Noi modificări ale legislaţiei rutiere: Maşinile cu Inspecţia Tehnică Periodică expirată, suspendate automat din circulaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţia va suspenda automat din circulaţie maşinile fără ITP
Poliţia va suspenda automat din circulaţie maşinile fără ITP

Expirarea Inspecţiei Tehnice Periodice duce automat la suspendarea înmatriculării maşinii, iar conducerea unei vehicul cu înmatricularea suspendată se va sancţiona cu amendă de până la 3.000 lei. Sunt câteva dintre prevederile pe care Ministerul de Interne vrea să le implementeze.

Legislaţia privind circulaţia pe drumurile publice se modifică din nou, după ce, recent, autorităţile au schimbat condiţiile examenului pentru permis, care este monitorizat audio-video.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat, recent, în dezbatere publică proiectul de ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Documentul urmează să fie aprobat de Executiv şi se va aplica din 20 mai 2018.
În esenţă, modificările aduse legislaţiei au în vedere transpunerea aquis-ului comunitar.

Anterior, MAI a modificat şi condiţiile de examinare pentru permis, prin introducerea monitorizării audio-video a probelor de examen.

Aliniere la legislaţia comunitară

Astfel, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor aduse Directivei 1999/37/CE prin adoptarea Directivei 2014/46/UE, au fost stabilite dispoziţii privind regimul menţinerii vehiculelor într-o stare sigură şi acceptabilă din punct de vedere al mediului pe parcursul utilizării acestora prin intermediul inspecţiilor tehnice periodice şi controalelor tehnice în trafic, precum şi dispoziţii privind o procedură de înmatriculare a vehiculelor care să permită suspendarea autorizării de a folosi în traficul rutier un vehicul care constituie un risc imediat pentru siguranţa rutieră.

Astfel, în special în cazurile în care utilizarea unui vehicul pe drumurile publice ar crea un risc din cauza stării tehnice a vehiculului, ar trebui să fie posibilă suspendarea autorizării de utilizare a vehiculului respectiv pentru o anumită perioadă de timp. Pentru simplificarea procedurilor administrative aferente suspendării autorizării, ridicarea acesteia ar trebui să intervină fără a mai implica un nou proces de înmatriculare.

Actul normativ aflat în dezbatere publică defineşte înmatricularea unui vehicul ca operaţiune administrativă prin care se atestă că un vehicul poate circula pe drumurile publice, dovadă a atestării înmatriculării fiind certificatul de înmatriculare şi numărul de înmatriculare atribuit.

Totodată, proiectul introduce instituţia juridică a suspendării înmatriculării, ca măsură de retragere provizorie a dreptului de utilizare a unui vehicul pe drumul public, care să intervină de drept în anumite condiţii stricte prevăzute de legislaţie.

Când se suspendă înmatricularea unei maşini

Schimbările legislative vizează, în primul rând, suspendarea înmatriculării unei maşini. Astfel, principala noutate va fi suspendarea înmatriculării în cazul în care Inspecţia Tehnică Periodică (ITP) a expirat sau a fost anulată.

Asta înseamnă că o maşină al cărei proprietar a omis să facă Inspecţia Tehnică Periodică, autoturismul respectiv va fi automat suspendat din circulaţie.

Pentru ca această măsură să poată fi aplicată, Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor este desemnată de legiuitor să constituie, să utilizeze şi să actualizeze Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate.

Suspendarea înmatriculării intervine şi în cazul în care noul proprietar nu solicită transcrierea dreptului de proprietate în termen de maxim 90 de zile. În prezent, termenul limită era de 30 de zile, fără să existe însă sancţiuni pentru depăşirea acestuia.

Astfel, se propune instituirea unui mecanism potrivit căruia în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar să se înscrie în evidenţele autorităţilor competente de înmatriculare simultan cu menţionarea încetării calităţii de titular al înmatriculării a fostului proprietar.

Această modificare este binevenită, după ce s-au înregistrat numeroase cazuri în care cumpărătorii au omis să înregistreze maşinile pe numele lor, iar amenzile primite în trafic au fost trimise foştilor proprietari. În astfel de situaţii, cei care au încasat amenzile, pentru a-şi putea recupera banii, au fost nevoiţi să-i dea în judecată pe cei cărora le-au vândut autoturismele – procedură greoaie care necesită timp, dar şi resurse financiare.

Suspendarea înmatriculări va fi înregistrată în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate în cazul în care noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termenul de 90 de zile, precum şi în situaţia expirării/anulării inspecţiei tehnice periodice.

Examenul pentru permis, monitorizat audio-video

Modul de desfăşurare a probei practice a examenului auto se înregistrează, începând din 3 iulie, atât video, cât şi audio, cu sisteme tehnice de monitorizare instalate pe autovehiculele folosite la susţinerea acesteia.

Sistemul tehnic de monitorizare se instalează într-un punct fix, în autovehiculul pe care este afişată vizibil menţiunea ''Examen'', şi se orientează paralel cu partea carosabilă, astfel încât să surprindă traficul pe direcţia de deplasare a maşinii.
Stocarea datelor se realizează astfel încât să permită identificarea exactă a înregistrărilor după examinator, ziua şi ora examinării, arată sursa citată.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite