„Noapte albă în Piaţa Universităţii“: protest pentru apărarea Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe proteste faţă de coaliţia PSD-ALDE şi faţă de intenţia modificării legislaţiei penale prin ordonanţă de urgenţă au avut loc sâmbătă, protestatarii reclamând încălcarea regulilor statului de drept şi slăbirea justiţiei.

GALERIE FOTO

UPDATE 21.10 Manifestanţii de la protestul din Bucureşti au început să plece din Piaţa Universităţii.

UPDATE 21.00 Protestatarii din Piaţa Universităţii au intonat imnul. 

FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

image

UPDATE 20.50 Proteste şi în ţară 

Câteva zeci de persoane s-au adunat la Cluj, Timişoara şi Iaşi pentru a protesta faţă de guvernare şi faţă de măsurile pe care le adoptă în domeniul justiţiei. 

Aproximativ 50 de persoane au participat la un protest în Timişoara, unde a fost prezent şi Mihai Şora. Filosoful şi-a exprimat susţinerea pentru Justiţie şi pentru Laura Kovesi. ”O justiţie care nu e independentă, nu e justiţie. Laura Kovesi reprezintă Justiţia, cu majusculă, şi de Justiţie lor le este frică”, a spus Şora.

Împreună cu soţia sa, Miha Şora a ajuns în Piaţa Operei după ora 20.00, fiind întâmpinat cu bucurie de protestatari. Mulţi dintre ei au vrut să-i strângă mâna şi s-au fotografiat cu el.

La protestul de la Timişoara au participat în jur de 50  de persoane. Protestatarii s-au prins de mâini, într-un lanţ uman, şi au înconjurat, astfel, platoul din faţa Palatului Culturii.

„Noi suntem cei care construim România! Din banii noştri obţinuti cu trudă, din banii trimişi în şară de milioane de români alungaţi, clanul Dragnea fură sistematic de ani de zile. Orice construcţie temeinică începe cu alungarea acestor tâlhari fără scrupule”, au transmis organizatorii.

La Cluj-Napoca, peste 50 de persoane au protestat în Piaţa Unirii, unde au scandat „PSD, ciuma roşie”, „Kovesi nu uita, Clujul e de partea ta”, „Pui de hoţi şi de mafioţi”, „În democraţie hoţii stau la puşcărie”, „Jos Dragnea jos, eşti un ticălos”, „Jos Guvernul” şi „Anticipate”. Participanţii la protest au mers şi într-un marş până la Prefectura Cluj.

La Iaşi, cele câteva persoane care au ieşit să protesteze au scandat „Ne-am săturat, cât ne-aţi furat”, „Dragnea la închisoare, nu la guvernare”, „Nu mor procurorii, când vor infractorii” sau ”Europa ajutor, scapă-ne de infractori”. De asemenea, ei au afişat mesaje precum „Vrem autostrăzi, nu drumuri cu gropi”, „Susţinem LCK”, „Vrem o Românie europeană” şi „Cerem o justiţie independentă”.

UPDATE 20.20 Tudor Chirilă a declarat că refuză să creadă că oamenii pot fi fericiţi „când văd că sunt conduşi de o femeie mai incompetentă decât Elena Ceauşescu”. Acesta a subliniat că va continua să protesteze „chiar dacă vor fi trei oameni”.

UPDATE 19.30 Numărul persoanelor care protestează în Piaţa Universităţii creşte constant pe trotuarul şi în parcul din faţa Teatrului Naţional. Sute de oameni strigă ”PSD, ciuma roşie”, „Demisia”, ”Adina Florea, sluga PSD”, dar şi ”Jandarmeria, apără hoţia” şi ”Magistraţi, nu cedaţi”.

captura

UPDATE 19.00

În Piaţa Universităţii sunt, printre alţii, regizorul Stere Gulea, Tudor Chirilă şi mai mulţi membri USR, printre care fostul ministru Vlad Voiculescu. Regizorul Stere Gulea (dreapta) a declarat că „Totul e la bunul plac al unor oameni care, având o majoritatea parlamentară, schimbă totul de la o zi la alta. Intenţia e de a scăpa de judecată, de dosare. Nu e numai Dragnea. Lumea îşi concentrează atenţia pe acest nenorocit. Sunt mult mai mulţi care au dosare, care au furat şi care vor să scape“.

Protest Piaţa Universitaţii FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

FOTO Inquam / Octav Ganea 

„Cred că ce se întâmplă în momentul acesta este poliţie politică în stare pură. Zilele astea ne arată că sunt dispuşi să facă orice pentru a opri pe oricine care deranjează. Astăzi este Laura Codruţa Kovesi, mâine poate fi oricare dintre noi”, a spus Vlad Voiculescu.

UPDATE 18.25 Sute de oameni au început să se strângă în Piaţa Universităţii din Capitală. 

Mnaifestanţii scandează „Jos Guvernul“, „România, stat european!“ sau „Marş afară, trădători de ţară!“

În Piaţă sunt, pe lângă bucureşteni, protestatari de la Cluj, Sibiu, Galaţi, Giurgiu, dar şi din alte judeţe ale ţării. Mulţi dintre participanţi se declară nemulţumiţi de numărul mic de protestatari, dar cred că există încă o şansă.

„Atâta timp cât suntem încă o mână de oameni în stradă, mai este o şansă”, a spus pentru news.ro unul dintre participanţii veniţi de la Galaţi.

La acţiune sunt prezente dispozitive ale jandarmeriei şi ale poliţiei rutiere. 

Câteva persoane au desfăşurat un steag al Uniunii Europene, iar alţi manifestanţi au mesaje de sprijin pentru fosta şefă DNA şi scandează  „Kovesi, nu uita, ţara e de parte ta”.

UPDATE 16.20 În apropiere de Piaţa Universităţii, jandarmii se mobilizează pentru protestele anunţate pentru sâmbătă seară în Capitală. 

Jandarmi Piata universitatii FOTO Laurentiu Sirbu

FOTO Adevărul / Laurenţiu Sirbu 

În Piaţa Universităţii, manifestanţii intenţionează să facă o noapte albă, pregătindu-se cu corturi şi saci de dormit. Totodată, participanţii la proteste vor să facă un lanţ uman de la Universitate până la sediul DNA, arătându-şi susţinerea faţă de Laura Codruţa Kovesi.

Pe reţelele de socializare au fost anunţate mai multe evenimente pentru sâmbătă seară, în Piaţa Universităţii.

Ne strângem în Piaţa Universităţii şi nu mai plecăm până ce coaliţia PSD-ALDE nu pleacă! Aducem în Piaţă tot ce e nevoie pentru o campare mai lungă: saci de dormit, corturi, steaguri, instrumente muzicale etc”, au transmis organizatorii evenimentului intitulat ”Noapte albă în Piaţa Universităţii #rezistăm”.

Aceştia îşi explică decizia de a protesta prin ”pericolul iminent de OUG pe Codul Penal, pericolul iminent de OUG pe Codul de Procedură Penală, pericolul iminent de OUG pe Completurile de 5 judecători, punerea sub control judiciar a Laurei Codruţa Kovesi, fosta şefă DNA - drept măsură de intimidare şi reducere a notorietăţii pentru a se opri numirea acesteia în funcţia de procuror-şef european la Parchetul European”.

Pe o altă pagină de Facebook, alte câteva sute de persoane şi-au anunţat intenţia de a participa la un protest ”împotriva domniei clanului Dragnea”.

”Hoţia, prostia, corupţia şi incompetenţa acestor indivizi care au ajuns la putere doar pentru a pune pe butuci statul de drept şi a-şi scăpa pielea de rigorile legii împing ţara către un dezastru greu de reparat. Au câştigat alegerile prin vot democratic în baza unor promisiuni electorale false, după mai bine de 2 ani de asalt continuu împotriva statului de drept considerăm că şi-au pierdut legitimitatea. Liviu Dragnea, şeful Camerei Deputaţilor este un infractor dovedit. Nu mai poate fi la conducerea acestei instituţii unde se modifică legi pe bandă rulantă. Este inadmisibil ca un infractor să poată modifica legile Justiţiei şi Codurile Penale”, au transmis organizatorii.

Aceştia anunţă că se vor afla în Piaţa Universităţii, începând cu ora 18.00.

De asemenea, este anunţat un lanţ uman, de la Universitate la sediul DNA.

”Cei care apără justiţia, care ne apară de efectele nocive ale corupţiei, cei care aplică legea, trebuie să ştie ca suntem solidari cu ei. Te aşteptam să formăm un lanţ uman de la Universitate pana la sediul DNA. Ne strângem în Piaţa Universităţii la 18:00 şi de acolo începem lanţul spre DNA. La plângerea unui urmărit penal suspectat de corupţie, Sebastian Ghiţă, proaspăt înfiinţata Secţie de hărţuire a magistraţilor, blamată de toate organismele ţărilor democratice şi cu iz bolşevic, a decis punerea sub acuzare şi interdicţia de a părăsi ţara a unui profesionist. A Laurei Codruţa Kovesi. Coincidentă, fix pe ultima sută de metri a posibilei numiri a acesteia în funcţia de procuror-şef european. Pe merit, aşa cum Partidul nu acceptă. România începe din ce în ce mai mult să arate aşa cum era doar în vremurile pe care le consideram apuse. Jurnaliştilor li se ridică acreditări. Doar pentru nu cântă cum vrea Partidul. Procurorilor care îşi fac treaba li se fabrică dosare. Doar pentru că îşi fac treaba. Ce mai urmează?”, a transmis comunitatea Corupţia Ucide, care organizează lanţul uman.

Fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile în dosarul aducerii în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa, fiind acuzată de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) şi mărturie mincinoasă. Ea nu are voie să părăsească ţara fără aprobare, să discute cu presa despre dosar şi nici să lucreze la Parchetul General.

Laura Codruţa Kovesi a declarat, vineri, că se încearcă prin orice mijloace oprirea sa de a ocupa funcţia de procuror-şef european pentru care candidează.

”Este evident că sunt parte a unei campanii de hărţuire”, a spus Kovesi, care a adăugat că se va vedea ulterior dacă ceea ce se întâmplă în ţară va afecta şansele sale de a deveni procuror-şef european. În plus, Kovesi a spus că este un procuror care a reuşit să inspire teamă celor care vor să fure liniştiţi în România.

Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, a afirmat pe Twitter că este îngrijorat de situaţia Laurei Codruţa Kovesi şi a precizat că PE o susţine în continuare pentru postul de procuror-şef european.

Liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, se declară foarte îngrijorat ca urmare a informaţiilor referitoare la procedurile legale împotriva Laurei Codruţa Kovesi, pe care le consideră total inacceptabile şi fără precedent. El cere intervenţia Consiliului UE, iar Comisiei Europene garanţii că procedura de selecţie a procurorului-şef european este corectă şi independentă. De asemenea, solicită oprirea anchetei, precum şi intervenţia PES şi ALDE împotriva partidelor surori din Guvernul de la Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite