcopului sârb de la Zajecar, Justin. Suntem ca în vremea comunismului, când partidul, dacă vroia ceva, aşa se făcea. Nici Constituţia, nici legile nu mai aveau valoare, pentru că aşa hotăra partidul”, a declarat Bojan Aleksandrovic pentru Romanian Global News.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite