Nicuşor Constantinescu, din nou la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicuşor Constantinescu a ajuns în această dimineaţă la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie unde a depus mai multe documente de la Institutul de Medicină Legală în urma analizelor făcute pentru a demonstra de ce afecţiuni suferă. Şeful Consiliului Judeţean Constanţa vrea să se opereze în Statele Unite ale Americii.

UPDATE Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu a declarant la intrarea în sediul DNA, făcând referire la reţinerea preşedintelui CJ Mehedinţi, că este o „înscenare” şi că vor fi astfel de evenimente săptămânal.

„Serialul asta cu ”zorro” din România a continuat şi ieri cu preşedintele CJ de la Mehedinţi, dacă aţi observant, este coleg cu mine de partid. Deci aceeaşi înşcenare, o să urmăriţi săptămânal astfel de evenimente până la alegeruile din noiembrie, din păcate asta este România în care trăim”, a spus Nicuşor Constantinescu.

De asemenea, Cosntantinescu a precizat că aceste acţiuni sunt menite să denigreze aleşii din PSD şi PNL.

„Nu este evident, aceea de a denigra aleşii PSD, PNL şi toţi cei care derajază actuala putere de la Cotroceni? Orice cetăţean până la o judecata definitivă este nevinovat. Problema este că este o hăituială organizată, abuzivă în toată România, făcută de instutuţiile precum aceste la care suntem acum aici”, a spus, Constantinescu.

Mai mult, preşedintele CJ Constanţa a încercat să explice şi de ce trebuie schimbată legea Agenţiei Naţionale de Integritate.

„Legea ANI, care aţi văzut că Comisia Europeană a scris o scrisoare domnului Georgescu şi i-a spus că aleşi locali din Uniunea Europeană, pe legislaţia europeană, sunt obligaţi să reprezinte comunităţile care i-au ales şi i-au vota în toate structurile care deservesc comunităţile, în asociaţii de dezvoltare care deservesc şi accesează fonduri europene în interesul comunităţilor, care, de asemenea, fac parte din operatori regionali de apă şi este o regulă în UE, şi i-a cerut lui Georghescu ca împreună cu Parlamentul României să modifice legea în spiritual legislaţiei europene”, a mai arătat Nicişor Constantinescu.

Nicuşor Constantinescu a declarat joi, la ieşirea din sediul DNA, că le-a cerut procurorilor să îi ridice interdicţia şi să îl lase să plece în Statele Unite ale Americii pentru a se opera.

24 de infracţiuni de abuz în serviciu 

Nicuşor Constantinescu este urmărit penal de DNA pentru 24 de infracţiuni de abuz în serviciu, fiind acuzat că a împiedicat controale ale Curţii de Conturi şi a creat un prejudiciu de 30 de milioane de euro, prin faptul că nu a emis sau prelungit autorizaţii de construite a unor centrale eoliene.

Concret, procurorii îl acuză pe Nicuşor Constantinescu de „3 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor", se arată într-un comunicat al DNA.

Astfel, din ordonanţa de reţinere a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în perioada 2011 - 2013, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a refuzat în mod repetat să pună la dispoziţia auditorilor Curţii de Conturi documentele şi informaţiile solicitate, împiedicând astfel efectuarea a trei controale incluse în programul de activitate al acestei instituţii.

În acest fel, spun anchetatorii, a fost tulburată grav activitatea Curţii de Conturi, care s-a aflat în imposibilitatea de a-şi îndeplini principala atribuţie, respectiv verificarea modului în care au fost utilizate resursele financiare publice.

"Totodată, a fost creat un folos necuvenit Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, constând în faptul că activitatea sa a fost sustrasă verificării, în condiţiile în care fondurile de care a beneficiat RAJDP Constanţa din resursele publice în perioada supusă controlului au fost de peste 200 de milioane lei. Mai mult, există date că din aceste sume au fost efectuate plăţi nelegale, aspecte care impuneau lămuriri prin efectuarea controlului şi care fac obiectul unui alt dosar penal aflat pe rolul DNA. Sesizarea a fost înregistrată la data de 1 noiembrie 2012, ca urmare a unei plângeri penale formulate de Curtea de Conturi", mai precizează DNA.

Potrivit DNA, Nicuşor Constantinescu a împiedicat, în mod repetat, efectuarea controlului programat în cursul anului 2011, condiţionând prezentarea documentelor de comunicarea unei dovezi că respectiva acţiune de control figura în programul de activitate al Curţii de Conturi.

"Potrivit dispoziţiilor art. 5 din Legea nr. 94/1992 Curtea de Conturi are acces neîngrădit la acte, documente, informaţii necesare desfăşurării activităţii sale, entităţile auditate fiind obligate să-i transmită actele, documentele, informaţiile solicitate la termenele stabilite şi să-i asigure accesul în sedii. După ce informaţiile solicitate au fost transmise sub forma unui extras, Nicuşor Daniel Constantinescu a continuat să refuze efectuarea controlului, invocând faptul că nu i-a fost transmisă o copie a întregului program. Controlul care urma să se desfăşoare în cursul anului 2012 a fost împiedicat cu motivaţia că nu există acordul preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, refuz menţinut cu prilejul solicitărilor repetate formulate de auditorii publici ai Curţii de Conturi", mai arată DNA.

Controlul programat în cursul anului 2013, adaugă anchetatorii, nu s-a putut efectua din cauza dispoziţiilor exprese ale preşedintelui CJ Constanţa, prin rezoluţii aplicate pe referatele întocmite de RAJDP Constanţa, fără a invoca vreun argument care să justifice această poziţie.

Pe de altă parte, precizează DNA, în perioada 2007-2014, preşedintele CJ Constanţa nu a respectat dispoziţiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 12 certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale şi generatoare eoliene, solicitate de două societăţi comerciale, prin aceste acţiuni producând un prejudiciu de aproximativ 30.000.000 de euro.

Mai mult decât atât, după ce instanţele judecătoreşti au dispus prin 9 hotărâri definitive pronunţate în perioada 2008 - 2011 ca preşedintele CJ Constanţa să procedeze la emiterea documentelor respective, acesta a refuzat punerea în executare a hotărârilor prin care era obligat să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu, susţin procurorii.

"Ulterior, printr-o altă hotărâre judecătorească s-a dispus ca preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa să plătească o amendă civilă pentru fiecare zi de întârziere, însă Nicuşor Daniel Constantinescu a continuat să nu îşi execute obligaţiile impuse de către instanţa de judecată. Toate demersurile de a obţine executarea silită a obligaţiilor preşedintelui CJ Constanţa au rămas fără efect, inclusiv datorită refuzului organelor fiscale de a executa penalităţile, astfel încât Nicuşor Daniel Constantinescu a lipsit practic de conţinut drepturile părţii vătămate, în ciuda recunoaşterii acestora în mod repetat pe cale judecătorească", mai precizează DNA.

Citiţi pe aceeaşi temă:

Instanţă: Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, încearcă să desfiinţeze DNA şi să schimbe din funcţii unele persoane

UPDATE SENTINŢĂ Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu va fi cercetat în libertate sub control judiciara

FOTO Casa lui Nicuşor Constantinescu, percheziţionată cu mascaţii la uşă

UPDATE Nicuşor Constantinescu, şeful CJ Constanţa, reţinut de procurori: „Normal că mi-e frică” de o eventuală arestare

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite