New York Times: Un bebeluş român, cel mai mic copil luat de Administraţia Trump de lângă părinţi la graniţa cu Mexicul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crying Girl on the Border World Press Photo 2018 FOTO Guliver / Getty Images / John Moore
Crying Girl on the Border World Press Photo 2018 FOTO Guliver / Getty Images / John Moore

Cotidianul american, New York Times relatează că cel mai mic copil separat de părinţi în cadrul politicilor antimigraţie al Administraţiei Trump a fost un bebeluş român, pe nume Constantin Mutu. Copilul avea 4 luni când a fost luat de lângă tatăl său şi dus într-o familie adoptivă în Michigan, iar tatăl lui a fost deportat în România.

Constantin Mutu, era un bebeluş de doar patru luni de zile, atunci când, în februarie 2018, a fost separat de tatăl său, care a cerut azil politic în SUA, şi trimis la o familie adoptivă din statul Michigan în baza politicilor antiimigraţie implementate de administraţia Trump. Potrivit cotidianului The New York Times, care a relatat pe larg drama prin care a trecut familia Mutu, originară din comuna Olteni, judeţul Teleorman, bebeluşul a petrecut astfel 5 luni din primul său an de viaţă până când a fost reunit cu familia sa. 

Potrivit sursei citate, Vasile şi Florentina Mutu, părinţii lui Constantin, au plecat din România în 2018, aceştia călătorind în Mexic, împreună cu 2 dintre cei cinci copii ai lor, cu dorinţa de a ajunge ulterior în SUA. Familia şi-a vândut casa în care locuiau şi au reuşit să ajungă în Mexic şi să plătească o persoană care să-i ducă în State, unde urmau să ceară azil. Era calea pe care mai multe familii din satul lor, inclusiv fratele Florentinei, au urmat-o, iar vorba în sat era că toţi aceştia descoperiseră în America calea către o viaţă mai uşoară. Aproape de graniţa cu SUA, soţii Mutu s-au pierdut însă unul de altul, iar Vasile împreună cu micuţul Constantin s-au adresat autorităţilor americane, susţinând că doreşte să ceară azil politic.

Sub politica antiimigranţi „toleranţă zero” a administraţiei Trump, Vasile a fost încătuşat imediat şi separat de fiul său de doar patru luni de zile, fără a i se oferi nicio explicaţie sau să i se spună când îşi va putea revedea copilul. „Au măturat podeaua cu mine. Am început să plâng pentru că nu ştiam ce să fac. Nu vorbeam engleza, şi le-am spus: «Nu înţeleg. De ce faceţi asta?» a povestit tatăl copilului jurnaliştilor de la NYT. Ulterior, acesta a fost trimis la evaluare psihiatrică într-un centru de detenţie a imigranţilor din Texas pentru că nu se mai oprea din plâns, iar Florentina, odată întoarsă în ţară, a fost spitalizată cu hipertensiune provocată de stres. Abia la două luni după reţinerea sa, un ofiţer de la serviciul de imigraţie a venit la Vasile Mutu cu o ofertă: dacă renunţa la cererea de azil în SUA, urma să fie deportat în România împreună cu bebeluşul Constantin. Bărbatul a acceptat şi, la începutul lui iunie 2018, a fost eliberat şi deportat în România însă, fără copilul său.

În iunie 2018, în faţa unui judecător federal din Detroit, un avocat din oficiu a pledat în numele micuţului Constantin ca statul american să plătească pentru repatrierea acestuia. Reprezentantul Departamentului de Securitatea Internă a pledat că bebeluşul, nefiind cetăţean american, nu beneficiază de acest ajutor. Judecătorul a decis imediat împotriva oficialului, întrebând dacă copilul de doar 8 luni „ar trebui să fie responsabil pentru a ajunge înapoi în România?”. 

Acum, deşi are aproape 2 ani, Constantin nu poate vorbi şi nu poate merge singur, fiind afectat de experienţa trăită, la fel ca şi părinţii lui, care, potrivit NYT, acum cer daune morale din partea Statelor Unite.

Publicaţia a dezvăluit informaţiile vineri, acestea făcând parte din cel mai nou episod al unui serial documentar numit „The Weekly”, care se concentrează pe diverse subiecte aflate sub investigaţie de către jurnaliştii The New York Times.

Un clip scurt din noul episod arată imagini cu un bebeluş român, numit Constantin Mutu, alături de părinţii săi, Vasile şi Florentina Mutu, care provin din România.

Reportajul exclusiv este concentrat pe relatările jurnalistei Caitlin Dickerson despre familia de etnie romă din România şi momentele grele prin care aceasta a trecut după ce au fost separaţi la graniţă Statelor Unite cu Mexic. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite