Nici măcar o sancţiune după Bac-ul dezastru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii sunt responsabili pentru rezultatele proaste ale Bacalaureatului din acest an, consideră oficiali ai Ministerului Educaţiei, dar şi foşti miniştri. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, le transmite directorilor de licee că ar trebui să îi sancţioneze pe profesorii care nu şi-au pregătit bine elevii pentru Bacalaureat.

Ministerul Educaţiei nu-i poate sancţiona direct pe directorii şcolilor ai căror elevi au picat la Bacalaureat în număr mare. Legea, spune ministrul Daniel Funeriu, nu permite nicio sancţiune. El a adăugat că nu va tolera o astfel de situaţie. Ministrul a declarat, pentru „Adevărul", că toate liceele a căror promovabilitate este foarte scăzută vor fi evaluate de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP). 

„În urma acestei analize vom lua exact măsurile care se impun. Nu putem accepta ca o asemenea lipsă de performanţă să fie perpetuată în sistem", a spus Funeriu.

La rândul ei, Oana Badea, secretar de stat pentru Învăţământul Preuniversitar, precizează că ministerul a cerut deja inspectoratelor şcolare şi ARACIP să stabilească dacă problemele vin de la profesori ori de la sistemul de evaluare şi să propună  apoi un plan de măsuri, pentru ca situaţia din acest an să nu se mai repete. Şi directorii liceelor slabe sunt încurajaţi să-i sancţioneze pe profesorii care au dat unor clase întregi note cu două-trei puncte mai mari decât evaluarea de la Bacalaureat.

„Directorii au toată libertatea să aplice sancţiuni. Şi sper că o vor face, pentru a nu ne trezi şi la capătul anului şcolar următor cu toţi profesorii cu calificativ «Foarte Bine», dar cu promovabilitate la Bac sub 5%", a adăugat secretarul de stat.

Vina fostului ministru

Când vine vorba de cauzele dezastrului de la Bacalaureatul 2010, foştii şi actualii responsabili dau vina unii pe ceilalţi. „Avem o promovabilitate de 32% faţă de 74% în 2009, la sesiunea de toamnă pentru că în acest an Bacalaureatul a fost mult mai corect, bine organizat şi cu o toleranţă zero faţă de fraudă. În plus, acum vedem rezultatele reformelor Marga, Andronescu şi Adomniţei, care au făcut erori majore şi au introdus foarte multă instabilitate în sistem", a declarat Daniel Funeriu.

De cealaltă parte, unul dintre miniştrii vizaţi, Andrei Marga, îl acuză pe actualul deţinător al portofoliului că poartă responsabilitatea pentru dezastrul de la Bacalaureat. „Încrederea în rezultate este scăzută, pentru că ministerul schimbă regulile de la un an la altul. Pe harta rezultatelor se poate vedea cât de mare este haosul: în anumite judeţe şi licee se promovează masiv, altele sunt la pământ", a declarat Marga.

Ecaterina Andronescu spune că notele mai proaste se explică pur şi simplu prin dificultatea mai ridicată a examenului din acest an. „La proba de matematică au fost date aceleaşi subiecte şi la clasele de matematică-informatică, unde elevii au avut cinci ore de matematică pe săptămână, dar şi la clasele unde sunt doar trei ore. Nu se poate în acest fel, era nevoie de subiecte diferite, altfel avem «vinovaţi fără vină»", afirmă fostul ministru social-democrat.

Un alt fost ministru al Educaţiei, actualul preşedinte al comisiei senatoriale de profil, Mihail Hărdău, spune că şcoala, ca instituţie, poartă responsabilitatea.

„Dacă s-ar face o comparaţie matematică între notele de la probele scrise din anii trecuţi şi cele din acest an, am constata, probabil, că rezultatele sunt asemănătoare. Trebuie spus însă că nivelul de pregătire din liceele de azi este deosebit de slab. Şi asta se vede pe studenţii care vin din aceste şcoli. Baza lor de cunoştinţe este submediocră şi creează mai departe probleme de pregătire şi în universităţi."

Aproape 45.000 de candidaţi (aproape 70% din numărul total) au fost respinşi la sesiunea din toamnă a Bacalaureatului, înainte de contestaţii. Rezultatele finale vor fi publicate mâine.

"Nu putem accepta ca lipsa de performanţă a unor licee să fie perpetuată în sistem."
Daniel Funeriu
ministrul Educaţiei

"Harta rezultatelor arată haosul: în anumite judeţe şi licee se promovează masiv, altele sunt la pământ."
Andrei Marga
fost ministru al Educaţiei

"Nivelul de pregătire din liceele de azi este deosebit de slab. Şi asta se vede pe studenţii care vin din aceste şcoli."
Mihail Hărdău
fost ministru al Educaţiei

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite