Noi acuzaţii aduse revoluţionarului Dorin Lazăr Maior. În dosar este implicată şi soţia acestuia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorin Lazăr Maior este dat în urmărire internaţională
Dorin Lazăr Maior este dat în urmărire internaţională

Revoluţionarul Dorin Lazăr Maior, dat în urmărire internaţională, este urmărit penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă. În acest caz, DNA a reţinut miercuri şapte persoane, inclusiv soţia acestuia care ar fi vrut să „cumpere” libertatea soţului ei.

Florina Maior, soţia revoluţionarului Maior, a fost reţinută pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă.

Potrivit unui comunicat emis de DNA Braşov, miercuri au fost reţinuţi Horia Liviu Lascu (trafic de influenţă, spălare a banilor, cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă), Tatiana Tănase (complicitate la trafic de influenţă), Vasile Moraşanu, ofiţer în cadrul Poliţiei Române (complicitate la trafic de influenţă), Iulian Tiberiu Şerban (cumpărare de influenţă în formă continuată), Constantin Mihalcea (complicitate la cumpărare de influenţă în formă continuată), dar şi pe George Costin (complicitate la cumpărare de influenţă).

De asemenea, procurorii au mai dispus începerea urmării penale faţă de Lazăr Dorin Maior, pe care îl acuză de cumpărare de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă. 

Neculai Stan, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, este urmărit penal pentru complicitate la trafic de influenţă, în timp ce Constantin Baboi, avocat în cadrul Baroului Braşov, este suspectat de trafic de influenţă.

Olga Petrache a fost pusă sub urmărire penală pentru complicitate la cumpărare de influenţă.

Ce acuzaţii aduc procurorii

Procurorii DNA arată că, pe 5 februarie 2015, Iulian Tiberiu Ştefan a fost dat condamnat de Judecăria Braşov la 7 ani de închisoare pentru infracţiuni comise cu violenţă, între care lipsire de libertate în mod ilegal.

Pentru a obţine achitarea sa în apelul ce se judecă de Curtea de Apel Braşov, Şerban ar fi căutat diverse persoane, avocaţi sau persoane neimplicate direct în justiţie, pentru „aranjarea” procesului, fiind dispus să plătească sume importante de bani în acest sens.

„Prin intermediul suspectului Maior Lazăr Dorin (fugit din ţară pentru a scăpa de executarea unei pedepse cu închisoarea) şi al soţiei acestuia, inculpata Maior Florina, Şerban Iulian Tiberiu a fost pus în legătură cu inculpatul Costin George, fost asociat cu primul menţionat în asociaţii de revoluţionari şi, prin intermediul acestuia, cu inculpatul Lascu Horia Liviu, persoană care a pretins că, prin cunoştinţele pe care le are în justiţie la cel mai înalt nivel (procuror cu funcţie de conducere în DNA, procurori şi judecători de la ÎCCJ, membru al CSM şi, prin intermediul acestuia din urmă, chiar unul dintre judecătorii apelului) poate aranja acest proces pentru obţinerea achitării. În schimb, inculpatul Lascu Horia Liviu a pretins sume de bani de ordinul a 100.000 de euro pe care inculpatul Şerban Iulian Tiberiu a fost de acord să le plătească”, arată anchetatorii.

Astfel, pe 8 aprilie 2015 a fost plătită o primă tranşă de 3.000 de euro (13.500 lei), bani viraţi prin mandat poştal pe numele lui Horia Liviu Lascu de către Constantin Mihalcea, iar apoi succesiv, alte câteva mii de euro.

Pentru a disimula originea ilicită a banilor, Lascu ar fi depus pe 8 aprilie 2015 cei 13.500 de lei (echivalent a 3.000 de euro) primiţi ca primă tranşă din suma cerută pentru traficarea influenţei în contul societăţii sale, banii intrând astfel în circuitul economic al societăţii, fiind dată aparenţa unor venituri licite.

În urma anchetei s-a stabilit că, pentru influenţa pretins avută în justiţie, Lascu ar fi primit alţi 10.000 de euro şi ar fi acceptat împreună cu avocatul Neculai Stan promisiunea altor cel puţin 3.000 de euro. În plus, dintr-o afacere cu fier vechi, finanţată şi înlesnită de Iulian Tiberiu Şerban, i-ar fi fost promis lui Lascu întregul câştig, estimat la 100.000 euro.

Ulterior, pe 26 aprilie 2015, la cererea lui Lascu, Tiberiu ar fi fost de acord să îi dea suma de 3.000 de lei (de care are acesta ar fi avut nevoie pentru a participa la o licitaţie de achiziţii publice la Penitenciarul Târgşor), banii fiind pretinşi pentru acelaşi trafic de influenţă.

1.000 de euro pentru a interveni la DIICOT prin Poliţia Română

Pe 5 iunie 2015, Şerban ar fi fost de acord să dea alţi 1.000 de euro, sumă cerută de Lascu, ca urmare a faptului că l-ar fi contactat pe Vasile Moraşanu, ofiţer în cadrul Poliţiei Române, despre care susţinea că avea influenţă în justiţie prin intermediul unui procuror al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura central.

Procurorii precizează că Iulian Tiberiu Şerban oferea 25.000 euro pentru fiecare an de închisoare la care a fost deja condamnat, în schimb fiindu-i promisă o soluţie de trimitere spre rejudecare a cauzei.

„În acelaşi timp, la data de 10.06.2015, Şerban Iulian Tiberiu a fost de acord să îi dea lui Lascu Horia Liviu o altă sumă de 1.000 de euro, acesta pretinzând că are contact cu cineva din completul de judecată sau apropiat al acestora. Ulterior Horia Liviu i-a dat asigurări lui Şerban Iulian Tiberiu că totul e rezolvat, iar la termenul de judecată din data de 23.09.2015 l-a însoţit pe acesta la Curtea de Apel Braşov, judecata fiind amânată la cerere, la un alt termen”, se arată în documentele anchetatorilor.

Bani pentru intervenţia la nivelul judecătorilor

De asemenea, DNA mai precizează că în perioada 16 – 22 aprilie 2015, avocatul Constantin Baboi ar fi acceptat promisiunea unor sume de bani prin intermediul lui Lascu şi ar fi primit de la Şerban anumite sume, avocatul promiţând că îşi va folosi influenţa pe care o are la nivelul judecătorilor pentru a obţine o hotărâre favorabilă acestuia din urmă. 

Astfel, spun anchetatorii, legătura avocatului cu „clientul” s-a purtat tot timpul prin intermediul lui Horia Liviu Lascu, „ceea ce conduce la suspiciunea că intenţia avocatului a fost aceea de folosire frauduloase a influenţei în justiţie şi nu de obţinere a soluţiei favorabile urmare a competenţei profesionale”.

Florentina Maior voia rejudecarea soţului ei

Florina Maior, soţia lui Dorin Lazăr Maior, este suspectată că, în aceeaşi perioadă, ar fi apelat la Horia Lascu şi la George Costin pentru a obţine la rândul său rejudecarea dosarului în care era implicat soţul ei, Dorin Lazăr Maior şi în final achitarea. Pentru ca acest lucru să fie posibil, femeia s-a întâlnit de mai multe ori cu Lascu şi Costin, acceptând ca în schimbul unor sume de bani sau alte foloase ce vor fi remise, cei doi să intervină prin persoanele pe care le cunosc în justiţie la cel mai înalt nivel pentru obţinerea unor soluţii favorabile.

Olga Petrache, o apropiată a soţilor Maior, ar fi participat la discuţii şi-ar fi oferit disponibilitatea pentru a obţine sprijinul fraudulos al altor persoane pe care le cunoaşte şi care ar avea influenţă în justiţie. Mai mult, aceasta ar fi participat în locul Florinei Maior la discuţiile cu Lascu şi avocatul acestuia, dar şi la discuţiile cu Şerban.

Horia Liviu Lascu, Tatiana Tănase, Vasile Moraşanu, Iulian Tiberiu Şerban, Constantin Mihalcea, Florentina Maior şi George Costin vor fi prezentaţi, joi, la Curtea de Apel Braşov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Dorin Lazăr Maior, dispărut după ce a fost condamnat

În noiembrie 2013, a fost dat în urmărire internaţională după ce a fost condamnat la 7 ani de închisoare.şi nu s-a prezentat la arest şi nu a fost găsit nici la domiciliu. Acesta a fost condamnat pentru şantaj, în dosarul „Romexterra”. În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi omul de afaceri Ovidiu Tition, la patru ani de închisoare cu executare şi Florina Aprofirei, la trei ani de închisoare cu suspendare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite