Muzeul Aviaţiei va fi redus la jumătate pentru a face loc unui cartier de blocuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Aviaţiei din Bucureşti, singura instituţie de acest gen din România, va ceda aproape jumătate din suprafaţa lui în favoarea unui cartier de blocuri ANL. Muzeul se află în Sectorul 2 şi este în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, prin Statul Major al Forţelor Aeriene. Ideea dezmembrării muzeului a fost elaborată de ministrul Apărării, Gabriel Oprea, de ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea şi de primarul

Muzeul Aviaţiei s-a înfiinţat în anul 1990, iar din anul 2005 funcţionează în Str. Fabrica de Glucoză nr. 2-4, Sector 2, pe o suprafaţă de circa 10 hectare. Pe acest teren a funcţionat începând din anul 1915 aerodromul Pipera, unul dintre cele mai vechi din sud-estul Europei, iar până în prezent a fost utilizat permanent de Armata Română.

Citeşte şi:
Dispută pentru terenuri între judeţele Brăila şi Galați

Elena Udrea vrea croaziere pe Dunăre şi turism gastronomic la Cetate

Actualul Muzeu al Aviaţiei a acumulat un patrimoniu ce include peste 100 de aeronave civile şi militare, staţii de radiolocaţie, tunuri şi rachete antiaeriene, acestea fiind grupate în 34 de colecţii cu peste 10 000 de repere, iar alte exponate sunt în curs de catalogare. Printre cele mai valoroase obiecte din patrimoniu se află arhiva Henri Coandă, formată din 80 de colete, doar parţial cercetată.

În ciuda protestelor publice, Guvernul a aprobat dezmembrarea muzeului

Conform planului de dezmembrare a nuzeului, aproape jumătate din suprafaţa lui, mai exact 4,53 hectare, a fost trecută din administrarea MApN în cea a Consiliului Local al Sectorului 2. Transferul terenului s-a realizat prin HG 714, aprobată de Guvern la data de 14 iulie 2010. HG 714 a fost emisă la solicitarea Consiliului Local al Sectorului 2, exprimată prin Hotărârea 44 din 18 martie 2010. Interesant este faptul că, imediat după emiterea Hotărârii 44, o serie de asociaţii neguvenamentale au protestat, cerând salvarea Muzeului Aviaţiei. Drept urmare, atât Primăria Sectorului 2 cât şi Ministerul Apărării au anunţat că “Muzeul Aviaţiei nu se va desfiinţa şi nici nu se va muta din spaţiile în care funcţionează în prezent” şi că „suprafaţa muzeistică actuală a instituţiei nu va suferi modificări”, întrucât “actuala locaţie corespunde pe deplin cerinţelor sale de desfăşurare a activităţilor pentru care este destinat”. Dar potrivit unor surse neoficiale, în ultimele săptămâni angajaţii muzeului au fost puşi să mute o serie de exponate, astfel încât suprafaţa cedată Primăriei să pară nefolosită. La conferinţa de presă de astăzi, ministrul Oprea a declarat, cu seninătate, că MApN pune la dipoziţia Consiliilor Locale “terenuri  în conservare, pe care Armata nu le mai foloseşte”. Pentru a salva onoarea ministrului Apărării, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul Ion Aurel Stanciu,  a fost obligat să-şi asume întreaga răspundere. El a declarat că “terenul era folosit în mod neraţional”, “era un cimitir de avioane vechi şi dezmembrate” şi că, din acest motiv, a decis să ia măsuri pentru “reorganizarea muzeului”.

Jumătate dintre apartamente sunt rezervate pentru MApN, MAI şi SRI
Pe cele 4,53 hectare smulse de la Muzeul Aviaţiei, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Primăria Sectorului 2 vor să construiască 17 blocuri, cu opt şi zece etaje, însumând circa 1500 de apartamente. 600 dintre acestea vor reveni MApN. Ministrul Oprea a promis că beneficiarii lor vor fi angajaţii militari şi civili din Forţele Aeriene şi că, în acest mod, toate cererile de locuinţe de la nivelul SMFA vor fi rezolvate. Locuinţele se vor acorda angajaţilor SMFA care sunt tineri, sunt căsătoriţi, au copii şi stau cu chirie. Circa 75 de locuinţe vor fi atribuite angajaţilor Ministerului de Interne şi ai SRI, iar restul apartamentelor din blocuri le va repartiza Primăria Sectorului 2, în primul rând pentru tineri şi pentru persoane evacuate din casele naţionalizate. Primarul Onţanu a spus că primele apartamente vor fi inaugurate în anul 2012.

Urmează un proiect pe 186 de hectare în Ghencea
MApN mai intenţionează să transfere administraţiei locale, pentru a construi locuinţe, şi alte terenuri în diferite localităţi, inclusiv în Bucureşti. Se remarcă în acest sens un proiect în Sectoarele 5 şi 6, dincolo de cartierul Ghencea, pe un teren de 186 de hectare. Până în anul 1989, acolo funcţionau serele MApN. În condiţiile în care Armata are suprafeţe excedentare atât de mari, cu adevărat nefolosite, insistenţa cu care s-a urmărit tăierea a 4,5 hectare din curtea Muzeului Aviaţiei nu are nici o explicaţie.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite