VIDEO Aplicaţie care permite o mai bună localizare prin GPS-ul telefonului - soluţia STS pentru ca situaţii de genul tragediei din Apuseni să nu se mai repete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În viitor, localizarea apelanţilor la numărul 112 se va putea face cu ajutorul coordonatelor geografice FOTO Sorin Ghica
În viitor, localizarea apelanţilor la numărul 112 se va putea face cu ajutorul coordonatelor geografice FOTO Sorin Ghica

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care administrează Serviciul de urgenţă 112 din România, a lansat joi două noi aplicaţii, care vor permite, în viitor, localizarea rapidă şi precisă a celor care au nevoie urgentă de ajutor. Aplicaţiile urmează să fie implementate cu ajutorul operatorilor de telefonie mobilă, nu înainte însă de modificarea cadrului legislativ.

Cele două aplicaţii care vor salva vieţi sunt meritul exclusiv al specialiştilor Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), fiind dezvoltate pe plan intern.

”Sunt două soluţii tehnice pe care le-am dezvoltat intern şi cu care am verificat capabilitatea sistemului nostru 112 pentru a obţine informaţii adiţionale la ceea ce aveam până acum. Necesită un cadru de reglementare, deocamdată noi ne-am limitat la ceea ce înseamnă un upgrade la nivelul sistemului posibil să răspundă la aceste cerinţe: apelarea serviciilor de urgenţă prin SMS şi stabilirea unei acurateţi ridicate a localizării”, a declarat pentru ”Adevărul” generalul de brigadă Dănuţ Popescu, şeful Direcţiei pentru Apel Unic de Urgenţă, din cadrul STS.

Prima dintre aplicaţii va permite operatorilor 112 să localizeze apelantul unui telefon mobil prin coordonate GPS. Pentru ca acest lucru să fie posibil, persoana respectivă trebuie să deţină un telefon mobil de tip smartphone care să aibă deschisă aplicaţia pentru GPS.În plus, este nevoie de un soft, care va fi disponibil gratuit, care să transmită automat coordonatele GPS în momentul iniţierii apelului la numărul unic de urgneţă 112.

”Aplicaţia noastră permite obţinerea coordonatelor geografice şi transmiterea lor automat în sistemul 112. Toate acestea depind însă de terminalul pe care îl are la dispoziţie apelantul, care trebuie să fie unul performant, cu serviciu GPS activat în momentul apelului la 112 şi cu o aplicaţie specială instalată, care să preia automat coordoantele geografice şi să le transmită la 112. Această informaţie adiţională de localizare depide de voinţa apelantului. Dacă are ce-i trebuie, poate fi localizat foarte uşor” a declarat şeful Direcţiei Apel Unic 112.

Potrivit acestuia, aplicaţia de transmitere automată a coordonatelor GPS, realizată de specialiştii STS, va fi disponibilă gratuit şi va putea fi descărcată, de pildă, de pe site-urile operatorilor de telefonie mobilă. 

Mesaje de pe telefonul mobil direct la 112

STS a realizat şi un sistem prin care numărul de urgenţă 112 va putea fi apelat prin SMS. Acesta se adresează, în special, persoanelor cu dizabilităţi, care nu se pot exprima decât în scris.
Sistemul 112, susţine generalul de brigadă Dănuţ Popescu, este pregătit pentru a recepţiona un SMS de la cei care solicită ajutor la numărul unic de urgenţă 112.

SMS-ul trebuie să conţină locaţia şi natura problemei, cum ar fi, de exemplu, un accident sau o urgenţă medicală. Adică ceea ce apelantul ar trebui să prezinte operatorului prin voce. Odată primit SMS-ul în sistemul 112, un operator care se va ocupa special de această categorie de servicii va analiza conţinutul mesajului şi va decide dacă îl trimite mai departe agenţiilor de urgenţă care fac intervenţia.

Dacă informaţiile din mesaj nu sunt suficiente, operatorul va comunica cu persoana respectivă tot prin SMS, cerând date suplimentare. Ulterior, foia de date cu aceste informaţii este transmisă mai departe pentru intervenţia la faţa locului.

Serviciul de urgenţă 112 din România, premiat

Serviciul de urgenţă 112 din România, administrat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, a fost premiat de Asociaţa Europeană a Numărului de Urgenţă (EENA).

Distincţia a fost acordată pe baza concluziilor celui mai recent raport al Comisiei Europene. Acesta arată că România se află printre primele cinci state europene la capitolul timpi de reacţie şi acurateţe de localizare.

Statisticile spun că, în peste 94% din cazuri, un apel la 112 este transmis celor care trebuie să intervină în mai puţin de 4 secunde. Acesta este al cincilea premiu internaţional obţinut de Serviciul de Transmisiuni Speciale.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite