Naşul de la Anticorupţie. Combinaţiile comisarului-şef prins într-o afacere cu cocaină şi beizadele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ vă prezintă povestea unei anchete de trafic internaţional de droguri, în care sunt implicaţi un afacerist controversat şi un comisar-şef din Direcţia Generală Anticorupţie. Finul poliţistului fusese prins la frontieră, când încerca să introducă cocaină în România, iar comisarul-şef încerca să-l salveze de anchetă.

Bucureştenii care se plimbau pe data de 19 mai prin faţa restaurantului „Silver Church“ de pe strada Plevnei aveau parte de o scenă ruptă din filmele de acţiune. Mai mulţi mascaţi şi procurori DIICOT au oprit trei bărbaţi care discutau în şoaptă, i-au pus la pământ şi i-au percheziţionat. Acţiunea avea loc în jurul orei 21.00 şi era finalul unei operaţiuni de filaj care începuse în octombrie 2015 şi în care era implicat un poliţist de rang înalt.  Strigătele către cei întinşi pe jos au acoperit lăsarea serii, pe Calea Plevnei: „Mâinile la spate“, „Stai acolo! Stai acolo“, „Cum te numeşti?“. „Pitcovici Petru Daniel“, a spus încet unul dintre ei.

Complicele lui Puiu Popoviciu

Pitcovici este comisar-şef în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, unde a condus Divizia de Operaţiuni Speciale – care se ocupă de partea tehnică a operaţiunilor: filaj, interceptări telefonice, prindere în flagrant etc. În 2012, Pitcovici a fost trimis în judecată pentru complicitate la dare de mită şi favorizarea infractorului în dosarul milionarului Puiu Popoviciu. Procesul este pe rol la Curtea de Apel Bucureşti. Ancheta DNA a durat aproape trei ani de zile, şi începuse în 2009, când procurorii au cerut arestarea sa, dar judecătorii au respins propunerea.

Pitcovici a mai fost vizat, în 2005, într-un caz privind presupusa dispariţie a şase kilograme de cocaină, cunoscut ca „Afacerea Venezuela“. Un fost agent sub acoperire folosit într-o afacere cu droguri a acuzat într-o plângere penală muşamalizarea acestui caz. Ancheta în cazul lui Pitcovici a fost clasată.

„Dan Chioru“, intelopul afacerist

În seara de 19 mai, procurorii DIICOT i-au ridicat şi dus la audieri şi pe ceilalţi doi amici ai lui Pitcovici. Este vorba de controversatul afacerist Dan Sandu Simion, cunoscut ca „Dan Chioru“ şi de finul comisarului, Bogdan Emanuel Paraschiv.  „Dan Chioru“ avea relaţii în lumea interlopă din sectorul 5 şi era renumit că pierde sume uriaşe la cazinourile din Capitală. El a fost în atenţia poliţiei şi în 2012, atunci când mascaţii  au descins la vila lui din cartierul Pieptănari într-un dosar de evaziune fiscală. Îl suspectau că a prejudiciat statul român de jumătate de milion de euro făcând afaceri cu grâu. Cazul încă nu a  fost soluţionat.

La DIICOT, Pitcovici a declarat că îl ştia de aproape 9 ani pe Simion, după ce atunci când a lucrat la Antidrog a încercat timp de 4-5 ani să probeze activitatea infracţională de trafic de droguri de mare risc pe care o desfăşura Simion, însă nu a reuşit. Ulterior, „Dan Chioru’“ i-a furnizat informaţii despre alţi traficanţi, i-ar fi devenit informator şi ar fi fost într-o relaţie de amiciţie.

Bogdan Paraschiv este fiul Angelei Cîrjan, una dintre intermediarele  care au fost trimise în judecată în dosarul „Judecătoarelor şpăgare de la Tribunal“. El apare în interceptările din acest dosar, după ce mama sa s-a plâns că atunci când i-a dat acestuia o sumă de bani să o ducă drept mită uneia dintre judecătoare, Paraschiv s-a dus la cazinou şi a pierdut toţi banii. La DIICOT, Pitcovici a explicat că Paraschiv este prietenul său, căruia i-a botezat copilul în 2015.

Trafic de „2-10“

Ancheta în acest caz a început în octombrie 2015, în urma unei sesizări ale DGIPI- serviciul secret al Ministerului de Interne, privind o reţea de trafic internaţional de cocaină. Cel care dirija totul ar fi fost  „Dan Chioru“. În noiembrie 2015, un colaborator al DIICOT a cumpărat autorizat de la afacerist 10 grame de cocaină în schimbul a  600 de euro. Potrivit interceptărilor, Paraschiv se împrumuta frecvent de bani de la „Dan Chioru“, şi amândoi ar fi  implicaţi în aceste tranzacţii cu droguri,  denumite în discuţii, în limbaj codificat, „2-10“. La începutul lunii mai, cei doi ar fi pus la cale o afacere, „Dan Chioru“ ar fi finanţat cu 10.000 de euro achiziţionarea a jumătate de kilogram de cocaină din Olanda, iar Paraschiv trebuia să o aducă cu maşina în România.

Pe 7 mai, Paraschiv a părăsit România, împreună cu doi amici: Cristinel Dumitrache şi Nicoleta Tripon. Drogurile au fost cumpărate de la un furnizor al afaceristului din Amsterdam. Cocaina a fost ascunsă în filtrul de aer al autoturismului. Pentru serviciile lor, dacă ar fi adus drogurile în România, fiecare ar fi urmat să primească între 500 de euro şi 1.000 de euro. Paraschiv era nemulţumit, în condiţiile în care „Dan Chioru“ ar „sta pe milioane de euro“. În luna iunie, el ar fi urmat să revină în Olanda să cumpere alte două kilograme de cocaină.

Pe 11 mai, în jurul orei 22.00, autoturismul  în care se aflau Paraschiv, Dumitrache şi Tripon a fost oprit la punctul de trecere a frontierei Nădlac 2 pe sensul de intrare în România. La un control sumar, poliţistul a descoperit în haina Nataliei Tripon o pungă de ciuperci halucinogene. Deoarece afară era vijelie şi ora târzie, maşina a fost parcată în sediul curţii Poliţiei şi sigilată, urmând ca percheziţia autoturismului să continue a doua zi.

Cei trei s-au cazat la un hotel din apropiere. Paraschiv îl anunţase chiar din timpul controlului pe „Dan Chioru“ că au fost opriţi.  El e plecat în acea seară din hotel, şi iniţial s-a dus cu un microbuz la Craiova, apoi s-a cazat la un hotel din Bragadiru (Ilfov).  „Dan Chioru“  şi-a dat seama că ancheta va ajunge la el şi arăta soţiei în discuţii că: „sunt supărat“. „am capul dărâmat“, „m-a dus acela la graniţă“, că el doar a vrut a-i „ajuta cerşetorii“, pentru „…să se ducă să ia şi ei o maşină, să facă şi ei un ban“.

Contactarea lui Pitcovici

Pe 12 mai, în contextul în care poliţiştii  trebuiau să percheziţioneze autoturismul sigiliat în curtea Poliţiei din Arad, „Dan Chioru“ a luat legătura cu Pitcovici, şi au decis să se întâlnească. Comisarul-şef avea termen în acea zi în dosarul de corupţie. De altfel, soţia lui „Dan Chioru“, Dana, şi-a sfătuit soţul, referindu-se la Pitcovici: „ai grijă ce vorbeşti cu ăla şi ai grijă cum te comporţi“.  Cei doi au discutat în sediul Curţii de Apel Bucureşti despre prinderea finului la Nădlac 2. 

La DIICOT, Pitcovici avea să declare că pe el îl mai contactase şi Natalia Tripon, care s-a recomandat ca prietena  lui Paraschiv, şi i-a transmis că au fost opriţi la graniţă având ciuperci halucinogene. Primul pas: poliţistul i-a comunicat numărul unui avocat. Al doilea pas: contactarea prin sms sau watsapp a doi comisari şefi la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate, cel din urmă fiind şef al Serviciului Antidrog. Motivul: pentru a afla în ce stadiu se află ancheta de la Arad şi dacă Paraschiv a fost prins în flagrant. Unul dintre poliţişti i-a răspuns  cu un mesaj scris ce conţinea doar semne grafice, al doilea tot printr-un mesaj scris, „o fi la f… (expresie obscenă- n.r.)“. Procurorii DIICOT susţin că Pitcovici voia să ştie dacă a avut loc constatarea flagrantului, dacă a fost găsită cocaina,  lucru vital în acel moment al anchetei.

Tot pe 12 mai, în timp ce Pitcovici se întâlnea cu „Dan Chioru’“, poliţiştii arădeni au descoperit drogurile în autoturism. Tripon şi Dumitrache au fost aduşi în Capitală. După o zi, pe 13 mai, Tribunalul a emis mandate de arestare preventivă pe numele celor doi. „Dan Chioru“ s-a ocupat să le angajeze avocaţi şi să le ducă pachet în arest. Paraschiv a mai stat câteva zile la hotelul din Bragadiru, cazarea fiind plătită de afacerist. Pe 17 mai, „Dan Chioru’“ şi soţia sa au cumpărat un frigider, lenjerie, perne, pilotă şi maşină de spălat pentru utilarea unui apartament, pe care l-ar fi închiriat şi în care urma să se ascundă Paraschiv.

Comisarul-şef neagă acuzaţiile

Pitcovici, Paraschiv şi „Dan Chioru”  au fost arestaţi pe 20 mai de Tribunalul Bucureşti. Comisarul-şef de la DGA este acuzat de favorizarea făptuitorului. Procurorii DIICOT susţin că poliţistul i-ar fi consiliat pe cei doi amici ai săi, despre ce poziţie să adopte, pentru a  evita sau diminua răspunderea penală. În timpul discuţiilor telefonice, „Dan Chioru” a afirmat că Pitcovici ar avea cunoştinţă de faptul că Paraschiv a părăsit ţara pentru a cumpăra cocaină din Olanda.

Procurorii mai spun că poliţistul ar fi plănuit cu „Dan Chioru”  să-l ajute pe Paraschiv să se sustragă anchetei. Atunci când a fost prins, în buzunarul comisarului-şef a fost găsit un înscris pe care sunt consemnate olograf menţiunile „Dumitrache Cristinel (Slobozia), Natalia Tripu”. Pitcovici a negat toate acuzaţiile aduse de procurorii DIICOT.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite