Noi reguli privind apărarea împotriva incendiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tragedia de la Colectiv schimbă regulile după care sunt autorizate construcţiile din punct de vedere al securităţii la incendiu. După ce, anul trecut, inspectorii ISU au primit puteri lărgite în privinţa controalelor, putând chiar închide localurile care nu respectă normele antiincendiu, acum Guvernul simplifică procedurile de avizare şi autorizare ISU.

Printr-o hotărâre adoptată miercuri, Guvernul a modificat regulile după care sunt avizate şi autorizate construcţiile din punct de vedere al securităţii la incendiu.

”Actul normativ face distincţia şi arată mai bine care clădiri şi amenajări se supun avizării şi autorizării la incendiu şi care se supun numai autorizării. Avizarea este un element administrativ care se obţine atunci când se începe o construcţie. Autorizarea este la finalul construcţiei. Hotărârea de Guvern ajută la debirocratizare şi la reducerea sarcinii administrative, pentru că elimină de la avizare o serie de categorii de clădiri”, a declarat inspectorul şef al ISU Bucureşti-Ilfof, general de brigadă Ovidiu Vasilică.

Potrivit acestuia, săptămâna viitoare va fi emis un ordin al Ministrului de Interne, care va prevede că documentaţia pentru avizare sau autorizare la incendiu poate fi depusă şi în format electronic.

Concret, pentru categoriile de clădiri şi spaţii care comportă o atenţie deosebită din punct de vedere al riscului la incendiu, actul normativ prevede impunerea unei arii mai reduse, de exemplu de 100 de metri pătraţi pentru spaţiile publice amenajate la subsol, demisol sau mansardă, respectiv de 150 de metri pătraţi pentru cele de învăţământ, supraveghere, îngrijire sau cazare/adăpostire copii preşcolari, elevi, studenţi, bătrâni, persoane cu dizabilităţi, ori 200 de metri pătraţi pentru spaţii având destinaţia de comerţ sau producţie şi/sau depozitare, dispuse în clădiri de locuit colective.

Sunt exceptate de la avizare privind securitatea la incendiu anumite construcţii, sisteme de instalaţii, precum şi anumite construcţii şi amenajări temporare, care se supun direct autorizării ISU, dat fiind că etapa autorizării în aceste situaţii poate asigura un control sificient pentru conformarea privind securitatea la incendiu.

ISU poate închide locarile în neregulă

Încă de anul trecut, inspectorii de la ISU au căpătat puteri sporite, putând opri temporar funcţionarea localurilor autorizate din punctul de vedere al securităţii la incendiu, cu aria desfăşurată mai mare de 200 mp, având destinaţia de comerţ, cultură sau turism, în situaţia depăşirii cu mai mult de 10% a numărului de utilizatori pentru care s-a acordat autorizaţia.

HG 915/2015 stabileşte criteriile pentru oprirea funcţionarii ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie, neasigurarea stabilităţii elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului şi fumului în interiorul edificiului şi la vecinătăţi.

La 16 martie, Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea de aprobare a OUG care prevede că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă poate închide localurile în care constată încălcarea reglementărilor privind siguranţa la incendiu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite