Normele stricte anti-incendiu îi irită pe patronii de localuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Până pe 1 ianuarie 2016, patronii de cluburi şi restaurante au termen să obţină avizele de la ISU împotriva incendiilor FOTO ISU Bucureşti - Ilfov
Până pe 1 ianuarie 2016, patronii de cluburi şi restaurante au termen să obţină avizele de la ISU împotriva incendiilor FOTO ISU Bucureşti - Ilfov

Tolerenţă zero în privinţa nerespectării normelor de protecţie împotriva incendiilor. Cluburile şi restaurantele au termen până la 1 ianuarie 2016 să obţină avizele de la ISU împotriva incendiilor. Patronii spun că zelul autorităţilor le-ar putea închide afacerile şi cer un termen de 6 luni pentru a intra în legalitate.

Tragedia din clubul Colectiv, soldată cu 56 de morţi şi zeci de răniţi, schimbă regulile în materie de securitate împotriva incendiilor. Inspectorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) pot închide pe loc un local care nu are autorizaţie împotriva incendiilor şi pot da amenzi mult mai mari. 

În ultimele săptămâni, angajaţii ISU au luat la puricat toate restaurantele şi cluburile, stabilind că doar câteva au aviz de securitate împotriva incendiilor. Cei care nu sunt în ordine riscă acum până la 100.000 de lei amendă sau închiderea pe loc a activităţii.

Aşa cum era de aşteptat, au reacţionat şi patronatele hotelurilor şi restaurantelor, dar şi cele din turism. Acestea susţin că de vină pentru această situaţie este durata prea mare de obţinere a avizelor şi numărul mare al acestora. Patronii afirmă că termenul dat de ISU pentru intrarea în legalitate – 1 ianuarie 2016 – nu este unul realist şi cer 6 luni de răgaz pentru a pune la punct documentele. 

„Sunt multe legi care nu se pot pune în aplicare“

Preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Dragoş Petrescu, a avertizat că fixarea datei-limită la 1 ianuarie 2016 pentru obţinerea avizelor de la ISU va bloca total activitatea hotelurilor, restaurantelor şi barurilor.

„HORA recomandă ca toate unităţile de alimentaţie să se conformeze imediat la legislaţia privind siguranţa în spaţiile în care îşi desfăşoară activitatea. Cerem, în egală măsură, organismelor competente perfecţionarea responsabilă a normativului ISU, astfel încât el să fie actualizat conform cerinţelor şi necesităţilor actuale, care să-l facă aplicabil, punând pe primul loc siguranţa cetăţenilor“, a precizat Dragoş Petrescu.

„Mediul de afaceri din România se află într-un moment foarte important şi din păcate de câte ori se întâmplă ceva este acuzat. După drama întâmplată acum două săptămâni am constatat că avem nevoie de alt mod de comunicare. De o nouă abordare cu instituţiile statului. Şi noi şi instituţiile statului trăim în România, nu putem vorbi de două lumi diferite. Sunt multe legi care nu se pot pune în aplicare. Nu mai vrem să continuăm pe ideea că lasă, merge şi aşa, dar avem nevoie de consiliere din partea autorităţilor“, a precizat, la rândul său, Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Pentru a obţine avizul ISU, patronii localurilor trebuie să facă investiţii serioase, a mai afirmat Mohammad Murad. 

În cazul unui hotel, costurile cu amenajarea unei camere ar putea ajunge până la 2.000 de euro. Pentru un restaurant, un proprietar trebuie să aibă la dispoziţie o sumă ce depăşeşte 10.000 de euro.

Cine are nevoie de autorizaţie de la ISU

Potrivit HGR 1739/2006, numai anumite categorii de construcţii şi amenajări se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu.

Între acestea se numără: clădirile civile definite tehnic ca „înalte“ sau „foarte înalte“; încăperi sau grupuri de încăperi definite ca „săli aglomerate“; clădiri din categoria monumentelor istorice la care se efectuează modernizări sau schimbări de destinaţie; clădiri sau spaţii amenajate în clădiri cu funcţiuni mixte, având destinaţia de comerţ, producţie sau depozitare, cu aria desfăşurată mai mare sau egală cu 400 mp; spaţii amenajate în clădiri de locuit colective având destinaţia de comerţ cu aria desfăşurată mai mare de 50 mp ori de producţie şi/sau depozitare indiferent de suprafaţă; clădiri sau spaţii amenajate în clădiri, având destinaţia de alimentaţie publică, cu aria desfăşurată mai mare sau egală cu 200 mp; construcţii pentru structuri de primire turistică; clădiri pentru sedii ale autorităţilor publice, indiferent de aria construită; clădiri sau spaţii amenajate în clădiri, având destinaţia de birouri, cu aria desfăşurată minimă de 600 mp.

Cioloş: Nu trebuie să se mai întâmple

Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat, ieri, în plenul Parlamentului, că tragedii precum cea de la Colectiv nu trebuie să se mai întâmple vreodată, iar pentru asta trebuie înlăturate cauzele acestei tragedii, mai ales corupţia.

„Acest Guvern apare într-un context social şi politic excepţional. Mi-e greu să încep acest cuvânt de deschidere fără să aduc tribut victimelor şi familiilor victimelor tragediei de la clubul Colectiv. Gândurile noastre rămân alături de ele. România pe care vrem să o sădim e România lor. Tragedii precum cea de la Colectiv nu trebuie să se mai întâmple vreodată. Este datoria morală pe care trebuie să ne-o asumăm cu toţii, de aceea împreună trebuie să înlăturăm cauzele acestei tragedii mai ales corupţia“, a spus Cioloş în plenul reunit al Parlamentului.

Cerem perfecţionarea responsabilă a normativului ISU, astfel încât el să fie actualizat conform cerinţelor şi necesităţilor actuale, care să-l facă aplicabil, punând pe primul loc siguranţa cetăţenilor. Dragoş Petrescu, preşedinte Hora

Situaţia victimelor de la clubul Colectiv

În timp ce autorităţile iau măsuri pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete, calvarul victimelor incendiului din Clubul Groazei continuă. Bilanţul morţilor a rămas la 56, dar alte victime se zbat între viaţă şi moarte pe patul de spital. 

Potrivit fostului premier interimar Sorin Cîmpeanu, în spitalele din România mai sunt internaţi 50 de pacienţi răniţi din incendiul Colectiv, dintre care opt pacienţi sunt în stare critică, cinci în stare gravă şi 37 stabili, iar în spitalele din străinătate sunt internaţi 30 de pacienţi.

Cîmpeanu a precizat că, dintre cei opt pacienţi în stare critică, trei sunt la Spitalul Floreasca, unul la Elias, unul la Institutul „CC Iliescu“, doi la „Sf. Ioan“ şi unul la Spitalul de Arşi.

Încă un rănit în incendiul din clubul Colectiv a murit, luni, la Spitalul „Sfântul Ioan“ din Capitală, numărul celor care şi-au pierdut viaţa în tragedie ajungând la 56.

În urma incendiului din clubul Colectiv au decedat la faţa locului 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoană. În 17 zile de la tragedie au decedat alte 29 de persoane, numărul victimelor ajungând, luni, la 56.

Alte aproximativ 150 de persoane au fost rănite şi internate în spitale din Capitală. Dintre acestea, 39 au fost transportate spre unităţi sanitare din străinătate, însă nouă au decedat, trei în Marea Britanie, unul în Israel, doi în Olanda, unul în drum spre Elveţia, unul în Franţa şi unul în Germania.

Chris de Burgh: „Regret profund pierderile de vieţi omeneşti“ 

Chris de Burgh, care va cânta joi, la Bucureşti, şi-a exprimat compasiunea faţă de familiile tinerilor care şi-au pierdut viaţa în urma tragediei din clubul Colectiv.

„Îmi exprim profundul regret pentru pierderile de vieţi omeneşti din tragedia ce a avut loc recent în clubul Colectiv din Bucureşti. Doresc însănătoşire grabnică celor răniţi şi transmit profundă compasiune familiilor care se află acum în doliu“, a declarat artistul. Chris de Burgh va cânta joi, de la ora 20,00, la Sala Palatului din Capitală.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite