Noi trimiteri în judecată în dosarul Hexi Pharma. Acuzaţii de evaziune fiscală şi complicitate la spălarea banilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Direcţia Naţională Anticorupţie a decis trimiterea în judecată a societăţii HexiPharma pentru evaziune fiscală în formă continuată, şi a altor două persoane fizice, administratori ai altor firme, Miron Panaitescu şi Attila Erdei. Soţia fostului patron al HexiPharma a scăpat de acuzaţii.

După o anchetă începută acum aproape doi ani, procurorii anticorupţie au terminat cercetările şi au ajuns la concluzia că societatea a prejudiciat bugetul de stat cu mai bine de două milioane de euro. Societatea este judecată şi pentru înşelăciune, după ce ar fi vândut către sute de spitale din ţară dezinfectanţi diluaţi.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 9.553.392 lei, reprezentând prejudicial cauzat bugetului de stat.

Potrivit acuzaţiilor formulate de DNA, în perioada 2012 – 2016, societatea S.C. Hexi Pharma CO S.R.L. ar fi evidenţiat în actele contabile operaţiuni fictive de achiziţii de servicii şi cheltuieli fictive care nu au avut la bază operaţiuni reale în scopul diminuării impozitului pe profit datorat bugetului de stat şi respectiv a deducerii în mod nelegal a TVA-ului de plată (prin interpunerea în relaţia comercială cu furnizorii reali a unor firme prin care s-a majorat în mod nejustificat preţul bunurilor achiziţionate).

În acelaşi context, în vara anului 2012, Erdei Attila, trimis în judecată pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, ar fi emis către SC Hexi Pharma CO SRL 6 facturi fiscale fictive care atestau prestarea unor servicii în valoare totală de 238.390 lei, plus TVA aferentă în sumă de 57.214 lei.

În acest mod, SC Hexi Pharma Co Srl ar fi prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 916.739 lei. Din această sumă 366.694,4 lei ar reprezenta impozit pe profit şi 550.044,6 lei ar reprezenta taxa pe valoare adăugată dedusă în mod nelegal.

În plus, potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, în perioada iulie 2013 – decembrie 2015, „inculpatul Panaitescu Miron Victor l-a ajutat pe administratorul S.C. Hexi Pharma CO S.R.L. (în prezent decedat) să disimuleze originea ilicită a sumelor de 2.275.672,19 euro şi 9.875.717,45 lei, obţinute de acesta din urmă ca urmare a săvârşirii infracţiunii de delapidare. În acest sens, între societăţile administrate de inculpatul Panaitescu Miron Victor şi două firme din Cipru controlate de administratorul S.C. Hexi Pharma CO S.R.L, au fost încheiate mai multe contracte fictive de prestări servicii. Ulterior, o parte din aceste sume de bani au fost retrase direct de la ATM-uri, iar restul au fost transferate în conturile unor societăţi de unde au fost la fel retrase în numerar, de administratorul S.C. Hexi Pharma CO S.R.L”.

În cauză, s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii, prin instituirea sechestrului, asupra mai multor bunuri imobile şi mobile ce aparţin SC Hexi Pharma co SRL şi altor persoane fizice şi juridice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite