UPDATE Cod galben de ninsori şi vânt pentru Bucureşti şi 18 judeţe din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O avertizare de Cod galben de vânt, ninsori şi viscol a fost emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Aceasta este valabilă de marţi, ora 20.00, până miercuri, ora 14.00, şi a fost emisă pentru Bucureşti şi 16 judeţe din sud şi sud-vest. În plus, specialiştii au mai emis o nouă avertizare de data aceasta pentru judeţele Tulcea şi Constanţa. Aici până la ora 01.00 vântul va sufla cu putere.

UPDATE Meteorologii au emis, marţi seara, o avertizare de Cod galben de vânt, valabilă până la ora 01.00, pentru judele Tulcea şi Constanţa. Vântul va atinge şi depăşi la rafală 55-65 de kilometri pe oră.

Specialiştii au anunţat că de marţi seara de la ora 20.00 şi până miercuri la ora 14.00, în Banat, Oltenia şi vestul Munteniei, precum şi în Munţii Banatului şi zona Carpaţilor Meridionali, va ninge, iar local şi temporar vântul va avea intensificări, viscolind zăpada.

Cantităţile de precipitaţii vor depăşi 15-20 de litri pe metru pătrat, iar stratul de zăpadă va fi mai consistent.

În centrul şi estul Munteniei, inclusiv în zona municipiului Bucureşti, ninsorile vor fi slabe cantitativ, dar vântul va avea intensificări cu viteze de 50-55 de kilometri pe oră şi temporar 65-70 de kilometri pe oră.

Avertizarea cod galben a fost emisă pentru Bucureşti şi judeţele Ilfov, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman, Argeş, Vâlcea, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş, Hunedoara şi sudul judeţului Sibiu. 

image

Circulaţie îngreunată din cauza ninsorii

Centrul Infotrafic a anunţat marţi dimineaţă că nu sunt drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţie întreruptă din cauza vremii nefavorabile sau a unor evenimente rutiere.

Potrivit Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), în judeţul Vâlcea, pe DN 7A Voineasa - Obârşia Lotrului, între kilometri 50-91, s-a depus un strat de zăpadă de aproximativ doi centimetri.

În judeţul Caraş-Severin, pe DN 57B Oraviţa - Anina, între kilometri 11-16 este un strat de zăpadă de aproximativ un centimetru.

De asemenea, un strat de zăpadă de aproape un centimetru s-a depus şi pe porţiuni de drum din judeţele: Bihor - pe DN 1H la Sinteu şi pe DN 75 la Măgura; Alba - pe DN 67C la Sugag; Harghita - pe DN 13B Bucin – Borzon.

În judeţul Sibiu, pe DN 7C Bâlea Cascadă este zăpadă frământată de unu-trei centimetri, potrivit CNADNR.

Direcţiile Regionale de Drumuri şi Poduri au acţionat în total cu 156 de utilaje şi au răspândit 734 de tone de material antiderapant, în judeţele: Argeş, Prahova, Dolj, Vâlcea, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Hunedoara, Cluj, Bistriţa, Bihor, Maramureş, Alba, Sălaj, Braşov, Mureş, Harghita, Covasna, Sibiu, Iaşi, Neamţ şi Suceava, a precizat CNADNR.

Şi pe autostrada A3 Transilvania s-a intervenit preventiv cu trei utilaje şi au fost răspândite zece 10 tone de sare, potrivit sursei citate.

Informare de vreme rea, valabilă până joi

Specialiştii au emis o informare, valabilă de luni până joi la ora 08.00, o informare de răcire accentuată, ninsori şi intensificări.  

În intervalul menţionat, vremea se va răci accentuat, temperaturile vor scădea cu aproximativ cinci grade sub mediile climatologice ale perioadei, minimele nocturne vor deveni exclusiv negative, cu cele mai scăzute valori, în jurul a -10 grade Celsius în estul Transilvaniei.

În cursul zilei de astăzi, precipitaţiile  se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare în toate masivele montane, iar pe parcursul zilei şi în regiunile vestice, nordice şi centrale. În Carpaţii Meridionali şi Orientali, cantităţile de apă vor depăşi pe arii restrânse 20 de litri pe metru pătrat. 

La munte şi trecător în nordul Moldovei viteza vântului la rafală va depăşi 70-80 de kilometri pe oră, viscolind ninsoarea. Intensificări temporare ale vântului vor fi şi în celelalte regiuni, cu precădere în cele estice şi sud-estice, unde se vor atinge 55-65 de kilometri pe oră.

Meteorologii au anunţat că marţi 26 noiembrie şi miercuri 27 noiembrie va mai ninge în sud-vestul şi local în sudul  ţării.

În Capitală, primii fulgi de zăpadă cad marţi

Potrivit prognozei meteo, în Bucureşti va ninge marţi, iar mercurul termometrelor va scădea brusc cu zece grade, până la temperaturi de -3 sau -5 grade Celsius. 

Primarul Sorin Oprescu a declarat ieri că în Capitală nu vor fi probleme din cauza zăpezii, echipajele de deszăpezire fiind pregătite să acţioneze în primele ore după începerea ninsorilor. La rândul lor, firmele de salubritate au anunţat că au cantităţi suficiente de material antiderapant, dar şi utilaje pregătite să înlăture zăpada.

„O aşteptăm marţi, cu toate forţele. Sunt pregătit. Mâine mă întâlnesc cu operatorii ca să-i pot băga în priză. Ultimii patru ani nu au fost probleme de genul ăsta a doua zi dimineaţa. Şi au fost ani cu zăpezi destul de importante. De fapt, mâine e trompeta, mă, mobilizarea! Asta e tot. Fiecare îşi cunoaşte locul, unde se aşează, pregătit cu substanţe antideparante şi aşa mai departe”, a spus primarul Oprescu.

Vremea marţi

Vremea continuă să se răcească, îndeosebi în regiunile extracarpatice. În sud-vestul şi sudul ţării, cerul este mai mult noros şi vor cădea precipitaţii pe arii relativ extinse. Acestea vor fi sub formă de ninsoare în Banat, mixte în Oltenia şi Muntenia, şi preponderent ploi în Dobrogea.

În sud-vest, cantităţile de apă vor depăşi izolat 15-20 de litri pe metru pătrat, iar stratul de zăpadă nou depus va fi mai consistent.

În Moldova şi la munte, înnorările vor fi temporare şi local va ninge slab, iar în celelalte regiuni cerul va fi variabil şi doar izolat vor mai fi fulguieli trecătoare, în prima parte a zilei.

Vântul va avea unele intensificări în Câmpia de Vest şi în regiunile extracarpatice, precum şi la munte.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 0 grade în nordul Moldovei şi estul Transilvaniei şi 7 grade pe litoral.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Prognoza pe două săptămâni: ninsori şi temperaturi sub mediile normale, dar şi câteva zile călduroase

Ne aşteaptă o săptămână rece, cu temperaturi sub mediile normale în această perioadă, însă la sfârşitul lunii vom avea parte de câteva zile mai călduroase. Până pe 26 noiembrie va ninge în cea mai mare parte a ţării, la fel şi în perioada 29 noiembrie – 1 decembrie.

Prognoza meteo pentru sezonul de iarnă: în decembrie vom avea parte de precipitaţii peste medie

Iarna îşi va intra în drepturi din luna decembrie, când sunt aşteptate precipitaţii peste media climatologică. Mai mult, sunt aşteptate temperaturi sub medie, cel mai frig urmând să fie în nordul şi în centrul ţării.

Directorul ANM: de luni se răceşte şi e posibil să fie emis cod galben de zăpadă. Cum va fi vremea în weekend

În cursul zilei de duminică, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) va trimite o informare şi e posibil să emită şi cod galben de ninsori începând de luni. Atenţionarea va viza iniţial partea de Vest, Centru, Nord şi Oltenia, iar marţi se va extinde şi pentru sudul ţării, a anunţat directorul ANM, Ion Sandu, în cadrul comandamentului de iarnă de vineri. Sâmbătă va fi mai cald decât normalul perioadei, duminica vine cu ploi.

Noiembrie, prima lună a iernii. Harta drumurilor cu risc de înzăpezire

Autorităţile au decis marţi ca drumurile naţionale cu probleme să fie închise încă de la primele ninsori. În plus, Poliţia Rutieră a primit ordin de la ministrul de Interne să sancţioneze drastic şoferii care nu-şi pun din timp anvelope de iarnă, dar şi pe cei care se încumetă să intre pe drumurile închise.

Ghid de siguranţă rutieră pentru şoferi. Când trebuie schimbate cauciucurile de vară şi ce păţesc şoferii care nu au maşinile dotate corespunzător

Mare atenţie, şoferi! Ţinând cont de faptul că, în unele zone din ţară, iarna şi-a intrat deja în drepturi, Poliţia Rutieră atenţionează că folosirea cauciucurilor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de data calendaristică. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

METEO După câteva zile mai călduroase vine frigul. După 22 noiembrie vor cădea şi primii fulgi de zăpadă

În următoarele zile vom avea parte de o creştere uşoară a temperaturilor, însă din 22 noiembrie se va răci, iar valorile termice se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă. După această dată sunt aşteptate ploi în toată ţara, iar în unele regiuni precipitaţiile vor fi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite