Muntenegru, ţara cu unele dintre cele mai periculoase drumuri din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şoseaua care leagă Kolasin de Podgoriţa, care continuă apoi de-a lungul Coastei Mării Adriatice, este cunoscută ca fiind una de mare risc, mai ales în condiţii meteo nefavorabile. Dar, în acelaşi timp, este şi foarte circulat, în special vara, când sute de mii de turişti vizitează regiunea. Aceeaşi destinaţie o aveau şi pasagerii autocarului răsturnat duminică seara aproape de Podgoriţa, însă 19 dintre aceştia au murit, iar alţii 28 răniţi.

Canionul Moraca este străbătut de o şosea cu doar două benzi. Cu toate că E 65 are o lungime de doar 68,9 kilometri pe teritoriul Muntenegrului, numeroase accidente au avut loc în această zonă, drumul fiind presărat cu tuneluri foarte înguste.  

E 65 va fi înlocuit, potrivit planurilor guvernamentale, cu o autostradă modernă. Acest drum este înconjurat de un peisaj splendid, însă este foarte aglomerat şi îngust, unele porţiuni de şosea fiind atât de strâmte încât două maşini îşi fac loc cu greu una pe lângă cealaltă, potrivit presei locale.

Muntenegru este una dintre cele mai periculoase ţări europene în ceea ce priveşte traficul rutier. Potrivit unui raport întocmit de ONU, în 2011, Muntenegru este depăşită doar de Rusia, care are un raport de 25,2 morţi la 100.000 de locuitori în accidente rutiere, de Lituania (22,4 decese pe şosele) şi de Ucraina (21,5). În Muntenegru, rata mortalităţii în accidente rutiere este de 20,4 la 100.000 de locuitori.

Condiţiile de trafic din fosta republică iugoslavă sunt foarte proaste, mai ales în zonele rurale. Drumul European 65, pe care s-a produs şi tragedia rutieră în care şi-au pierdut viaţa 18 români şi alte câteva zeci au fost răniţi, este cunoscut pentru periculozitatea sa.

Şoseaua unde a avut loc accidentul este singura care face legătura între sudul şi nordul ţării şi se numără printre cele mai periculoase drumuri din Muntenegru. Potrivit agenţiei de ştiri MINA, acesta este cel mai grav accident rutier din istoria ţării. Tragedia a avut loc în zona canionului Moraca, unde, în 1998, un autocar sârb a avut un accident similar, soldat cu 20 de morţi.

Pe calea ferată paralelă cu şoseaua s-a produs, în ianuarie 2006, un accident şi mai grav: un tren a deraiat iar 47 de oameni au murit şi 198 au fost răniţi. În tren se aflau şi mulţi copii care se întorceau acasă după o vacanţă la munte. În urma tragediei feroviare, guvernul a decretat doliu naţional de trei zile, iar ministrul Transporturilor de atunci, Andrija Lompar, precum şi directorul Căilor Ferate Muntenegrene şi-au prezentat demisiile din funcţii. 

Accidentul s-a produs în apropierea localităţii Bioce, lângă raul Moraca, la aproximativ 10 kilometri nord de capitala muntenegreană Podgoriţa. Trenul se deplasa de la Bijelo Polje la Bar, cunoscut oraş-port la Marea Adriatică din sudul Muntenegru, iar în vagoane se aflau circa 300 de călători, dintre care jumătate copii, care se întorceau din staţiunile de schi din nordul ţării. 

După ce trenul a deraiat, mai multe vagoane au căzut într-o râpă adâncă de aproximativ 100 de metri. Misiunea echipelor de salvare a fost îngreunată de lăsarea întunericului, de temperaturile scăzute, dar şi de faptul că zona în care s-a produs accidentul este greu accesibilă


Alte ştiri pe aceeaşi temă:

Alte tragedii rutiere în care au pierit români prin străinătate

Tragicul accident din Muntenegru petrecut duminică noaptea, în urma căruia au murit cel puţin 18 români, iar alte 28 de persoane sunt rănite, a stârnit reacţii puternice în presa internaţională şi a atras atenţia asupra fenomenului accidentelor rutiere, care face an de an victime în rândul românilor. Plecaţi cel mai adesea în excursii, mulţi români nu se mai întorc niciodată acasă.

Accidentul din Muntenegru face înconjurul lumii. Reacţiile în presa internaţională

Un autocar cu 47 de pasageri s-a răsturnat într-o zonă montană din apropierea capitalei Muntenegrului. Bilanţul tragic este de 19 morţi, dintre care 18 români, şi alte 28 de persoane rănite. Accidentul autocarului cu număr de înmatriculare de România a atras atenţia celor mai mari trusturi şi agenţii de presă, stârnind agitaţie la nivel internaţional.

Tragedia din Muntenegru, anunţată de un pasager: „Ne-am răsturnat. Nu am văzut ce s-a întâmplat“

Directorul agenţiei de turism Mareea, ce a organizat sejurul în Muntenegru, Marius Usturoi, a declarat, pentru „Adevărul“ că tragedia a fost anunţată în ţară, duminică seară, în jurul orei 18.00, de unul dintre turiştii aflaţi în autocar. Grupul plecase din Bucureşti sâmbătă dimineaţă la ora 5.30.

VIDEO Traseul morţii din Muntenegru, în care şi-au pierdut viaţa 18 români: unul dintre cele mai frumoase şi periculoase drumuri din Europa

Drumul european 65 care traversează Muntenegru este unul dintre cele mai frumoase din Europa, însă şi unul dintre cele mai periculoase. Muntenegru este cunoscut pentru priveliştile minunate pe care ţi le oferă, însă şi pentru infrastructura care prezintă riscuri majore: sute de accidente au loc aici, E 65 fiind supranumit, pe bună dreptate, drumul morţii.

EXCLUSIV Fiul a două victime ale carnagiului în Muntenegru: „Am văzut la televizor autocarul în care mi-am urcat părinţii“

Rudele victimelor, printre care şi Sandu Nechita, spun că oficialităţile locale nu i-au informat despre tragedie, singurele informaţii venind din Muntenegru prin convorbiri cu participanţi la acest circuit, aflaţi în stare mai puţin gravă.

Participant la operaţiunea de salvare a românilor din Muntenegru: „Imaginile accidentului mă vor urmări toată viaţa“

 Vicepreşedintele Parlamentului muntenegrean, Suljo Mustafic, se numără printre persoanele care au participat duminică la operaţiunea de salvare a victimelor aflate în autocarul care s-a răsturnat într-o prăpastie de pe autostrada Podgoriţa-Kolasin, în apropierea Mânăstirii Moraca. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite