UPDATE Noi proteste ale magistraţilor faţă de modificările aduse Codurilor Penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest magistraţi la Palatul de justiţie din Bucureşti FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Protest magistraţi la Palatul de justiţie din Bucureşti FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Mai mulţi magistraţi au protestat, luni seară, pe treptele Curţii de Apel Bucureşti, faţă de intenţia de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală. Ei au avut pancarte cu mesaje precum "Adevărata urgenţă - cetăţenii oneşti, nu condamnaţii" şi au spus că modificările propuse vor slăbi temelia justiţiei penale.

UPDATE: Magistraţii s-au adunat, luni seară, pe scările Curţii de Apel Bucureşti, pentru a protesta, în tăcere, faţă de intenţia de adoptarea a unor modificări ale Codului penal şi Codului de procedură penală.

Ei au afişat mesaje precum "Adevărata urgenţă - cetăţenii oneşti, nu condamnaţii", "Magistraţi independenţi - cetăţeni liberi".

"Nu înţelegem care este urgenţa în luarea măsurilor propuse în domeniul penal. Va slăbi cu siguranţă temelia justiţiei penale în România, care oricum, în ultimii doi ani..." a spus o judecătoare, menţionând că prezenţa redusă a magistraţilor la protest s-ar datora faptului că acţiunea a fost anunţată prea târziu.

Un alt magistrat a spus că modificările vehiculate sunt de natură să rupă echilibrul procesual între drepturile şi garanţiile oferite persoanelor cercetate şi cele care trebuie oferite persoanelor vătămate şi părţilor civile.

Protestul magistraţilor a fost susţinut şi de alte persoane, între acestea fiind şi actorul Mihai Călin.

***

Magistraţii au anunţat un nou protest pentru luni seară, începând cu ora 18:00, pe treptele Palatului de Justiţie faţă de ultima intenţie a Executivului de a modifica Codurile Penale.

Protestul a fost anunţat pe Facebook de mai mulţi procurori şi Judecători.

”Magistraţii protestează luni, 1 aprilie, la ora 18:00, pe treptele Palatului de Justiţie din Bucureşti, faţă de intentia de adoptare a OUG de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, prevederile vehiculate fiind de natură sa creeze un dezechilibru între drepturile procesuale ale inculpaţilor şi cele ale persoanelor vătămate. Astfel, proiectul prevede, fără nicio justificare şi fără existenţa unei urgenţe reale, dezincriminarea unor infracţiuni grave, reducerea termenelor de prescripţie, reducerea fracţiilor minime de executat în cazul liberării condiţionate, precum şi instituirea unor condiţii noi pentru dispunerea arestării preventive, finalitatea fiind îngreunarea considerabila a activităţii organelor judiciare şi un tratament preferenţial pentru inculpaţi, fără nicio dispoziţie în favoarea victimelor”, se arată în mesajul postat pe Facebook de procuroarea Alexandra Lăncrăjan.

În urmă cu o săptămână zeci de magistraţi au protestat pe treptele Palatului de Justiţie din Capitală, faţă de proiecte de ordonanţe de urgenţă pentru modificarea Codurilor penale, faţă de Secţia specială de investigare a magistraţilor şi faţă de refuzul Guvernului de a abroga Ordonanţa 7. Magistraţii au avut coli A4 cu mesaje precum: ”Independenţa noastră, libertatea voastră”, ”Respectaţi avizul Comisiei de la Veneţia”, ”Adevărata urgenţă – cetăţenii oneşti, nu condamnaţii”, ”Magistraţi independenţi = magistraţi liberi”, ”Libertate de exprimare”, ”Independenţă”.

În tot acest timp, susţinătorii procurorilor şi judecătorilor au scandat lozinci antiguvernamentale, precum: ”Abrogaţi şi plecaţi”, ”Justiţie, nu corupţie”, ”Rezistăm, nu cedăm” şi au afişat pancarte cu mesajele: ”Toţi pentru justiţie”, ”Fără voi, nimic nu e”, ”Abrogaţi şi plecaţi. Marş la puşcărie, guvern de penali”.

Magistraţii au criticat dur modificările Codurilor Penale

Principalele asociaţii de magistraţi au criticat în termeni duri proiectul ministerului Justiţiei de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, în prezent trimis spre avizul CSM. În opinia acestora, aceste modificări ce combină limite scăzute ale pedepselor, dezincriminarea unor forme agravate ale infracţiunilor, reducerea termenelor de prescripţie generală şi rejudecarea cauzelor soluţionate definitiv vor conduce la „crearea unei impunităţi generale, în special în cazul infracţiunilor grave”.

Asociaţiile subliniază că o astfel de modificare, ce vizează „o schimbare fundamentală a politicii penale a statului şi a modului în care societatea se poate apăra de infractori”, nu poate fi luată fără niciun fel de evaluare, studii criminologice şi sociologice şi mai ales fără consultarea reală a tuturor actorilor implicaţi. Spre exemplu, magistraţii subliniază că stabilirea termenelor de prescripţie „nu este un proces aleatoriu şi discreţionar care poate fi derulat oricum”, ci unul ce trebuie fundamentat pe factori obiectivi, precum gravitatea faptelor, timpul necesar pentru organele judiciare să parcurgă toate etapele până la decizia finală şi situaţia victimelor şi a persoanelor păgubite care, în aceeaşi măsură ca persoanele cercetate, trebuie să îşi poată exercita drepturile şi să obţină repararea vătămărilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite