Percheziţii la Spitalul Marie Curie. Anchetatorii caută probe în dosarul doctorului Burnei. Contractele de muncă de la spital şi de la UMF, suspendate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Gheorghe Burnei este cercetat pentru corupţie
Medicul Gheorghe Burnei este cercetat pentru corupţie

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti descing, miercuri dimineaţă, la Spitalul Marie Curie, pentru a căuta date noi în dosarul medicului Gheorghe Burnei. Chirurgul va fi prezent la percheziţii. Şi Ministerul Sănătăţii s-a autosesizat în acest caz şi a trimis Corpul de Control la unitatea sanitară. Între timp, contractele sale de muncă au fost suspendate.

UPDATE Contractul de muncă al profesorului Gheorghe Burnei de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Capitală a fost suspendat, a confirmat, pentru „Adevărul”, profesorul Cătălin Cârstoiu, decanul Facultăţii de Medicină. Chirurgul ocupa funcţia de prodecan al facultăţii din această primăvară. Totodată, el era cadru didactic la specializarea Ortopedie din cadrul unviersităţii.

„Contractul de muncă a fost suspendat începând din 12 decembrie, pe o perioadă de 29 de zile. Noi ne conformăm deciziilor justiţiei. În perioada în care va fi cercetat, nu va mai fi profesor la UMF Carol Davila. Atribuţiile de prodecan le va prelua profesorul Traian Pătraşcu, iar din perspectiva învăţământului universitar atribuţiile vor fi preluate de doctorul Ulici Alexandru, şef de lucrări la UMF”, a declarat, pentru „Adevărul”, academicianul Ioanel Sinescu, rectorul UMF Bucureşti.

De asemenea, contractul său de muncă de la Spitalul Marie Curie din Capitală a fost suspendat. Acolo, profesorul Gheorghe Burnei ocupa funcţia de şef al clinicii de Ortopedie Pediatrică. „I-am suspendat contractul de muncă pe perioadă nederminată începând din data de 12 decembrie. Locul de şef de clinică este ocupat în acest moment de doctorul Ştefan Gavriliu”, a explicat, pentru „Adevărul”, Daniel Buzatu, managerul unităţii sanitare.

„Investigaţia disciplinară este demarată, dar aşteptăm finalizarea anchetei penale”, a arătat şi Colegiul Medicilor Bucureşti, care s-a autosesizat în acest caz, în legătură cu eventuale încălcări ale codului de deontologie medicală.

Anchetatorii fac din nou percheziţii la Spitalul Marie Curie

Anchetatorii caută noi documente referitoare la operaţiile pe care le făcea ortopedul Gheorghe Burnei. Ortopedul este acuzat că a făcut operaţii ilegale. De exemplu, unor copii le-ar fi montat grefe de şold cu oase de vită cumpărate de la măcelărie.

Medicul Gheorghe Burnei a fost adus de la locuinţa sa, unde este în arest, la unitatea sanitară pentru a fi prezent la acţiune. Procurorii spun că medicul Gheorghe Burnei i-a determinat pe părinţii ai căror copii trebuiau operaţi să-i dea bani. Asta în condiţiile în care doctorul câştiga oficial în jur de 7.000 de euro lunar.

La sfârşitul săptămânii trecute, procurorii de la Parchetul Capitalei au făcut percheziţii la imobilele medicului Gheorghe Burnei, dar şi la spitalul Marie Curie. Dosarul lui Gheorghe Burnei vizează comiterea a 17 fapte de corupţie, în perioada octombrie - noiembrie 2016, primul denunţ fiind făcut a data de 28 septembrie.

Este vorba despre 16 persoane, părinţi ai copiilor pe care i-a operat, de la care medicul ar fi cerut sau primit bani. De asemenea, investigaţiile vizează şi realizarea unor operaţii neautorizate cărora ar fi fost supuşi mai mulţi copii, au precizat surse judiciare.

Grefe cu oase de vită de la măcelărie

Medicii care au intrat cu Gheorghe Burnei în operaţie spun că de multe ori acesta a făcut operaţii ilegale. De exemplu, unui copil i-ar fi montat grefe de şold cu oase de vită cumpărate de la măcelărie. Pentru a le steriliza, medicul le-ar fi fiert pe aragazul spitalului. Cum era de aşteptat, la scurtă vreme de la operaţie, rana micuţului s-a suprainfectat, asistentele fiind nevoite să scoată cu polonicul puroiul din rană. Într-un final, copilul a rămas cu un picior mai scurt, povestesc revoltaţi colegii celebrului chirurg. Aceştia au explicat că, potrivit legii, grefele de oase folosite atât la copii, cât şi la adulţi, trebuie să provină fie de la aceeaşi persoană, fie de la altă persoană conform regulamentelor care se aplică în cazurile de transplant. Aceste grefe se depozitează în congelatoare speciale la -80 de grade şi se sterilizează cu raze gamma.

Acuzaţiile de luare de mită

Potrivit medicilor de la Clinica de Ortopedie a Spitalului Marie Curie, calvarul pentru copii duşi la medicul Gheorghe Burnei, cât şi pentru părinţii acestora începea încă de la primul contact cu şeful secţiei. Pe motiv că este singurul din lume care poate face anumite operaţii, chirurgul se prezenta părinţilor ca fiind o persoană foarte ocupată lăsându-le astfel impresia că le face un mare privilegiu acceptând să se ocupe de copiii lor. Ulterior îi chema de mai multe ori la control, într-un final îi interna, dar amâna în mod repetat intervenţiile chirurgicale până când îi determina pe părinţi să îi dea bani. Au fost cazuri când chirurgul ar fi cerut mită mascată în sponsorizări „pentru spital”.

De obicei asta se întâmpla când voia să meargă la congrese în străinătate. Aşa a procedat şi pe 21 noiembrie anul acesta când i-a cerut unei mămici suma de 1350 de euro ca donaţie ca să-I opereze copilul. Doctorul intenţiona să plece la un congres în Barcelona şi de aceea nu a încheiat niciun contract de donaţie valabil între aparţinător şi spital. De altfel, anchetatorii au găsit la percheziţii zeci de plicuri cu bani în cărţile din biblioteca de la Spitalul "Marie Curie”. Peste 7000 de euro se aflau în cărţile chirurgului.

Unii părinţii audiaţi în acest dosar au povestit că medicul nu opera dacă nu primea bani. Alţii însă au mărturisit că medicul nu a condiţionat actul medical de plic.

Procedeul Burnei

Chirurgii de la Spitalul Marie Curie povestesc că, nu de puţine ori, doctorul Gheorghe Burnei le-a făcut unor copii implanturi neomologate de Agenţia Naţională a Medicamentului. Medicul numea aceste operaţii „procedeul Burnei” şi susţinea de fiecare dată că acesta urma să fie recunoscut internaţional.

Nu s-a întâmplat însă pentru că nu a reuşit să convingă niciun specialist străin, dar nici român că implantul fabricat la Institutul Naţional de Mecanică Fină sau bucata de piatră de biovitroceramică provenită de la filtrele de tancuri fabricate la Zărneşti sunt extraordinare. Asta pentru că după operaţii, cei mai mulţi dintre pacienţi nu şi-au mai putut folosi aparatul locomotor în care chirurgul a intervenit cu aceste implanturi neomologate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite