Notarii vor fi excluşi din profesie dacă sunt condamnaţi penal cu executare, nu şi pentru pedepsele cu suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actele notariale nu vor mai fi apostilate de către Tribunale

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care notarii publici nu mai sunt asimilaţi funcţionarilor publici din punct de vedere la al răspunderii penale, iar condamnarea penală va atrage excluderea din profesie doar în cazul pedepselor cu executare, nu şi pentru cele cu suspendare, cum era până acum.

Proiectul de lege pentru completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.119/2006 privind unele măsuri necesare pentru aplicarea unor regulamente comunitare de la data aderării României la Uniunea Europeană precum şi pentru modificarea şi completarea Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr.36/1995 a fost adoptat, miercuri, de către Camera Deputaţilor, cu 225 de voturi favorabile.

Proiectul a fost iniţiat de 46 de deputaţi şi senatori aparţinând tuturor grupurilor parlamentare şi modifică cadrul legal care reglementează activitatea notarilor publici. Senatul a adoptat iniţiativa legislativă marţi după-amiază, iar proiectul a fost trimis imediat Camerei Deputaţilor primind miercuri raportul favorabil cu amendamente al Comisiei juridice şi ajungând, în aceeaşi zi, pe ordinea de zi a plenului.

Prin legea adoptată miercuri este modificată OUG 119/2006, la articolul 3 al acesteia fiind introdus un nou alineat, 5 indice 1, prin care notarii publici nu pot fi consideraţi funcţionari publici din punctul de vedere al legii penale. ”Notarul public nu poate fi asimilat funcţionarului public din punct de vedere al răspunderii penale pentru deciziile şi activitatea organizatorică şi administrativă depusă în biroul notarial şi în cadrul celorlalte structurii ale organizării notariale”, prevede alineatul nou introdus.

O altă modificare importantă este operată în articolul 40, alineatul 1, al Legii notarilor publici, care reglementează condiţiile în care o persoană îşi pierde calitatea de notar public. Dacă până acum o condamnare penală cu suspendare pentru o infracţiune comisă în calitate de notar era suficientă pentru excluderea din această categorie de jurişti, noua formulare prevede că o persoană este exclusă dintre notari ”când prin hotărâre judecătorească definitivă s-a dispus condamnarea cu executare pentru săvârşirea unei infracţiuni de serviciu”.

În Comisia juridică, un amendament propus de vicepreşedintele Ciprian Nica (PSD) stipulează că nici condamnarea cu executare nu este suficientă pentru excluderea din această categorie dacă a lipsit intenţia de a săvârşi acea infracţiune, astfel că formularea a devenit ”când prin hotărâre judecătorească definitivă s-a dispus condamnarea cu executare pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni de serviciu”.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite