Mutare imposibilă - despre Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cultura nu pare să fie importantă nici de această dată. Este important să nu cumva să se aşeze ceea ce a început să arate bine.

Aflu cu stupefacţie din zvonuri care nu se prea înşală că se plănuieşte mutarea Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj în altă clădire sau chiar alte clădiri. Dacă aş zice că aflînd asta am rămas perplex, asta ar fi un „understatement”, cum zice englezul. De vreo patru ani, urmăresc îndeaproape ce se întîmplă acolo, mai ales ”Primăvara Poeziei”, acest festival bilingv la organizarea căruia particip eu însumi. 

În această instituţie se organizează lansări de volume, vernisaje, festivaluri de jazz, mese rotunde. Această instituţie este o lumină solară într-un oraş ca Zalăul, altfel destul de sărac în asemenea evenimente. Mutarea ei înseamnă spulberarea acestei „bucătării culturale”, pentru că mutarea presupune întotdeauna zarvă şi larmă, debandadă şi murdărie, adică exact tot ceea ce nu lipseşte unor organizatori care vor să-şi ducă proiectele la bun sfârşit.

Clădirea Centrului este una frumoasă, încăpătoare, nu m-aş mira dacă unora le-ar place să se mute în ea. Dar mă întristează că soarta unei instituţii dătătoare de speranţă depinde de asemenea pofte şi de o nepăsare cinică. Cum încă nu e nimic oficial, sper să nu fie adevărat ce am auzit. Însă zvonurile de acest gen tind din păcate să fie profetice.

UPDATE: Iată un articol care demonstrează ceea ce zvonurile au profetat.

http://www.magazinsalajean.ro/editorial/cultura-salajeana-se-muta-in-sacul-din-plastic?fbclid=IwAR112TUjzVhcUYHiPqb_24J2r4lMhB56eJ8eHDgvKyxm1L_Sh1_1LTivhNY

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite