NATO începe procesul de retragere a trupelor din Afganistan. Câţi militari români se vor întoarce acasă în următoarele luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ciuca foto Facebook / Ciuca
Nicolae Ciuca foto Facebook / Ciuca

Procesul de retragere a trupelor NATO din Afganistan va începe la 1 mai 2021, decizia fiind luată miercuri  în cadrul unei reuniuni a miniştrilor apărării şi de externe. Până la 11 septembrie vor fi retraşi toţi militarii alianţei.

În Afganistan sunt 670 de militari români care vor reveni în ţară în următoarele luni. 27 şi-au pierdut viaţa în cei 20 de ani de război.

Ministrul român al Apărării, Nicolae Ciucă, a precizat că România va acţiona în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii din Afganistan.

„Am participat astazi la reuniunea extraordinară comună a miniştrilor de externe şi miniştrilor apărării din statele membre NATO, organizată în format videoconferinţă. Reuniunea a avut loc în contextul finalizării analizei administraţiei SUA cu privire la Afganistan şi a deciziei de retragere a forţelor americane până la 11 septembrie 2021.

Am apreciat maniera de raportare a SUA la ansamblul problematicii situaţiei din Afganistan, atât din perspectiva dialogului şi coordonării cu Aliaţii, cât şi în ceea ce priveşte impulsionarea negocierilor şi procesului de pace intra-afgan.

Pe timpul discuţiilor, am evidenţiat angajamentul de lungă durată al României pentru stabilitatea şi securitatea Afganistanului şi am subliniat importanţa focalizării atenţiei asupra aplicării măsurilor consistente de asigurare a protecţei forţelor NATO din Afganistan în perioada următoare, concomitent cu o abordare coordonată privind retragerea trupelor.

Pe acest fond, urmare discuţiilor aliate, miniştrii afacerilor externe şi ai apărării aliaţi am adoptat o Declaraţie comună a Consiliului Nord-Atlantic prin care a fost decisă demararea procesului de retragere a forţelor aliate din Afganistan începând cu 1 mai 2021. Ca unul din cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocaţi în prezent, România va acţiona în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii.

În contextul discuţiilor, a fost abordată şi situaţia de securitate recent creată în Vecinătatea Estică. Miniştrii de externe şi ai apărării din statele membre NATO am exprimat îngrijorarea privind evoluţiile recente şi creşterea semnificativă a prezenţei trupelor militare ruse în Crimeea ilegal ocupată şi la frontiera de est a Ucrainei", a precizat Ciucă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite