"Ne vor trata numai medicii pensionari!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În condiţiile în care România dispune de un număr de medici şi asistenţi medicali cu mult sub media europeană, peste 4.000 de cadre medicale au solicitat până acum Ministerului

În condiţiile în care România dispune de un număr de medici şi asistenţi medicali cu mult sub media europeană, peste 4.000 de cadre medicale au solicitat până acum Ministerului Sănătăţii certificatele de conformitate sau adeverinţe pentru a lucra în străinătate. Vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. Vasile Astărăstoae, avertizează că, dacă lucrurile vor evolua la fel ca până acum, în câţiva ani, asistenţa medicală va fi asigurată numai de medici pensionari.

Marea Britanie, Italia, Belgia şi Germania. Acestea sunt destinaţiile preferate de medicii, asistenţii medicali, dar şi de moaşele din România, toţi dornici de un câştig de mii de euro, dar şi de condiţii de muncă civilizate. Avalanşa de cereri venite din partea acestora a surprins însă pe picior greşit Ministerul Sănătăţii Publice (MSP). Potrivit lui Mircea Timofte, vicepreşedinte al Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România (OAMMR) şi asistent-şef în MSP, pentru a onora în termen de 30 de zile aceste solicitări, instituţia ar trebui să mai angajeze cel puţin o persoană, însă organigrama nu permite acest lucru. Din acest motiv, actele respective sunt eliberate cu întârziere. "Sunt, într-adevăr, multe cereri, însă sper ca pe viitor să fie mai puţine. Dacă vom primi în jur de 200 de cereri, lunar, atunci ne vom încadra în termen", ne-a declarat acesta. De la începutul anului, la MSP au fost depuse lunar în jur de 700 de cereri.

Cadrele sanitare pleacă în familie

În timp ce oficialii ministerului speră la o reducere a procentului de candidaţi la emigrare din rândul cadrelor medicale, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. Vasile Astărăstoae, solicită autorităţilor să ia măsuri pentru a stopa acest fenomen. "Prin emigrare pierdem doctori cu experienţă, însă problema este că ne pleacă şi cei tineri. Dacă nu vor fi luate măsuri, în câţiva ani vom asigura asistenţa medicală cu pensionari", ne-a spus prof. Astărăstoae. Potrivit acestuia, două treimi din absolvenţii de medicină au făcut facultatea degeaba, deoarece locurile la rezidenţiat reprezintă numai o treime din numărul absolvenţilor.

La rândul său, preşedintele OAMMR, Liliana Iordache, ne-a precizat că se confruntă cu situaţii în care asistenţii medicali care vor să plece la muncă în alte state europene preferă să lucreze voluntar în ţară, pe o perioadă de şase luni, pentru a primi avizul necesar obţinerii autorizaţiei de liberă practică. Până în prezent, au fost soluţionate 1.200 de cereri (850 depuse de medici şi 350, de asistenţi medicali şi moaşe). Listele cu cei care îşi pot ridica certificatele şi adeverinţele de conformitate sunt afişate pe site-ul MSP. Foarte multe cereri sunt depuse în familie, solicitanţii fiind, de obicei, cupluri sau rude.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite