UPDATE Scandal la Casa de Sănătate. Ponta refuză numirea lui Lucian Duţă în Consiliul de Administraţie, în ciuda nominalizării prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta consideră că revenirea medicului Lucian Duţă, fostul şef al CNAS, în Consiliul de Administraţie al instituţiei reprezintă o situaţie de natură să împiedice buna funcţionare a Casei de Sănătate. Pe de altă parte, Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, a declarat că indiferent de conducere, instituţia ar trebui să funcţioneze normal şi să deservească interesul pacienţilor.

UPDATE Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Lucian Duţă nu are calitatea de învinuit sau inculpat în niciun dosar aflat pe rolul instituţiei, prin urmare faţă de acesta nu se efectuează acte de urmărire penală. 

Surse din cadrul DNA au menţionat că Lucian Duţă face obiectul a două dosare de urmărire penală aflate pe rolul instituţiei în legătură cu încălcări ale legii privind Sistemul Informatic Unic Integrat de Sănătate din România şi în legătură cu aplicarea taxei Clawback. Aceste nereguli au fost sesizate de Corpul de Control al Primului-ministru de Curtea de Conturi şi de CNAS încă de anul trecut. Toate aceste instituţii au sesizat prejudicii de milioane de euro (conform documentelor anexate la comunicat).

„Direcţia Naţională Anticorupţie a primit şi a înregistrat două rapoarte de control transmise instituţiei de către Corpul de Control al Primului Ministru, privind aspecte legate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, dosarele penale formate aflându-se în lucru în acest moment. Referitor la domnul Lucian Duţă (fost preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate), vă comunicăm că acesta nu are calitate de învinuit sau inculpat”, se arată într-un comunicat emis de DNA.

UPDATE Fostul preşedinte al CNAS, medicul Lucian Duţă, susţine că nu este cercetat penal şi că nu s-a început niciun fel de urmărire penală pe numele său. Acesta a menţionat că există o plângere la DNA depusă de Corpul de Control al primului ministru Victor Ponta în legătură cu activitatea CNAS, o plângere care se află în analiză.

„În concluzie, nu sunt cercetat penal, nu s-a început niciun fel de urmărire penală pe numele meu”, susţine Lucian Duţă, citat de Mediafax.

UPDATE Premierul Victor Ponta consideră că revenirea lui Lucian Duţă, o persoană cercetată penal pentru activitatea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dar numit de preşedintele Traian Băsescu drept membru în CA al CNAS, reprezintă o situaţie de natură să împiedice buna funcţionare a instituţiei.

Primul-ministru Victor Ponta consideră că există câteva probleme de fond privind numirea lui Lucian Duţă în Consiliul de Administraţie al CNAS, iar „revenirea unei persoane cercetate penal în legatură cu activitatea CNAS reprezintă o situaţie de natură să împiedice buna funcţionare a instituţiei”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Premierul a avut joi o discuţie cu preşedintele CNAS, Doru Bădescu, fiind de părere totodată că limbajul folosit în comunicatul oficial al instituţiei privind numirea lui Lucian Duţă a fost „total nepotrivit” şi i-a cerut acestuia să îşi exprime regretul pentru acest ton şi pe viitor să folosească „un limbaj instituţional adecvat”.

Nicolăescu: „Băsescu ar trebui să explice raţiunile care-i fundamentează decizia!”

„Consider că relaţiile instituţionale trebuie rezolvate fără exagerări şi că, în orice condiţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate trebuie să funcţioneze normal, întrucât ea deserveşte interesele pacienţilor. Indiferent cine se află la conducerea Casei Naţionale, persoană politică, instituţia trebuie să-şi exercite atribuţiile conferite prin lege”, a menţionat ministrul Sănătăţii pentru Mediafax.

Eugen Nicolăescu a adăugat că, probabil, preşedintele Traian Băsescu ar trebui să explice raţiunile care fundamentează decizia de numire a lui Lucian Duţă în Consiliul de Administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat pe fostul preşedinte al CNAS Lucian Duţă drept membru în Consiliul de Administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate din partea Administraţiei Prezidenţiale, scrisoarea de nominalizare fiind transmisă pe 10 iunie.

CNAS: Numirea lui Duţă, o „gafă prezidenţială”

Conducerea CNAS consideră numirea lui Lucian Duţă în Consiliul de Administraţie al instituţiei „o gafă” a Administraţiei Prezidenţiale, „specifică organizaţiilor mafiote”, şi ameninţă că, până la retragere acustuia, CA nu se va întruni.

„Ca urmare a adresei Departamentului de Sănătate Publică al Administraţiei Prezidenţiale, prin care domnul consilier prezidenţial Virgil Păunescu îl numeşte membru în Consiliul de Administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pe dl. dr. Lucian Duţă, apreciem următoarele: Această numire este o gafă a Administraţiei Prezidenţiale. Este o numire specifică organizaţiilor mafiote. Consilierul prezidenţial Virgil Păunescu a deţinut, la rândul său, funcţia de preşedinte al CNAS pentru numai 29 de zile, în anul 2000”, arăta miercuri într-un comunicat emis de CNAS.

Conducerea Casei a apreciat că Lucian Duţă a avut suficient timp să-şi "dinamizeze" activitatea la CNAS în timpul mandatului său.

„Considerăm că pentru un minim de respect faţă de asigurat, trebuia aşteptat şi dinamizat rezultatul anchetelor derulate de autorităţile competente. Cele două proiecte menţionate de dl. Duţă, cardul electronic de asigurări sociale de sănătate (CEASS) şi dosarul electronic de sănătate (DES), sunt astăzi în plină implementare", a mai arătat CNAS.

Potrivit conducerii CNAS, această instituţie nu este implicată în niciun scandal, personalul îşi respectă atribuţiile din fişa postului, procedurile de achiziţie sunt efectuate conform legii, iar scurgerile financiare sunt stopate.

„Prin această numire nu se doreşte decât scandal şi diversiune instituţională. Conducerea CNAS îşi rezervă dreptul de a nu întruni şedinţele Consiliului de Administraţie, până la retragerea acestei nominalizări scandaloase şi, în acelaşi timp, dubioase”, se mai arată în comunicat.

Duţă: „Cineva din CNAS se teme de votul meu. Este doar unul din şapte!”

Lucian Duţă consideră că reacţia conducerii CNAS după numirea lui în Consiliul de Administraţie arată că cineva, probabil, se teme de votul său, de faptul că ar putea identifica de ce nu a fost finalizat proiectul cardului naţional de sănătate, precizând că votul lui este doar unul din şapte în CA.

„Este vorba de un singur post din şapte. Este un vot din şapte, aproape fără nicio putere. De ce le este frică de un vot?”, a declarat pentru Lucian Duţă pentru Mediafax.

Acesta a precizat că a acceptat nominalizarea pentru a da un impuls actualei conduceri a CNAS să finalizeze proiectele care ajută pacientul.

„Înainte de a fi om politic, sunt medic. Am acceptat nominalizarea pentru a da un impuls actualei conduceri a CNAS să finalizeze proiectele care ajută pacientul: cardul de sănătate şi dosarul electronic al pacientului. Ambele proiecte sunt începute de mine, dar au fost blocate din iunie 2012”, a mai precizat Duţă.

Lucian Duţă a fost preşedintele CNAS în perioada 2009-2012. În prezent, Duţă este membru în Biroul Permanent Naţional (BPN) al PDL şi preşedinte interimar al PDL Sector 1.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Băsescu l-a desemnat pe Lucian Duţă în Consiliul de Administraţie al CNAS. Conducerea Casei de Sănătate consideră gestul o gafă prezidenţială

Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat pe fostul preşedinte al CNAS Lucian Duţă drept membru în Consiliul de Administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate din partea Administraţiei Prezidenţiale, scrisoarea de nominalizare fiind transmisă în data de 10 iunie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite