STENOGRAME Muzeul Vâlcov. Procurorii au găsit peste 100 de tablouri ascunse de fostul ministru de Finanţe în dulapuri şi pe sub paturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Darius Vâlcov se află în arest la domiciliu Foto Mediafax
Darius Vâlcov se află în arest la domiciliu Foto Mediafax

Fostul ministru al Finanţelor ar fi deţinut peste 100 de tablouri de mare valoare. Asta au găsit procurorii anticorupţie în urma percheziţiilor efectuate la patru persoane de încredere ale parlamentarului. Operele de artă erau ascunse în dulapuri şi pe sub paturi.

UPDATE Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat oficial că „procurorii au efectuat percheziţii domiciliare, în şase locaţii situate în: Bucureşti (o locaţie), municipiul Slatina (4 locaţii) şi o localitate din judeţul Olt, în scopul identificării unor tablouri despre care există indicii că ar fi fost achiziţionate, prin interpuşi, de către inculpatul Darius Bogdan Vâlcov, cu banii presupus obţinuţi din comiterea infracţiunilor pentru care se efectuează cercetări, în respectiva cauză”.

101 tablouri au fost găsite la percheziţii

Astfel, „ca urmare a percheziţiilor, s-au identificat 101 tablouri pe care figurează semnătura unor pictori celebri cum ar fi Pablo Picasso (două gravuri şi un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştef Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea, Octav Băncilă etc”, mai arată sursa citată.

UPDATE 13.10 Darius Vâlcov a plecat de la DNA, unde a dat explicaţii în legătură cu cele aproximativ o sută de tablouri, unele dintre ele semnate de Picasso, Baba şi Grigorescu, găsite în casele apropiaţilor fostului ministru, în urma percheziţiilor. Vâlcov a spus că va face declaraţii doar în faţa magistraţilor.

UPDATE 11.40 Darius Vâlcov s-a prezentat, vineri, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a fi audiat de anchetatori. Asta după ce procurorii au descoperit, în urma percheziţiilor efectuate la locuinţele unor apropiaţi ai senatorului, o sută de tablouri.

Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au descoperit în patru zone din Bucureşti şi Olt, la patru persoane de încrederea ale lui Darius Vâlcov, peste o sută de tablouri, dintre care trei fiind semnate de Picasso, unul de Nicolae Grigorescu şi unul de Corneliu Baba.

Tablourile ar fi fost achiziţionate, potrivit sursei citate, de la case de licitaţii, fiind identificate două case de licitatii din Bucureşti de unde s-ar fi achiziţionat intenţionat pentru a deschide o galerie de artă în Bucureşti.

De asemenea, sursele judiciare au precizat că Vâlcov cumpărase şi spaţiu în Capitală în acest scop şi începuse deja amenajarea acestuia. Însă, demararea cercetărilor de către procurori l-ar fi determinat pe senator să ia măsuri urgente de depozitare a tablourilor şi ascundere la patru persoane de încredere. Cele mai multe dintre tablouri ar fi fost achiziţionate de către un alt inculpat din dosar, respectiv Lucian Şuşală, pentru Darius Vâlcov.

Mai mult, susele citate arată că nu rezultă că Vâlcov era cunoscător de artă, dar a identificat în asta o posibilitate de a ,,ascunde provenienţa banilor cu care le-a achiziţionat şi anume banii erau din fapte de corupţie, trafic de influenţă - aşa numitul paraîndărăt. Odată cu deschiderea galeriei de artă banii erau curaţi şi frumoasele obiecte de artă la dispoziţia publicului admirator sau cumpărător”.

Graba ascunderii tablourilor ar fi făcut ca tablourile să fie găsite prin dulapuri, pe sub paturi, mai arată sursele citate.

Totuşi, Călin Nistor, adjunctul şefului DNA a precizat că procurorii cunosc cu certitudine cui aparţin operele de artă, dar având în vedere că ancheta se află încă într-o fază incipientă, nu poate spune că acestea îi aparţin sau nu lui Darius Vâlcov.

Valoarea tablourilor va fi evaluată de muzeografi

Tablourile ridicate la percheziţiile din dosarul lui Darius Vâlcov au fost date, vineri, unor specialişti evaluatori şi muzeografi, pentru a fi expertizate, a declarat procurorul şef adjunct al DNA, Călin Nistor. El a subliniat că este nevoie de o evaluare cât mai rapidă a operelor de artă găsite la percheziţiile din dosarul lui Vâlcov, pentru ca acestea să fie trimise în custodie unei instituţii de profil, în condiţiile în care la DNA nu există condiţii optime pentru păstrarea unor astfel de obiecte.

"De astăzi, demarăm procedura de identificare-certificare, de către o comisie de specialişti în domeniu. Sperăm ca evaluarea să fie făcută cât mai rapid, pentru că sunt probleme legate de depozitarea acelor tablouri. Ele trebuie transmise unor instituţii de profil", a adăugat Călin Nistor.

Stenograme. Apropiaţii lui Vâlcov despre bani: „Nu puteam să mă urc cu ei în maşină, îmi rupeau mâna!”

Doi dintre apropiaţii lui Darius Vâlcov, Alexandru Mocanu şi Bogdan Timofte, au fost interceptaţi de procurorii când discutau despre sumele mari de bani pe care îi „cărau” cu masina.

Alexandru Mocanu: Să-mi facturezi tu mie pe SGV  2 miliarde? 

Petre Bogdan Timofte: Da. 70% din din 2 miliarde.

Petre Bogdan Timofte:Pfoai de capu’…! Eu nu mai… nu pot să spun sume, nu ştiu câte zeroruri. …[neinteligibil]… mie …[neinteligibil]… Ce? …[neinteligibil]… Tu vrei să dormi liniştit cu ăştia în casă?

Alexandru Mocanu: Î...

Petre Bogdan Timofte: Nu puteam să mă urc cu ei în maşină, îmi rupeau mâna! Mă, îmi rupeau mâna! Ştii cum mă ştiu ăia de la casele de schimb valutar?

Alexandru Mocanu: Ă…  

Petre Bogdan Timofte: Sute de mii am schimbat la ei! 

Alexandru Mocanu: În oraş, acolo?

Petre Bogdan Timofte: Aoleu!

Alexandru Mocanu: Şi ce dracu’ ai făcut cu ei?

Petre Bogdan Timofte: [râde]

Alexandru Mocanu: În euro, i-ai schimbat în euro?

Petre Bogdan Timofte: Din euro în lei, din lei în euro.

Alexandru Mocanu: Cum trebuia la momentu’ respectiv?

Petre Bogdan Timofte: În dolari, în franci, în ce trebuia atunci.

Alexandru Mocanu: Mînca-ţi-aş…

Petre Bogdan Timofte: Ştii cum mă ştiau ăia? Când mă duceam, când îi sunam, oamenii ştiau direct: „Cât vrei, 100 de mii, 200 de mii?”  

Alexandru Mocanu: [râde] Şilingi, lei, ce ai azi?  

Petre Bogdan Timofte: „Ce ai, frate, astăzi?” „Vreau acum.” Ştii cum se făceau? Într-o oră se făceau, cum veneau banii, de pe la CRAIOVA, de pe la PITEŞTI, casele de schimb, între ei? [rosteşte o interjecţie] Mă duceam, nu puteam săi, să-i descarc. [rosteşte o interjecţie] „Daţi-mi atât.” Cât a cărat maşinuţa aia a mea… Cât au fost la mine în casă… Mânca-ţiaş…!

Alexandru Mocanu: A cărat maşinuţa aia, CITROEN-u’, milioane, a?”

Darius Vâlcov va fi cercetat în arest la domiciliu

Fostul ministru Darius Vâlcov va fi cercetat în arest la domiciliu. Asta au decis, joi, magistraţii Curţii Supreme care au respins propunerea procurorilor de arestare preventivă în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă.

Pocurorii susţin că oamenii de afaceri care se ocupau de firmele înfiinţate pentru ca Darius Vâlcov să încaseze mita au declarat în timpul cercetărilor că, de îndată ce a aflat de ancheta DNA, Vâlcov le-ar fi cerut apropiaţilor săi să distrugă hard-disk-urile şi documentele incriminatoare. Asta în timp ce demnitarul ocupa funcţia de ministru de Finanţe.

DESEN de Vali Ivan 

Darius Valcov caricatura DESEN VALI IVAN

Martor: „Mi-a spus să distrug ambalajele”

De asemenea, fostul ministru i-ar fi cerut unuia dintre martorii din acest dosar, cel în casa căruia se afla seiful în care ţinea bani, tablouri şi cele trei lingouri de aur, să distrugă pungile şi hârtiile în care erau respectivele sume de bani.

„Mi-a spus să îl deschid şi să distrug ambalajele, respectiv pungi de plastic şi de hârtie în care se aflau banii şi eventualele documente, respectiv nişte plicuri rupte pe care se afla un scris de mână (date calendaristice şi sume de bani). M-am conformat solicitării lui Darius Vâlcov şi cu această ocazie am văzut că în seif se aflau sume de bani”, le-a spus martorul procurorilor.

   

Intervenţii la Direcţia Antifraudă

Anchetatorii mai notează că, în acelaşi context al distrugerii urmelor, Darius Vâlcov, ştiind de un control al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, solicitat de Direcţia Naţională Anticorupţie, l-a asigurat pe Lucian Petruţ Şuşală, inculpat şi el în acest dosar, că va face intervenţii pe lângă şeful echipei de control, în sensul influenţării rezultatului acestuia.

   

În acelaşi sens, unul dintre inculpaţii din dosar, Petre Bogdan Timofte, le-a spus procurorilor că a „avut contracte încheiate cu Cafmin SRL pe care le-am rupt şi le-am dat foc, pentru că în acestea nu erau trecute sumele şi data. Acest lucru l-am făcut la solicitarea lui Cristian Tomescu şi a lui Lucian Petruţ Şuşală”.

Darius Vâlcov, după gratii pentru două milioane de euro

Darius Vâlcov a fost prezentat, joi, la Curtea Supremă cu propunere de arestare preventivă în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă după ce ar fi primit două milioane de euro mită.

Tot joi, procurorii DNA au descins la firmele din Slatina despre care anchetatorii spun că sunt controlate de senatorul PSD de Olt. Două echipaje ale „mascaţilor” de la Jandarmeria Bucureşti, însoţiţi de reprezentanţi ai DNA, au poposit la primele ore ale dimineţii la sediile celor trei firme controlate de Vâlcov. La finalul acţiunii, anchetatorii au plecat cu mai multe cutii cu documente şi tehnică de calcul. De asemenea, angajaţi ai celor trei firme au fost băgaţi în dubele mascaţilor şi duşi la audieri la sediul central al DNA.

   

Vâlcov primea mita în pungi de plastic

Procurorii au expus în documentul prin care au cerut instanţei arestarea preventivă a fostului ministru de la Finanţe că acesta ar trebui arestat deoarece „fapta inculpatului, precum şi atitudinea acestuia, creează un potenţial pericol cu privire la buna funcţionare a instituţiilor şi autorităţilor statului, cu competenţe în gestionarea şi administrarea fondurilor publice sau al obţinerii de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, având în vedere faptul că exercitarea influenţei în schimbul unor sume de bani priveau un contract finanţat şi din acest buget”.

   

Mai exact, anchetatorii au descris cum la momentul efectuării plăţilor de către Compania de Apă Olt, Darius Vâlcov se prezenta la sediul Tehnologica Radion SRL, după ce îl suna în prealabil pe Theodor Berna, patronul societăţii. „În cadrul acestor întâlniri, primirea banilor de către Darius Vâlcov s-a realizat în pungi de plastic în tranşe cuprinse între 400.000 şi 1.000.000 de lei, iar provenienţa banilor era justificată de afaceristul Tudor Berna, ca fiind din vânzarea unor terenuri din proprietatea sa sau din retrageri în numerar din contul personal”, arată anchetatorii.

Seiful preţios al lui Darius Vâlcov

Vâlcov este acuzat că ar fi obţinut din activităţile comerciale incompatibile cu funcţiile sale mai multe bunuri, între care trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat „Renoir”, un tablou inscripţionat „Jean Cocteau”, o pictură pe lemn, inscripţionată „Aurel Acasandrei”, precum şi sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei.

Banii şi bunurile au fost depozitate într-un seif care se afla într-una dintre casele deputatului PSD Daniel Bărbulescu, prieten al fostului ministru al Finanţelor. „La seif aveau acces doar fostul ministru şi apropiatul său, Lucian Şuşală. Pentru a putea avea acces la seif, cei doi îl contactau în prealabil pe Bărbulescu, pentru a li se permite accesul în locuinţă”, mai spun procurorii.

   

Darius Vâlcov este acuzat de trafic de influenţă şi de efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei. Magistraţii Curţii Supreme au decis joi ca acesta să fie cercetat în continuare în stare de arest la domiciliu. Sentinţa nu este definitivă putând fi atacată atât de fostul de ministru cât şi de procurori.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite