Nor radioactiv deasupra României? Autorităţile exclud orice pericol pentru populaţie şi pentru mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) spun că nu există date care să confirme sau să indice existenţa unor factori de risc radiologic pentru populaţia României.

 Astfel, ANPM şi CNCAN informează că măsurătorile făcute în ţară, din 8 august până în prezent, arată că în prezent în România nu există nicio modificare a fondului natural din punct de vedere a radioactivităţii mediului. "CNCAN, ANPM împreună cu IGSU precizează că nu există niciun pericol radiologic pentru populaţie sau pentru mediu", arată cele trei instituţii.

"​În ceea ce priveşte informaţiile apărute în spaţiul public, referitoare la posibila prezenţă a unui nor radioactiv deasupra României, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) aduc în atenţia opiniei publice faptul că nu există date care să confirme sau să indice existenţa unor factori de risc radiologic pentru populaţia de pe teritoriul României sau mediu care să impună luarea unor măsuri de răspuns", se arată într-un comunicat de presă transmis, duminică seară, de cele trei instituţii.

Conform sursei citate, ​Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) monitorizează permanent radioactivitatea mediului pe teritoriul României, prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM).

"​În acest sens, ANPM împreună cu CNCAN informează că măsurătorile efectuate pe teritoriul României, în perioada 8 august până în prezent, indică faptul că, în momentul de faţă, în România nu există nicio modificare a fondului natural din punct de vedere a radioactivităţii mediului. 

​De asemenea, precizăm că nici la nivel internaţional nu au fost raportate modificări ale nivelului de radioactivitate a mediului", scrie în comunicat.

CNCAN rămâne în contact permanent cu Centrul de Incidente şi Urgenţe din cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică de la Viena şi cu statele cu care România are încheiate tratate bilaterale în cadrul Convenţiei Internaţionale de notificare rapidă în cazul urgenţelor radiologice şi accidentelor nucleare.  

Totodată, IGSU, ca punct de contact declarat la nivelul Uniunii Europene, menţine permanent legătura cu partenerii noştri la nivel european, iar ANPM raportează datele rezultate în urma monitorizării radioactivităţii mediului efectuate la nivel naţional către platforma europeană EURDEP.

"​La ora emiterii comunicatului, nivelul radiaţiilor măsurate de către ANPM prin RNSRM se încadrează în limitele radioactivităţii mediului natural. 

CNCAN, ANPM împreună cu IGSU precizează că nu există niciun pericol radiologic pentru populaţie sau pentru mediu", se mai arată în comunicat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite