Noi substanţe halucinogene pe lista drogurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) vrea să introducă pe lista drogurilor de mare risc mai multe substanţe psihotrope. Până acum, aceste substanţe se puteau aduce legal în România, pentru că nu se aflau pe lista celor interzise de lege.

Ingenioşi, traficanţii le comercializau ca „substanţe euforizante“, „substanţe chimice în curs de cercetare“, „îngrăşăminte pentru plante“ sau „săruri de baie“. Concret, proiectul de Lege pentru completarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, iniţiat de MAI urmăreşte transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor unei Directive a Parlamentului European, adoptată la 15 noiembrie 2017, pentru includerea a noi substanţe psihoactive în definiţia termenului „drog“.  

Termenul de implementare în legislaţia naţională era data de 23 noiembrie 2018.  Astfel, pe lista drogurilor de mare risc vor fi incluse MT-45 (ciclohexil şi difeniletil-piperazină) şi Acriloilfentanil (fenetilpiperidin şi fenilacrilamidă).

Traficul de droguri, la cote alarmante

„În pofida eforturilor autorităţilor statului, se constată, în continuare, proliferarea traficului şi consumului de droguri, precum şi creşterea numărului şi a frecvenţei cu care aceste substanţe ajung să fie traficate şi consumate în România (...). Totodată, s-a constatat faptul că pentru eficientizarea măsurilor de prevenire, control şi combatere (care includ interzicerea sau instituirea unor măsuri speciale privind orice operaţiuni legate de droguri) a acestor fenomene în vederea protejării sănătăţii populaţiei de acţiunile nocive ale substanţelor psihoactive, este necesară actualizarea constantă a substanţelor înscrise în tabelele-anexă la Legea 143/2000“, se arată în expunerea de motive a proiectului de Hotărâre MAI. 

Legislaţia stabileşte ce substanţe intră în categoria drogurilor şi ce substanţe sunt utilizate frecvent în fabricarea drogurilor (precursori). În funcţie de pericolul pe care îl reprezintă consumul lor pentru sănătatea publică, drogurile se împart, la rândul lor, în două subcategorii: droguri de mare risc şi droguri de risc. 

De câteva ori mai toxică decât morfina

Medicii spun că substanţele incluse pe lista drogurilor de mare risc induc puternice dureri de cap, anxietate, ameţeli, confuzie şi atacuri de panică severe, creşterea frecvenţei cardiace, a tensiunii arteriale şi a temperaturii corpului. 

MT-45 este prezentă pe piaţa drogurilor din UE încă din 2013, fiind vândută mai ales pe internet ca „substanţă chimică utilizată în cercetare“.

Un stat UE a raportat 28 de decese care au survenit între noiembrie 2013 şi iulie 2014. În majoritatea cazurilor, s-a confirmat prezenţa MT-45 în probele biologice. 

Există mai multe studii pe animale care indică faptul că toxicitatea acută a substanţei MT-45 este de câteva ori mai mare decât cea a morfinei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite