NATO îşi concentrează forţele în apropierea Rusiei. Manevre militare de amploare în Marea Neagră

NATO îşi concentrează forţele în
apropierea Rusiei. Manevre militare de amploare în Marea Neagră

Fregata Mărăşeşti FOTO Statul Major român al Forţelor Navale

Forţele navale „Standing Maritime Group 2” au plecat către Marea Neagră, unde urmează să participe la un exerciţiu în largul coastelor României, cunoscut sub numele de „Sea Shield”, transmite CNN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Forţele formate din opt nave din opt state membre NATO, au plecat luni spre Marea Neagă, pentru a menţine „nivelul de pregătire şi capacitate de reacţie imediată a NATO” în acea zonă.

Potrivit unui comunicat al Statului Major român al Forţelor Navale, 2800 de militari din Bulgaria, Canada, Grecia, România, Spania, SUA, Turcia şi Ucraina vor pune în aplicare proceduri standard NATO de luptă împotriva ameninţărilor aeriene, submarine şi de suprafaţă, într-un raion estic din Bazinul Mării Negre, de aproximativ 80.000 de kilometri pătraţi, de cinci ori suprafaţa Dobrogei.

Acest exerciţiu marchează startul activităţilor de instrucţie pentru militarii din Forţele Navale, care vor participa la peste 50 de exerciţii, planificate a se desfăşura până la sfârşitul anului 2017, pe teritoriul naţional şi în afara acestuia. Dintre acestea, şase exerciţii multinaţionale sunt planificate şi conduse de Forţele Navale Române, iar 35 sunt exerciţii multinaţionale, organizate de alte structuri militare din România şi de către partenerii din Alianţa Nord-Atlantică.

Coordonarea secvenţelor exerciţiului „Sea Shield” va fi realizată de către Comandamentul Flotei, iar Fregata „Regele Ferdinand” va asigura, pe mare, conducerea grupării navale din care vor face parte un distrugător, patru fregate, un submarin, şase aparate de zbor ale partenerilor străini, precum şi 11 nave şi patru aparate de zbor ale României.

„Organizarea şi conducerea Exerciţiului multinaţional „Sea Shield 17” demonstrează faptul că sistemul de pregătire profesională al Forţelor Navale Române corespunde standardelor de performanţă ale NATO, iar marinarii militari români sunt gata în orice moment să-şi îndeplinească misiunile constituţionale, se arată în comunicatul SMFN.

Forţe participante:

Gruparea navală NATO SNMG-2, alcătuită din fregata spaniolă ESPS „Hua de Borbon” şi fregata canadiană HMCS „St. John’s”; Forţele Navale ale SUA din Europa (NAVEUR) cu distrugătorul USS „Porter” şi o aeronavă de cercetare; Forţele Navale ale Turciei cu un submarin, o aeronavă P-235 şi fregata TCG „Fatih”; Forţele Navale ale Bulgariei cu fregata BGS „Smeli”; Ucraina şi Grecia cu ofiţeri de stat major; Forţele Navale Române cu fregatele „Regele Ferdinand” şi „Mărăşeşti”, corvetele „Horia Macellariu” şi „Eustaţiu Sebastian”, navele purtătoare de rachete „Lăstunul” şi „Zborul”, dragoarele maritime „Lupu Dinescu” şi „Dimitrie Nicolescu”, două dispozitive mobile de lansare rachete sol-navă şi un detaşament de forţe pentru operaţii speciale; Forţele Aeriene Române cu două avioane MIG 21 LanceR şi un elicopter pentru evacuare medicală.

În perioada 3-5 februarie este planificată escala navelor străine în Portul Constanţa.

Marea Neagră, spaţiu contestat

Marea Neagră, precum Ţările Baltice, devine un spaţiu din ce în ce mai contestat între Rusia şi NATO, după ce Moscova a militarizat Peninsula Crimeea. „Aceasta este o demonstraţie a deciziei Alianţei de a-şi apăra toţi aliaţii împotriva oricărei ameninţări şi pentru a spori securitatea maritimă în regiune”, a declarat un oficial al NATO.

În timp ce „Sea Shield” nu este din punct de vedere tehnic un exerciţiu NATO, potrivit oficialilor, acesta va include o serie de ţări NATO, inclusiv Bulgaria, Canada, Grecia, România, Spania, SUA şi Turcia.

Tancuri americane şi trupe au participat luni la manevre militare în Zagan, Polonia, trimiţând un mesaj la Kremlin, pe fondul temerilor că angajamentul preşedintelui american Donald Trump faţă de aliaţii şi partenerii NATO arată ezitare.

Declaraţiile lui Trump de la începutul acestei luni că NATO este depăşită şi că doreşte să îmbunătăţească relaţiile cu Rusia, care a testat graniţele Europei de după Războiul Rece, au declanşat alarma de cealaltă parte a Atlanticului.

Cu toate acestea, noul secretar al apărării ales de Trump, generalul retras James Mattis, un fost comandant suprem aliat al NATO, şi-a exprimat sprijinul fără echivoc pentru alianţă şi că i-a spus acelaşi lucru şi lui Trump.

Forţele americane care au participat la exerciţiile de comune de luni au fost parte dintr-o desfăşurare de 4.000 de soldaţi de la începutul acestei luni.

Pentagonul a declarat că aceste rotaţii de trupe în Europa sunt menite să consolideze legăturile cu aliaţii NATO şi să trimită un mesaj clar pentru Rusia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările