UPDATE Au demisionat cei doi neurochirurgi întorşi din Franţa ca să revoluţioneze operaţiile pe creier de la Spitalul Colentina. Reacţia conducerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Demisie la Spitalul Colentina din Capitală
Demisie la Spitalul Colentina din Capitală

Neurochirurgul Dorin Bică, de la Spitalul Colentina din Capitală, a demisionat din funcţie. Acesta şi-a înaintat demisia pe 4 septembrie, motivând că în ianuarie 2017, „managementul şi viziunea privind dezvoltarea Spitalului Colentina s-au modificat dramatic. Dorin Bică şi colegul său Ionuţ Gobej au fost anchetaţi de comisia de etică din spital după ce au decis să vorbească public despre problemele cu care se confruntă unitatea sanitară.

UPDATE Conducerea Spitalului Colentina a reacţionat şi a precizat că îşi exprimă „totala surprindere” faţă de declaraţiile neurochirurgilor. Oficialii din spital dau vina chiar pe medici pentru lipsa de materiale consumabile. Potrivit conducerii spitalului, au fost făcute mai multe concursuri de angajare pentru posturi de medici şi asistenţi pe secţia de Neurochirurgie, secţie de pe care nu a plecat niciun cadru medical.

Cu privire la program, managementul arată că el a fost instituit de fostul manager şi că nimeni nu a cerut modificarea lui. Referitor la lipsa de medicamente, conducerea unităţii sanitare spune că au fost sincope doar cu privire la două produse şi în ambele cazuri a fost fie vina producătorului, fie vina distribuitorilor. „Referatele de necesitate întocmite de către personalul din Secţia Neurochirurgie nu au respectat prevederile legale” şi „nu au specificaţiile tehnice necesare achiziţiei”, se arată în comunicatul de presă. 

Ministerul Sănătăţii: „E păcat că se destramă o astfel de echipă”

Potrivit medicului Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în cazul Spitalului Colentina, aflat în subordinea Primăriei Capitalei, Ministerul nu poate face mare lucru. 

„E mare păcat că pierdem un loc în care se făcea neurochirurgie de performanţă. Am spus şi la precedenta dezbatere care a avut loc la Spitalul Colentina: << aveţi o secţie importantă, care dă rezultate, păstraţi-o >>. Din păcate, nu prea putem face nimic dar vom discuta să vedem dacă putem interveni într-un fel sau altul. Ministerul Sănătăţii trasează nişte linii directoare, dar în cazul spitalelor ce ţin de autorităţile locale, acestea din urmă decid”, a declarat, pentru „Adevărul”, secretarul de stat. 

„Aceşti doi neurochirurgi au făcut prima operaţie pe creier cu pacientul treaz în timpul intervenţiei. E păcat să se destrame o astfel de echipă. Ar fi fost bine să nu se ajungă aici”, a completat medicul Cristian Grasu.

Motivele demisiei

   

În demisia înaintată conducerii spitalului, medicul Dorin Bică spune că, alaturi de colegii săi, a venit în 2014 în Spitalul Clinic Colentina, captivat de o propunere la care nu visase, aceea de a înfiinţa o secţie de neurochirurgie la cel mai înalt nivel, capabilă să realizeze intervenţii pe creier în manieră minim invazivă. 

„Ar fi fost singurul serviciu de acest fel dintr-un spital public şi printre puţinele din lume. Am acceptat provocarea, având la bază o temeinică pregătire la cele mai prestigioase centre din Franţa”, a completat medicul, precizând că de la primele discuţii şi până la primul pacient operat au trecut doar opt luni.

Potrivit acestuia, lucrurile au evoluat peste aşteptări în 2016, când au fost realizate peste 300 de operaţii minim invazive, anul 2017 fiind unul în care urma să se dea în folosinţă a doua sală de operaţii pentru neurochirurgie, odată cu venirea a alţi doi medici din străinătate. 

Hărţuiţi şi cu programul operator restricţionat

Şi colegul său, medicul Ionuţ Gobej, a demisionat din funcţie, arătând că în ultimele opt luni, Secţia de Neurochirurgie a refuzat 60 de pacienţi din cauza lipsei de personal, consumabile şi medicamente şi a programului operator restricţionat. 

„Inexplicabil ne-am trezit pe o turnantă care a durat tot opt luni, dar în sens invers, spre distrugerea acestei secţii, dar şi a terapiei intensive. Am făcut tot posibilul pentru a păstra ceea ce s-a realizat, am scris munţi de referate şi memorii, ne-am exprimat public inclusiv în conferinţă de presă, ne-am adresat instituţional la toate nivelurile ierarhice, dar fără vreun rezultat. Astăzi, activitatea în Secţia de Neurochirurgie a Spitalului Colentina este un act de uzură extraordinară şi am ajuns în situaţia de a refuza peste 60 de pacienţi cu tumori cerebrale complexe în condiţiile în care în anul 2017 era prevăzut să operăm peste 600”, a scris Gobej. 

Acesta mai precizează că personalul medical din secţiile de Neurochirurgie şi ATI a fost în permanenţă hărţuit. 

„Astăzi, fiecare neurochirurg poate opera o dată sau de două ori pe săptămână, până la orele 15,00, operaţii a căror complexitate este mică sau cel mult medie. Rezistenţa mea în spital începe să fie echivalentă cu oferirea unui act medical sub standard şi nu îmi pot asuma această responsabilitate. În aceste condiţii, prezenţa mea în Spitalul Clinic Colentina nu se mai justifică, termenii în baza cărora am venit în acest spital fiind modificaţi radical”, a conchis Gobej.

Chemaţi în comisia de disciplină

Cei doi neurochirurgi Ionuţ Gobej şi Dorin Bică au fost chemaţi în Comisia de Disciplină, riscând sancţiuni care pot merge de la mustrare şi până la desfacerea contractului de muncă, dacă se va decide că au prejudiciat în vreun fel numele spitalului. Gobej şi Bică erau rezidenţi la Paris în 2014, când au fost contactaţi de fostul manager Bogdan Andreescu pentru a realiza o secţie de neurochirurgie.

„I-am spus managerului că vom veni, dar cu condiţia să facem o secţie, dar am pus mai multe condiţii: una, anestezistul să fie în sală la ora 8.00, să ne lase să facem o secţie exact aşa ca la Paris. În nouă luni de zile de la discuţie aveam secţia. Am plecat la Paris cu gândul de a reveni. Vreau să lucrez la Colentina să dezvolt secţia împrună cu colegii mei, avem o relaţie excelentă cu toţi colegii", a spus Ionuţ Gobej.

În februarie, cei doi medici au declarat că ei nu au primit niciun leu pentru ore suplimentare şi nici nu au cerut bani pentru ei, ci pentru colegii lor, că vor să lucreze în spital şi să deschidă al doilea bloc operator, ceea ce nu s-a mai întâmplat.

„Am cerut bani pentru suplimentarea numărului de posturi la asistente, infirmiere, bracardieri. Sunt 16 asistenţi în loc de 43, cinci brancardieri în loc de şapte, cinci medici în loc de şapte sau opt. Nu am primit niciodată un leu pentru orele suplimentare. Vrem oameni cu care să lucrăm. Unii stau chiar 36-40 de ore în spital, sunt asistente care pleacă acasă plângând, pentru că una singruă trebuie să îngrijească chiar şi 30 de bolnavi. De aceea propun Primăriei Bucureşti să aloce un milion de euro cu care să realizăm şi cel de-al doilea bloc operator, dar nu înainte ca să fie alocate nouă milioane de euro pentru reabilitarea secţiilor colegilor noştri", a declarat, la vremea respectivă, Dorin Bică, neurochirurg la Spitalul Colentina.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite