Noi nereguli descoperite la ANRP: Familia lui Gigi Becali ar fi primit despăgubiri supraevaluate pentru un teren din Voluntari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corpul de control al premierului a făcut verificări la ANRP FOTO Adevărul
Corpul de control al premierului a făcut verificări la ANRP FOTO Adevărul

Familia afaceristului Gigi Becali ar fi primit de la stat o despăgubire supraevaluată de peste 70 de milioane de euro pentru un teren din localitatea Voluntari din judeţul Ilfov, asta deşi valoarea reală ar fi fost de trei ori mai mică. Aceste informaţii apar într-un raport al Corpului de Control care a verificat toate dosarele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Raportul a ajuns la DNA.

Corpul de control al primului-ministru a făcut verificări la ANRP privind stadiul soluţionării, în perioada 20 mai 2013 – 31 decembrie 2015, a dosarelor de despăgubiri sau de măsuri compensatorii, constituite în baza legilor fondului funciar şi a Legii nr. 10/2001, cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel, s-a descoperit că 11.577 de dosare se aflau în lucru la ANRP în mai 2013, iar până pe 10 decembrie 2015 au fost soluţionate doar 2.916 dosare, iar 1.096 dintre acestea prin acordarea despăgubirilor. În 6.294 de dosare nu s-a făcut niciun demers.

Potrivit legii, dosarele ar trebui să fie soluţionate în termen de 36 de luni.

Despăgubire pentru un teren de 28,5 hectare

De altfel, potrivit raportului Corpului de Control al premierului, în 2005 o persoană îndreptăţită a cerut Comisiei locale Voluntari de aplicare a Legii fondului funciar reconstituirea dreptului de proprietate pentru un teren de 28,5 hectare, situat în comuna Voluntari din judeţul Ilfov, arată Mediafax

Ulterior, Comisia judeţeană Ilfov pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor a dispus reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului în suprafaţă de 21,75 de hectare, de către „Comisia orăşenească Voluntari” ca urmare a unei decizii irevocabile luate de instanţă.

„La data de 20.12.2006, moştenitorul persoanei îndreptăţite a cesionat lui Becali George, în calitate de cesionar «(…) definitiv şi irevocabil, drepturile (…) asupra terenului în suprafaţă de 28,5 ha, situat pe teritoriul oraşului Voluntari (…)», pentru suma de 1.000.000 EUR. La rândul său, Becali George a cesionat drepturile la măsuri reparatorii constând în restituirea în natură sau, după caz, prin echivalent bănesc a terenului în suprafaţă de 21,75 ha, către societatea Leoser S.A. reprezentată de Geambazi Vasile pentru suma de 2.175.000 EUR”, se arată în document.

În 2010, Vasile Geambazi ar fi declarat că este de acord să primească despăgubiri băneşti, respectiv 19.950.000 de euro pentru 28,5 hectare şi a decis să-l împuternicească pe George Becali să-l reprezinte „cu depline puteri în relaţia cu Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor”.

Supraevaluarea terenului cu peste 50 de milioane de euro

În raportul Corpului de control se mai precizează că evaluatorul terenului din Voluntari a fost Emil Nuţiu care a stabilit un preţ total de peste 51 de milioane de euro, asta deşi la o evaluare din 2006 acesta valora 19.950.000 de euro.

„La data de 09.06.2011, evaluatorul Nuţiu Emil din cadrul societăţii de evaluatori Business Evaluator S.R.L. a întocmit pentru beneficiara «Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor – Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor», «raportul de evaluare», (...), prin care terenul în suprafaţă totală de 21,75 ha, situat în oraşul Voluntari, a fost evaluat la suma totală de 297.630.000 RON (1.368 RON/mp), respectiv 71.339.884 EUR (328 EUR/mp). Prin stabilirea unei valori de piaţă de 328 EUR/mp, în condiţiile în care, în anul 2011, valoarea orientativă unitară a terenului era de 108 EUR/mp, (...) Faţă de evaluarea terenului efectuată la data de 24.08.2006, în cuantum de 19.950.000 EUR, evaluatorul NUŢIU Emil a supraevaluat terenul în suprafaţă de 21,75 ha cu suma de 51.389.884 EUR”, se precizează în raport.

Specialiştii precizează că evaluarea făcută de Nuţiu s-ar fi făcut pe baza unor oferte de vânzare a unor terenuri „comparabile”, din care una aparţinea lui George Becali, şi nu printr-o documentare temeinică, respectiv fără a solicita date cu privire la tranzacţii concrete cu terenuri similare celui evaluat, de la bănci, notari publici sau birouri de carte funciară, date care ar fi oferit informaţii cu privire la preţul real al pieţei imobiliare.

Corpul de control a trimis la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) aceste informaţii, procurorii urmând să decidă dacă vor deschide sau nu un dosar penal.

Reacţia lui Gigi Becali

Ca urmare a acestor informaţii apărute în presă, Gigi Becali a precizat că nu vrea să comenteze „când dă Curtea Supremă despăgubiri la un nepot”

„Ce implicare? A fost numai Curtea Supremă de Justiţie implicată. Definitivă, irevocabilă. Nu comentez când dă Curtea Supremă despăgubiri la un nepot. De ce nu vedeţi alea 45 de milioane pe care le-a făcut cadou statului. De bun simţ, ce să facă cu atâtea milioane?”, a spus Becali, citat de Ştirile ProTv.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite