Muzeu de ţară cu picturi de Grigorescu şi Tonitza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 200 de lucrări ale celor mai vestiţi pictori români sunt expuse în muzeul din comuna Topalu, un sat dobrogean aflat pe malul Dunării.

Picturile au fost donate în 1960 de medicul Gheorghe Vintilă, în memoria părinţilor săi, Dinu şi Sevasta Vintilă. La intrare, pe peretele din dreapta - două lucrări create de Nicolae Grigorescu.

„Sunt pictate în ultimii săi ani de viaţă, când pictorul avea probleme cu vederea. Tocmai de aceea, culorile sunt pale, iar liniile sunt estompate. În istoria artei româneşti este cunoscută drept «perioada albă»", explică muzeograful Maria Buzatu.

Lângă Grigorescu e aşezată „Femeia cu copil la marginea oraşului", a lui Ştefan Luchian, iar o sală întreagă este destinată lui Tonitza. Pe pereţi sunt frumos aşezate 18 lucrări ale vestitului pictor român. În cealaltă cameră sunt picturi de Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Dărăscu sau Dumitru Ghiaţă. Lângă ele, sculpturi semnate Oscar Han şi Ion Jalea. În total, sunt 228 de lucrări, dar niciun vizitator.

Tablourile n-au mai fost evaluate de la intrarea lor în patrimoniul Muzeului de Artă. Muzeul este dechis de miercuri până duminică, între orele 9 şi 17.00, iar biletul de intrare costă 4 lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite