Naum Ciomu: „Am făcut mişcări aberante, ilogice...“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul medic din România judecat pentru că a lăsat infirm un pacient crede că a fost sabotat şi se pregăteşte să se răzbune pe Facultatea de Medicină şi pe Spitalul „Theodor Burghele“, fostul Panduri. Curtea de Apel Bucureşti a respins recursul făcut de Colegiul Medicilor împotriva deciziei de a-i retrage dreptul de profesare lui Ciomu. 

Mai citeşte şi:

Doctorul Ciomu: „De ce mi-au făcut-o? Dacă spun prea multe explodează Facultatea de Medicină"

„Adevărul": Când veţi îmbrăca din nou halatul alb?

Naum Ciomu: Am câştigat. Au început deja să plece capul în faţa mea, de ruşine, mulţi. Nu ştiu când voi începe, am oferte şi de la stat, dar sunt orgolios şi nu voi accepta. Mă voi îndrepta spre sistemul medical privat. Ăştia de la facultate erau interesaţi de situaţia mea medicală. Mai ales conducerea. Nu, că mă înţeleg bine cu el, suntem în relaţii foarte bune mai ales după asta. A venit să-şi ceară iertare. Iertare cu martori. „Naume, iartă-mă! M-a luat gura pe dinainte". Ştiu mai multe, dar aştept decizia CEDO şi după aia. Patru zile dosarul meu către CEDO a fost „blocat" în ţară, până am fost la poştă şi am cerut clarificări.

V-au mai rămas colegi alături în tot acest timp?

Streinu Cercel. I-am zis „Mersi că ai vorbit elogios la adresa mea, dar nici măcar nu ne cunoşteam». Şi Monica Pop, care mi-a fost elevă. Ştiţi, toată situaţia mi-a lăsat un gust amar în gură. De aceea am şi evitat să vorbesc şi cred că am greşit.

Cum adică?

Am două rapoarte medico-legale cu două concluzii diferite, dar cu aceleaşi semnături, aceleaşi parafe şi cu aceeaşi dată de ieşire. Poate dacă vorbeam mai mult era mai bine pentru mine. Vă daţi seama că în momentul acela nu am realizat ce fac. Am cea mai mare statistică în operaţiile de penis. Am operat cangrene de penis, tăieri de penis... cu lama, aşa ... Mă duceam să operez la orice oră din zi şi din noapte. Chirurgul nu are zi, nu are noapte. Am operat amărâţi total dezinteresat. Eu eram foarte căutat de oameni din înalta sferă a societăţii româneşti. Probabil chestia asta
deranja.

Pe cine?

Pe mulţi. Pe colegii mei. Era vorba de ascensiune. Le era teamă că eu mă duc prea repede în sus. Ce vă spun, că au vrut să mă lucreze şi de-aicea (n.red - Facultatea de Medicină) fără nicio legătură. Mi-era frică pentru că nu era problema la facultate. Dovadă că studenţii mă conduc la maşină. S-a ridicat în picioare tot amfiteatrul şi m-a aplaudat când am intrat la curs, ca să mă felicite pentru sentinţă. Efectiv îmi venea să plâng.

Vă simţiţi vinovat în vreun fel?

Când m-am trezit atunci m-am întrebat ce am făcut. Mi-am cerut scuze în nenumărate rânduri. Ceva s-a întâmplat cu mine, dar nu ştiu ce. Sunt cazuri mult mai grave şi nu au fost taxate cum m-au taxat pe mine. Priviţi cazurile recente, cu femeile de la CF2 care au rămas fără uter la 30 de ani. Doctorii aceia ce au păţit? Lui Jigu i-a refăcut doctorul Lascăr penisul. Pacientul are contact sexual de câte ori doreşte.

Jiga a spus că nu a putut fi operat.

Pentru că se îngrăşase. Şi ce, sunt eu vinovat? Este asigurat la firmă, firma nu plăteşte nimic.

Mai aveţi un proces cu Spitalul „Theodor Burghele".

Da, să vedem cum facem şi cu ăla.

Soţia acestuia a cerut divorţul după incident.

Minciuni. Numai minciuni. Pe sentinţa lor de divorţ a soţiei scria aşa: „Eram gravidă în trei luni când m-am căsătorit cu el. Din 2004, soţul meu părăsea domiciliul conjugal de vineri până duminică seara spunându-mi că pleacă cu prietenii. I-am spus că ar trebui să mergem la un psiholog, dar a început să mă injure". Şi ce spune el: „Din 2007, soţia mea părăseşte domiciliul conjugal de vineri până duminică seara pentru a ieşi cu prietenii".

Doctorii ce diagnostic v-au pus?

Am făcut un RMN aici, lângă facultate, la Gheorghe Iana, şi mi-au pus accident vascular cerebral. M-au trimis la profesor doctor neurolog Popa Costică, care m-a internat opt zile. Nu m-a deranjat. Am făcut pareză facială din cauza accidentului vascular. La externare academicianul mi-a pus tot accident vascular.

Ce martori aţi avut în sala de operaţie?

Doamna Dumitrescu, şefa chirurgiei plastice de la Spitalul Panduri, cea care m-a văzut prima. A scris în declaraţie aşa: „În faţa mea aveam doi bolnavi". Pentru IML nu a contat asta, nu a contat nici ce a scris academicianul Popa. Şi Bălăceanu Stolnici m-a chemat să-i arăt radiografia şi a spus la acel moment că mi-ar fi fost imposibil să greşesc o asemenea operaţie şi că totul s-a întâmplat din cauza accidentului vascular. Am fost extenuat.

Familia a avut de pătimit din cauza situaţiei?

Familia mea a îndurat multe din cauza numelui. Unul dintre băieţii mei, cel mare, când a dat bacalaureatul la Liceul „Elena Cuza", una dintre profesoare l-a întrebat dacă nu îi este ruşine că poartă numele Ciomu. Copilul meu putea să clacheze. Băiatul cel mic a fost implicat într-un scandal doar pentru că este băiatul lui Ciomu.

Soţia a vrut să divorţeze?

Nu e adevărat. Suntem machedoni, noi nu divorţăm.

Ce credeţi că a influenţat decizia Curţii de Apel?

S-a bănuit că am mituit pentru a obţine decizia asta. Am un salariu de profesor, alt venit n-am. Stau în Drumul Taberei cu mama mea.

Aproape şase ani de la faimosul incident

În data de 13 iulie 2004, Naum Ciomu, pe-atunci chirurg urolog la Spitalul „Theodor Burghele", a efectuat manevre chirurgicale greşite în timpul unei operaţii de mărire a penisului şi a secţionat organul genital al unui bărbat. A primit un an de închisoare cu suspendare în 2006.

Totodată, Colegiul Medicilor i-a retras acum doi ani dreptul de a profesa, iar dr. Ciomu a atacat în instanţă decizia. Ieri, Curtea de Apel Bucureşti a hotărât să-i reacorde dreptul de a profesa, însă fără posibilitatea de a realiza intervenţii chirurgicale. Tribunalul Bucureşti a decis în 2008 că Naum Ciomu, împreună cu Spitalul „Theodor Burghele", trebuie să-i plătească victimei Ion Jigu despăgubiri de 500.000 de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite