NATO va avea o bază de staţionare temporară în Tunari, lângă Bucureşti. Cât va costa noua facilitate militară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NATO finanţiează modernizarea unei baze militare din Tunari, în proximitatea Capitalei. După finalizarea lucrărilor, clasificate NATO Security Investment Programme din cadrul pachetului de capabilităţi CP 9A0996 – RSOM, va fi dată în funcţiune o  bază de staţionare temporară pe structura vechii cazărmi 1026.

Pentru realizarea lucrărilor MapN a lansat o licitaţie pe SEAP, iar valoarea estimată a proiectului este de 18.318.877,68 euro fără TVA din fonduri NATO şi al MApN. Conform MApN, cu ceva timp în urmă, cazarma 1026 Tunari a fost selectată pe lista unităţilor disponibile pentru îndeplinirea misiunilor NATO ca bază de staţionare temporară. 

Între altele, viitoarea bază NATO va avea  patru corpuri de cazare şi centrala termică proprie, bloc alimentar, facilitaţi medicale, platforme de depozitare a tehnicii militare, poligon calibrare a  armamentului şi chiar un heliport.

Intervenţii de apărare sau ofensive

Reamintim că  MApN investeşte 12 miliarde de lei în Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu pe care o reinventează după standarde NATO, cu  toate facilităţile întâlnite la construcţiile similare aliate. Conform experţilor, demararea construcţiei demonstrează faptul că momentul producerii unui masiv desant al militarilor aliaţi în Dobrogea este tot mai apropiat.

Investiţia este una importantă şi are în vedere “realizarea unor facilităţi minimale operaţionale noi şi dezvoltarea celor existente la Baza 57 Mihail Kogălniceanu, pentru Forţele Aeriene Naţionale şi partenerii strategici, pentru operarea în siguranţă şi în timpi optimi a unei escadrile de avioane multirol, în intervenţii de apărare sau ofensive”, arăta cu ceva timp în urmă MApN.

Astfel, având în vedere că în viitor Forţele Aeriene vor fi dotate cu noi tipuri de aeronave, cel mai probabil F-16 Fighting Falcon şi, în perspectivă, F-35 Lightning II, dar şi ţinând cont şi că de la Kogălniceanu  se lansează zboruri spre teatre de operaţii, se doreşte o redimensionare, dar şi o aducere la zi a Bazei 57.

Concret, la Kogălniceanu se va realiza o pistă nouă, exclusiv militară, dar vor fi constrite şi hagare sau platforme care permit reparaţia avioanelor, inclusiv a celor grele de transport. Vor exista facilităţile necesare escadrilelor de avioane de luptă, dar şi unele pentru o unitate de elicoptere. Va fi mărită capacitatea de stocare a combustibililor şi vor fi ridicate construcţii care vor deservi exclusiv transporturile CARGO sau CARGO periculoase. Baza 47 va avea propriile unităţi de pază, de Poliţie Militară şi de apărare antiaeriană. 

Oraşul din bază

În fine, după modelul occidental, Baza 57 va avea zona un bloc alimentar, o zonă pe care vor fi ridicate locuinţe de serviciu pentru militari, dar şi cluburi pentru ofiţeri şi subofiţeri, un supermarket, două  grădiniţe, două creşe, o şcoală primară, două hoteluri militare şi un spital.

Ca tabloul să fie complet, trebuie spus că la Kogălniceanu se va ridica şi o bază sportivă care va avea mai multe terenuri de sport, o sală polivalentă dotată inclusiv cu sală de forţă şi saună, un bazin acoperit, dar şi spaţii verzi şi de joacă sau parcuri. Practic, este vorba de un adevărat oraş pentru militari care se va ridica aproape de la zero la Kogălniceanu. Totul deservit de o puternică reţea de străzi şi drumuri perimetrale, inclusiv de un drum de centură. “Oraşul” va fi alimentat cu energie electrică de la un parc fotovoltaic sau de la o uzină electrică proprie şi va avea un sistem autonom de furnizare a apei.

“Finanţarea obiectivului de investiţii se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apărării Naţionale, în limita sumelor aprobate anual pentru această destinaţie perecum şi din alte surse legal constituite”, se mai arată în documentul MApN.  Costurile estimate de MApN pentru realizarea moderinzării şi extinderii Bazei 57 sunt estimate de MApN la peste 12 miliarde de lei, din care 7,3 miliarde numai pentru realizarea construcţiilor aferente. În acest sume sunt incluse şi costurile exproprierilor care se vor face în zonă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite