Noile Coduri, discutate joi în plenul CSM. Procurorul general: „Noile Coduri nu sunt raiul infractorilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ia joi în discuţie proiectele de modificare ale noilor coduri penale. Mai mult, consiliul discută şi raportul privind starea justiţiei pe anul 2013.

Potrivit raportului CSM privind starea justiţiei, anul 2013 a fost anul cu cel mai mare volum de activitate din istoria justiţiei româneşti. 

„Volumul total de activitate înregistrat la nivelul instanţelor judecătoreşti, exceptând instanţele militare (3.337.426 dosare), precum şi numărul dosarelor soluţionate (2.408.240 dosare) au înregistrat un record absolut. Creşterea volumului total de activitate s-a repercutat asupra încărcăturii pe judecător, astfel că, în cursul anului 2013, la majoritatea instanţelor, indiferent de gradul de jurisdicţie, încărcătura pe post de judecător a fost de peste 1.000 de cauze”, se arată în raport. 

De altfel, acelaşi document arată că volumul de dosare penale a scăzut la parchetul de pe lângă instanţa supremă şi parchetele de pe lângă tribunale, prin comparaţie cu anul anterior, însă s-a majorat la DNA, DIICOT, parchetele de pe lângă curţile de apel şi cele de pe lângă judecătorii.

Volumul mare de activitate a fost marcat şi de intrarea în vigoare, pe data de 1 februarie, a noului Cod penal şi a noului Cod de procedură penală.

Tiberiu Niţu: Noul cod penal este mai dur decât vechiul cod 

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat că deşi în spaţiul public s-a spus că noul Cod penal este "raiul infractorilor", acesta este "mult mai dur" decât vechiul cod, chiar dacă pedepsele sunt mai mici, precizând că noile coduri vin cu strategii europene.

"Aparent, putem spune, cu privire la mai multe instituţii, că ne-ar putea produce probleme, dar trebuie să nu uităm - şi doresc ca şi dumneavoastră să nu uitaţi acest lucru - că aceste coduri vin cu noi strategii şi aceste coduri vin cu strategii şi viziuni europene. Colegii noştri care au lucrat la aceste coduri de-a lungul timpului nu au inventat ei instituţii, au studiat ce se întâmpla în statele Uniunii Europene şi încercăm să ne adaptăm şi noi la ce este în Europa. Dacă nouă ne place să mergem la Paris sau la Viena, trebuie să ajungem ca şi justiţia să fie ca la Paris şi ca la Viena", a spus Tiberiu Niţu, la finalul şedinţei Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), citat de Mediafax.

Procurorul general al României a subliniat că vor fi găsite instrumente şi măsuri prin care să se atingă scopul unei sancţiuni cu privire la o faptă prevăzută de legea penală.

"Nu trebuie să fim închistaţi sau să ne sperie noul. (…) Am tot auzit în spaţiul public: «Noul cod, raiul infractorilor». Nu este aşa. Am publicat şi pe site-ul Ministerului Public o notă de studiu prin care demonstrăm cu argumente juridice că nu este aşa. Noul cod, la o analiză extrem de atentă, este mult mai dur decât vechiul cod, chiar dacă pedepsele sunt mai mici", a spus procurorul şef al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Tiberiu Niţu a adăugat că sunt câteva elemente care sunt strâns legate între ele, care duc la această concluzie.

"În caz de concurs şi de recidivă, eşti obligat ca judecător să dispui spor, ceea ce până acum nu exista. Să nu uităm că sunt cauze de întrerupere mult mai multe. Practic, orice act faci, întrerupe cursul prescripţiei. Înainte, doar dacă făceai acte ce trebuiau comunicate învinuitului, întrerupeau cursul prescripţiei. Să facem o analiză ştiinţifică a acestor coduri şi vom vedea că ele sunt coduri europene, că sunt coduri care pot fi aplicate. Bineînţeles, există anumite neclarităţi", a conchis Tiberiu Niţu.

„Pe site-ul Ministerului Public există două note de studiu. Cetăţenii României ar trebui să ştie că noul Cod de Procedură penală nu pune probleme interceptărilor. Într-adevăr trebuie clarificate aceste prevederi, dar asta nu înseamnă că ele nu pot fi folosite. Şi ele chiar se folosesc la nivel naţional. Există loc şi de mai bine. Sunt însă alte necorelări”, a declarat Niţu la intrarea în sediul CSM.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite