Naşul Cătălin Voicu şi clanul generalilor de servicii secrete. Reţeta de stors milioane de la firmele de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catalin Voicu FOTO: Inquam/ George Calin
Catalin Voicu FOTO: Inquam/ George Calin

Martorii din dosarul în care fostul senator PSD Cătălin Voicu a fost condamnat la 5 ani pentru complicitate la abuz în serviciu au povestit în faţa anchetatorilor cum foşti generali ai unor servicii secrete au făcut presiuni la compania Electrica pentru a da contracte unor firme apropiate

Fostul parlamenar PSD, Cătălin Voicu (52 de ani), s-a folosit de calitatea sa de consilier la Administraţia Prezidenţială şi ulterior de cea de deputat de Bacău pentru a interveni pe lângă funcţionarii Electrica, Electrica Serv şi Servicii Energetice Moldova în scopul favorizării societăţii Tech Safety, controlate de finul său. Rezultatul: firmele de stat au achiziţionat echipamente de protecţie şi de lucru cu adaosuri de aproape 2.500%, iar prejudiciul se ridică la 5.284.893 de lei, echivalentul a aproape 1,4 milioane de euro.

Acesta este concluzia judecătorului de la Tribunalul Bucureşti a decis condamnarea lui Voicu la 5 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu. Condamnarea a fost contopită cu sentinţa mai veche primită de fostul parlamentar de 7 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi s-a considerat executată. Practic, Voicu a fost liberat condiţionat în 15 februarie 2016, după ce a executat aproape trei ani din pedeapsă. Atât procurori DNA cât şi Cătălin Voicu au contestat decizia Tribunalului. Procesul este în acest moment la Curtea de Apel, şi are termen pe 21 septembrie 2017.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti i-au mai condamnat în acest caz pe fostul director general Electrica, Nicolae Coroiu, la 5 ani de închisoare, pe finul lui Cătălin Voicu, Radu - Dan Floarea, acţionar la Tech Safety, la 3 ani şi 6 luni de închisoare şi pe afaceristul Ion Dumitru Măruţă, acţionar la Tech Safety, la 3 ani de închisoare, dar cu suspendare. Singura persoană implicată în acest dosar care a recunoscut acuzaţiile integral este Petru Andronache, fost director comercial la Servicii Energetice Moldova, care a primit 7 ani de închisoare, după ce pedeapsa i s-a contopit cu o altă condamnare primită în cazul „Transformatorul”- Relu Fenechiu. Toţi inculpaţii au fost obligaţi la plata prejudiciului de 1,4 milioane de euro.

Reţeaua generalilor SIE

Ancheta în acest caz a vizat iniţial o firmă aparent modestă din Târgu-Jiu, Tech Safety, care a primit contracte de la companii de stat sau autorităţi locale. Martorii au explicat că în spatele ei sunt de fapt alte persoane. Potrivit DNA, creierul afacerii ar fi fostul parlamentar Cătălin Voicu (PSD).

În timpul anchetei, mai mulţi directori din cadrul Electrica au denunţat la DNA cum foşti generali ai unor servicii secrete au făcut presiuni la compania de stat pentru a da contracte unor firme apropiate. Totul s-a întâmplat în 2003- 2004, atunci când Voicu avea funcţia de consilier în cadrul Administraţiei Prezidenţiale – Departamentul Securităţii Naţionale. Martorii au povestit la DNA cum Cătălin Voicu (general SPP în rezervă) venea la Electrica însoţit de Dumitru Ciobanu (fost şef al Direcţiei de Contrainformaţii din SIE), alţi generali, dar şi de tatăl preşedintelui fondator PC, Dan Voiculescu senior.

De altfel, martorii au relatat un episod din martie 2003, când Voicu l-a vizitat pe Coroiu, la sediul Electrica, pentru a discuta despre o achiziţie de echipamente de protecţia muncii. „Cătălin Voicu în acea împrejurare a făcut un lobby pentru promovarea firmelor româneşti însă nu-mi aduc aminte cu exactitate dacă acesta a făcut referire punctuală la firma Tech Safety,” a explicat Coroiu. Ulterior, au urmat mai multe întâlniri Coroiu-Voicu, în urma cărora directorul Electrica le-ar fi ordonat angajaţilor să favorizeze firma Tech Safety. Petru Andronache, fost director la SISE Moldova, a explicat cum funcţiona totul: „Practic, nu a existat o procedură propriu-zisă de negociere cu furnizorul, acesta fiind impus de directorul general Coroiu cu agrementul directorului Mărghidan Ioan.”

Intervenţiile la directori

Tudora Lupă, director economic SISE Moldova, a dat şi ea detalii despre prima întâlnire. „Reţin că Voicu Cătălin a făcut prezentările şi pentru a mă impresiona, a ţinut să sublinieze că domnul general Ciobanu va fi «şeful Comunităţii Naţionale de Informaţii» care era subordonat direct preşedintelui ţării. După ce Voicu Cătălin a făcut prezentările, directorul general Coroiu mi s-a adresat direct, spunându-mi că am fost chemată să-l informez «De ce refuz să fac plata produselor recepţionate din custodia de la Moldova». Făcea referire la refuzul meu de a efectua plăţi pe relaţia cu furnizorul Tech Safety”, a spus femeia. Intervenţiile lui Cătălin Voicu ar fi vizat, pe lângă încheierea contractelor, şi efectuarea cu prioritate a plăţilor către firma Tech Safety. 

„Lobby-ul nu este prevăzut în achiziţiile publice”

Tocmai această activitate de lobby, care ar fi fost făcută de Cătălin Voicu a fost sancţionată de judecătorii Tribunalului Bucureşti. „Activitatea de lobby făcută de un înalt funcţionar cu atribuţii în domeniul de siguranţă naţională nu poate fi privită într-un context licit pe de o parte, pentru că nu avea nici un fel de motiv să facă aceste activităţi în cadrul Electrica SA, iar pe de altă parte pentru că nu vorbim de relaţii între societăţi comerciale cu răspundere limitată, ci vorbim de o procedură de achiziţie publică ce urma a fi derulată de autoritatea contractantă Electrica SA”, au punctat magistraţii.

Tribunalul arată că lobby-ul nu este prevăzut în procedura de achiziţie publică, „care, din contră, are la bază transparenţa procedurilor şi piaţa concurenţială tocmai pentru a se putea face achiziţii avantajoase pentru autoritatea contractantă”.  Magistraţii au analizat şi Regulamentul de organizare şi funcţionare al Administraţiei Prezidenţiale, şi au observant că Departamentul Securităţii Naţionale, unde era angajat Cătălin Voicu în acel moment, are atribuţii pe linia Secretariatului Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, integrare NATO, structuri militare – apărare, siguranţă naţională şi ordine public. Aceste departament, arată judecătorii, nu avea „vreo legătură cu monitorizarea achiziţiilor publice, a autorităţile contractante sau promovarea întreprinderilor (firmelor) româneşti”.

„Activitatea de lobby făcută de un înalt funcţionar cu atribuţii în domeniul de siguranţă naţională nu poate fi privită într-un context licit pentru că nu avea nici un fel de motiv să facă aceste activităţi în cadrul Electrica SA”, magistraţi

Potrivit cercetării judecătoreşti, Electrica a achiziţionat produse pentru care nu exista necesitate şi oportunitate. „De altfel, în mod evident, achiziţiile au fost total nejustificate, aceasta rezultând din faptul că la sfârşitul anului 2012 – deci la 7 ani de la data achiziţiei – SISE Moldova – devenită între timp Servicii Energetice Moldova SA, încă avea în stoc cantităţi considerabile de produse dintre cele achiziţionate de la Tech Safety”, a punctat instanţa. Potrivit motivării instanţei, Cătălin Voicu s-a prevalat de exercitarea dreptului la tăcere  atât în faza urmăririi penale cât şi în faza cercetării judecătoreşti.



 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite