STENOGRAME Mircea Băsescu: Cum să mă împrumut, mă, de la frate-miu, tu crezi că ăla are bani? Înregistrările, autentificate de un specialist al DNA

STENOGRAME Mircea Băsescu: Cum să mă împrumut, mă, de la frate-miu, tu crezi că ăla are bani? Înregistrările, autentificate de un specialist al DNA

Mircea Băsescu se află în arest preventiv FOTO Mediafax

Fişierele video depuse de fiul lui Bercea Mondial ca probe în susţinerea plângerii sale împotriva lui Mircea Băsescu au fost folosite de anchetatori doar după ce au fost certificate de un specialist tehnic al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Postul de televiziune Antena 3 a publicat, marţi seara, noi stenograme din dosarul în care fratele preşedintelui este acuzat de trafic de influenţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE  Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, îi ameninţa pe Mircea Băsescu şi pe Marian Căpăţână. Înregistrările apar în dosarul în care fratele preşedintelui îi acuză pe mai mulţi membri ai familiei Anghel de şantaj, potrivit Digi24.

Florin Anghel către Mircea Băsescu: „De nu te-oi face acum să nu mai fii bun toată viaţa ta … toate care mergeau … că mi-ai luat 600.000 euro şi nu ne-ai făcut nimic. Să ştii de la mine … cum te-oi face … să mă ţii minte … toată viaţa ta …"

Florin Anghel către Mircea Băsescu: „„… că tu banii pe care mi i-ai luat de la mine…. Păi îţi dai seama ce faci? Băi nenicule, nu-ţi dai seama ce faci? La toate televiziunile acum … de la Bucureşti mă duc. De nu te-oi face de râs … în toată ţara asta … să audă pe tot globul … ai văzut că nu erau bani … să-l scapi".

Fănica Anghel către Marian Căpăţână: „să moară copiii mei dacă nu mă mut eu la tine în casă la Drăgăneşti cu toţi copiii mei! De nu te duci tu să faci acte de vânzare cumpărare pe numele meu … Mărienică, să fim înţeleşi, mergi cu mine la notar şi îmi faci acte pe casa ta … pe tot ce este al tău".

În rechizitoriul procurorilor se arată că „inculpatul Anghel Florin a exercitat ameninţări cu moartea la adresa martorului Căpăţână Marian Adrian: „ … la puşcărie, de nu-ţi bag un cuţit direct în cap, le las leş acolo!" şi i-a reproşat acestuia investirea banilor primiţi de la el în activitatea firmei AVERSA : „păi tu iei bani de la tata şi-i bagi în AVERSA?

Potrivit unor surse judiciare, după depunerea înregistrărilor cu Mircea Băsescu discutând cu Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, anchetatorii le-au transmis unui specialist tehnic din cadrul DNA, pentru evaluarea şi expertizarea lor, arată Mediafax.

Ulterior evaluării, înregistrările au fost certificate ca autentice printr-un document ce se va regăsi la dosarul cauzei. Astfel, acestea pot fi folosite ca probe ale acuzării şi pot produce efecte juridice, spun aceleaşi surse.

De asemenea, pe parcursul anchetei, dar şi la un eventual proces, înregistrările vor putea fi reexpertizate, în funcţie de solicitările părţilor, caz în care acestea vor ajunge la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice (INEC).

Postul de televiziune Antena 3 a publicat, marţi seara, noi stenograme din dosarul în care este acuzat Mircea Băsescu de trafic de influenţă. Potrivit informaţiilor prezentate de Antena 3, stenogramele ar surprinde momentul în care s-ar fi încercat flagrantul şantajului reclamat de fratele şefului statului.

În cadrul dialogurilor, Izaura, fiica lui Sandu Anghel (Bercea Mondial), i-ar fi cerut lui Mircea Băsescu să îi înapoieze o sumă de bani, deoarece fratele preşedintelui nu ar fi făcut ce promisese. 

Potrivit stenogramelor, fiica lui Sandu Anghel l-ar fi ameninţat pe Mircea Băsescu că se va duce la DNA şi va prezenta toate probele. De cealaltă parte, fratele preşedintelui ar fi cerut mai mult timp pentru a realiza „nişte planuri”.

Izaura Anghel: Naşule eu mă duc şi dau la DNA şi mata într-o săptămână eşti arestat!

Mircea Basescu: Poftim?

Izaura Anghel: Într-o săptămână eşti arestat dacă eu dau filmarea! Îţi garantez milion la milion!

Anghel Grinica: Noi nu mergem la tv, noi mergem direct în faţă la DNA.

Izaura Anghel: La DNA direct.

Constantin Marius (concubinul Izaurei Anghel): Sunteţi filmat şi banii şi tot!

Anghel Grinica Ion (fiul Izaurei): Vă arăt filmarea dacă nu credeţi...

Mircea Basescu: Măi, cine ştiu ce oi fi spus eu, mă, atâtea s-ar fi putut să le fi spus, na ... eram cu Marian ştii, să vă ajutăm, pe Marian să....

Izaura Anghel: Eşti filmat naşule, şi Doina e filmată! Şi la dumneavoastră acasă când a fost naşa, eu, mama şi cu Florin şi vorbeam la masă, şi atunci esti filmat.

Anghel Grinica Ion: Naşule, hai mai bine să găsim o zi.

Izaura Anghel: Să găsim o soluţie să nu ajungem acolo.

Anghel Grinica Ion: Să ne daţi banii!

Izaura Anghel: Noi d-asta am venit mereu la Constanţa! Ca să nu nu ajungem la presă şi la DIICOT! Că ştii ce aşteaptă DNA, uite atât, pe cuvânt dacă aşteaptă poate o unghie şi noi nu vrem să ajungem acolo. Mai bine daţi-ne banii!

Anghel Grinica Ion: Noi deja suntem toţi la închisoare!

Anghel Grinica Ion: Naşule, hai că facem într-o zi, duminică, mergeţi cu noi în vizită la tata şi vorbiţi cu tata direct, faţa în faţă.

Mircea Băsescu: Şi asta e o variantă...

Izaura Anghel: Ce să vorbească acolo cu tata de bani, că acolo e ascultat tot...

Mircea Băsescu: Dar tata ce ştie? Tata nu ştie nimic?

Izaura Anghel: I-a dat tata bani, i-am dat eu, mama şi Florin!

Mircea Băsescu: Dar unde i-aţi dat banii lu'... La Drăgăneşti?

Izaura Anghel: Nu!. Aici la mata, la Constanţa.

Anghel Grinica Ion: Aici la Constanţa!

Izaura Anghel: N-am dat un ban la Drăgăneşti! La Constanţa, într-un apartament, a venit o femeie de la bancă...

Constantin Marius: Primii bani când s-au dat am fost şi eu atunci.

Izaura Anghel: Şi el a fost.

Constantin Marius: A chemat o femeie de la bancă şi ne-am întâlnit într-un apartament, dar nu mai ştiu să ajung acum acolo unde ne-am întâlnit noi.

Mircea Basescu: Ihi

Constantin Marius: Am mers din partea aia în Constanţa, spre Mc'Donalds'ul ăla, în partea aia.

Izaura Anghel: Când îi dădeam banii lui Marian, Florin l-a filmat şi el dădea în numele tău, de numele lu' dvs. " Că-i dau lui banii. Banii ăştia ajunge la Mircea" N-are cum.

Anghel Grinica Ion: C-o să scape taică-tu, într-o săptămâna, două săptămâni, o să scape.

Izaura Anghel: Rămâne 50 şi mai rămâne 230. Şi 30.000 de euro mi-i dai pe 15 iunie şi 200, îmi dai 100 în iulie şi 100 în septembrie. C-aşa nu putem!

Mircea Băsescu: Greu, mici şanse...

Izaura Anghel: Deci cu ăştia nu am ce să fac

Constantin Marius: Hai să facem într-un fel măcar, nu ştiu cum să-ţi spun, hai să rezolvăm într-un fel.

Mircea Anghel: Mă mai laşi o săptămână, două...

Izaura Anghel: Nu pot, naşule...

Mircea Băsescu: Taci, mă, taci din gură! Ca să fac eu nişte planuri, să văd eu şi după aia stăm de vorbă amândoi.. Că cu tine nu se poate sta de vorba, tu eşti mai...

Constantin Marius: Înţeleg, măi naşule, dar pune-te şi dumneata în situaţia noastră...

Mircea Băsescu: Mă, tu nu înţelegi că eu nu am bani?

Izaura Anghel: Uite ce mă enervează, n-ai mata bani ... Du-te şi împrumută-te la frate-tu...

Mircea Băsescu: Cum să mă împrumut mă de la frate-miu, tu crezi că ăla are bani? Să ştii că nici ăla nu are...

Constantin Marius: Traian? Nu are bani? Nu are ăla bani?

Mircea Băsescu: Nu

Constantin Marius: Hai mă... (...) Naşule, eşti într-o filmare.

Mircea Băsescu: Afacerea voastră...

Constantin Marius: Are filmarea când zici dumneata că te duci şi dai banii la Traian, şi vorbeşti cu el şi facem ceva şi rezolvăm.

Mircea Băsescu: Bă, fugi de aici!

Anghel Grinica Ion: Bă, v-aducea şi niste aicea..

Constantin Marius: Să mor dacă te mint!

Mircea Băsescu: Cine ştie ce dracu' am spus eu ca să...

Constantin Marius: Că eu nu am de ce să mint.

Ca urmare a apariţiei acestor stenograme, preşedintele Traian Băsescu a emis un comunicat, prin intermediului Administraţiei Prezidenţiale, în care a precizat că nu a discutat niciodată cu fratele său, Mircea Băsescu, despre dosarul lui Sandu Anghel (Bercea Mondial) şi că nu a primit niciun ban sau vreun bun în numele acestuia.

„Nu am discutat niciodată cu fratele meu, Mircea Băsescu, despre dosarul lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, şi nu am primit niciun ban şi niciun bun de la sau în numele lui Sandu Anghel, nici pentru vreo intervenţie de reducere a pedepsei în instanţă şi nici pentru vreo graţiere. Întocmai cum nu am primit niciodată niciun ban şi niciun bun de la nimeni pentru a interveni în vreun fel în dosare sau pentru vreo graţiere”, se arată în comunicatul transmis de Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, şeful statului menţionează că pedepsele aplicate lui Sandu Anghel sunt o dovadă a neimplicării unei alte părţi în dosar.

„De altfel, pedepsele aplicate de instanţele de judecată lui Sandu Anghel şi altor membri ai familiei lui dovedesc că justiţia a funcţionat doar sub imperativul legii”, se mai notează în comunicat.

Mircea Băsescu, arestat preventiv pe 20 iunie

Tribunalul Bucureşti a decis, pe 20 iunie, arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Mircea Băsescu, pentru trafic de influenţă, şi a lui Marian Căpăţână, cel care ar fi fost intermediarul banilor pe care familia lui Sandu Anghel i-ar fi dat fratelui preşedintelui Traian Băsescu, pentru ca Bercea Mondial să scape de închisoare. 

Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care va judeca pe 27 iunie dosarul, urmând să decidă definitiv dacă Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână rămân în arest sau vor fi cercetaţi în libertate.

Judecătorul care a dispus arestarea a arătat, în motivare, că înregistrările în care apar Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână, puse la dispoziţie procurorilor de familia lui Bercea Mondial, sunt legale, chiar dacă ele au fost contestate de cei doi, şi pot reprezenta mijloace de probă în dosar.

„Susţinerile apărării, în sensul inadvertenţelor de natură a releva lipsa de autenticitate şi caracterul posibil contrafăcut al înregistrărilor, nu se bazează pe elemente faptice ori concrete care să contureze o îndoială veridică asupra caracterului autentic sau complet al acestora. De altfel, pe parcursul cercetărilor în cauză se poate proceda la verificarea acestui caracter, în măsura în care se va aprecia ca fiind utilă, pertinentă şi concludentă o probă ştiinţifică care să aibă un asemenea obiectiv", a arătat judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti care a decis arestarea lui Mircea Băsescu şi a lui Marian Căpăţână.

Fratele şefului statului a fost reţinut şi, ulterior, arestat, după ce familia lui Bercea Mondial a făcut publice înregistrări făcute pe ascuns de fiul acestuia, care ar proba traficul de influenţă de care este acuzat Mircea Băsescu.

 

Pe de altă parte, în urma unei plângeri făcute de Mircea Băsescu, ginerele lui Bercea Mondial, Marius Constantin, a fost trimis în judecată, luni, pentru şantaj cu circumstanţe agravante, în stare de recidivă, în timp ce concubina acestuia, Izaura Anghel, şi fratele ei minor, Grinică Ion Anghel, au fost trimişi în judecată, sub control judiciar, pentru şantaj cu circumstanţe agravante. În acelaşi dosar a mai fost trimis în judecată şi Florin Anghel, fiul cel mare al lui Bercea Mondial, pentru trei infracţiuni concurente de şantaj, dintre care una în stare de recidivă, în timp ce mama acestuia, Fănica Anghel, a fost deferită justiţiei pentru şantaj.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă: 

Motivarea judecătorilor: De ce a fost arestat Mircea Băsescu

Mircea Băsescu ar fi recunoscut că a primit bani de la Bercea Mondial, însă spune că suma ar fi fost un împrumut către Marian Căpăţână pentru participarea la o licitaţie. Magistraţii Tribunalului Bucureşti nu au crezut această versiune şi au dispus arestarea.

Înregistrările video cu Mircea Băsescu sunt credibile şi pot fi folosite ca probă, a decis Tribunalul Bucureşti

Dezvăluirile făcute zilele trecute prin înregistrări video de clanul lui Bercea Mondialu’, pe numele său adevărat Sandu Anghel, despre primirea unei sume importante în euro de către Mircea Băsescu, fratele preşedintelui ţării, pentru eliberarea din închisoare a interlopului menţionat, pot fi utilizate ca probă. Aceasta e decizia judecătorilor Tribunalului Bucureşti în motivarea deciziei de arestare preventivă a lui Mircea Băsescu.

Tribunalul Bucureşti: Mircea Băsescu a recunoscut că a luat bani

Mircea Băsescu a recunoscu că a luat bani, dar şi că s-a întâlnit cu Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial. Asta arată magistraţi Tribunalului Bucureşti în motivarea deciziei de arestare preventivă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: