CONCLUZII Incendiul din Colectiv a durat doar două minute şi jumătate, timp în care au murit 27 de persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incendiul de la Colectiv în urma căruia au murit 64 de oameni nu a durat  decât 153 de secunde, potrivit raportului Institutului de la Petroşani. În acest timp au murit 27 de persoane.

Concluzia a fost trasă de specialiştii de la Petroşani după ce au comparat înregistrările video din clubul Colectiv, probele adunate de acolo cu reconstituirile la scară făcute în laboratoarele de la Petroşani, a anunţat Digi24.

Concret, aceştia au stabilit că artificiile au ars fix 15 secunde iar după şapte secunde s-au oprit, o scânteie a sărit pe stâlpul îmbrăcat în burete de antifonare, iar atunci Andrei Găluţ. solistul trupei Goodbye to Gravity, a cerut un extinctor.

Redăm mai jos evenimentele petrecute în următoarele secunde:

  • Secunda 3 -  s-a aprins tavanul.
  • Secunda 21 - flăcările au urcat pe tavan.
  • Secunda 24 - flăcările s-au întins pe întreg plafonul, iar flacăra a fost alimentată de instalaţia de ventilaţie.
  • Secunda 35 - încep să cadă din plafon picuri pe oamenii din public.
  • Secunda 36 - focul ajunge în mijlocul clubului.
  • Secunda 41 - se deschide prima uşă a clubului. Tot atunci flăcările ajung în zona barului. Sistemele de ventilaţie se blochează din cauza fumului
  • Secunda 51 - gazele inflamabile coboară de pe tavan, în zona publicului
  • Secunda 54 - se creează o suprapresiune de la gazele acumulate
  • Secunda 58 - se deschide cea de-a doua uşă, care în prima fază era blocată
  • Secunda 72 - tot clubul este cuprins de fum negru şi galben albui, de la spuma poliuretamică
  • Secunda 91 - flăcările ajung şi în containerul de la intrarea în Colectiv
  • Secunda 105 - în club, flacările coboară la 1 metru de pardoseală, adică foarte aproape de oamenii care mai rămăseseră în interior
  • Secunda 113 - flăcările şi fumul încep să fie evacuate natural, de la deschiderea celor două uşi
  • Secunda 153 - incendiul începe să se autostingă.

În realizarea acestui raport, specialiştii INSEMEX au comparat înregistrările video din clubul Colectiv şi probele adunate de acolo cu reconstituirile la scară făcute în laboratoarele de la Petroşani.

Tragedia din Colectiv. Bilanţul a ajuns la 64 de morţi

Reamintim că pe 30 octombrie, în clubul bucureştean Colectiv, a izbucnit un incendiu chiar în timpul concertului susţinut de trupa Goodbye to Gravity. În urma tragediei şi-au pierdut viaţa  64 de persoane, dintre care 27 de persoane au murit în incendiu, 25 în spitalele din ţară şi 12 dintre răniţii transferaţi în străinătate.

Parchetul Capitalei a deschis un dosar penal în acest caz care a fost preluat de Parchetul General. Cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin Anastasescu, Costin Mincu şi Paul Gancea - au fost puşi sub control judiciar, asta după ce au fost atât în arest preventiv, cât şi în arest la domiciliu. 

Pe de altă parte, Daniela Ioana Niţă şi Cristian Mihai Niţă, precum şi artificierul Viorel Zaharia sunt şi ei urmăriţi penal.

Cei doi pompieri, George Matei şi Antonina Radu, acuzaţi că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa normelor PSI, sunt şi ei urmăriţi penal. De asemenea, ei au fost deja trimişi în judecată, însă dosarul a fost întors pe masa procurorilor de către magistraţii Curţii Militare de Apel Bucureşti.   

Fostul primar al Primăriei Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone,  a ajuns şi el în atenţia procurorilor anticorupţie, care au deschis un dosar penal pe numele acestuia. Alături de el, alte două funcţionare din cadrul instituţiei sunt vizate de anchetă.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite