Muncitorii braşoveni, filmaţi ca pe vremea lui Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii de la Tractorul şi Rulmentul au protestat că nu şi-au primit salariile integral Muncitorii Uzinei Tractorul Braşov au ieşit, ieri, în stradă, blocând timp de aproximativ

Angajaţii de la Tractorul şi Rulmentul au protestat că nu şi-au primit salariile integral

Muncitorii Uzinei Tractorul Braşov au ieşit, ieri, în stradă, blocând timp de aproximativ două ore circulaţia într-o intersecţie din apropierea gării. Protestul spontan a mai bine de 1.000 de muncitori a fost motivat de faptul că nu au primit integral avansul din salariu. Manifestanţilor de la Tractorul li s-au alăturat şi câteva sute de angajaţi de la Uzina Rulmentul Braşov, nemulţumiţi şi ei că nu şi-au primit integral salariile.

După ce au trecut pe la casieriile uzinei şi au văzut că au primit doar o treime din avansul cuvenit, cei peste 1.000 de muncitori de la schimbul unu de la societatea Tractorul au ieşit nemulţumiţi în curtea uzinei. De aici, îndemnaţi de liderii sindicali, care le spuneau că au fost minţiţi de ministrul muncii, Gheorghe Barbu, au ieşit pe poarta uzinei. Îmbrăcaţi cu şubele murdare de unsori, alţii cu o bluză aruncată peste salopetă, au ieşit în stradă fără o ţintă precisă. Apoi, "înarmaţi" cu fluiere şi tălăngi au pornit spre centrul oraşului.

Protestatarii au început să strige "Hoţii! Hoţii!", "Mincinoşii!!!!!", "Moare Tractorul băăăăăăă!!!", "Să vină Scripcaru!" (primarul Braşovului şi vicepreşedintele PD - n.a.). Ajunşi la una dintre intersecţiile importante ale Braşovului, s-au oprit şi au blocat circulaţia autovehiculelor. Deşi au existat câteva conflicte cu unii şoferi care au încercat să treacă prin mulţime, manifestanţii nu s-au dedat la violenţe.

După aproximativ o jumătate de oră de proteste şi scandări, oamenii au plecat înapoi către uzină, mai ales că între timp apăruseră zvonuri că a venit şi restul banilor pe care ar fi trebuit să-i încaseze. Pe traseu însă s-au întâlnit cu câteva sute de muncitori de la cealaltă mare întreprindere braşoveană, Rulmentul, care i-au întors din drum. Aceştia erau nemulţumiţi, la rândul lor, că nu-şi primiseră 75% din salarii.

Aşteaptă negocierile

Muncitorii de la uzinele braşovene Tractorul şi Rulmentul au încheiat protestele în jurul prânzului, eliberând intersecţia din apropierea gării. Oamenii au plecat pe rând, mai ales din cauza frigului, dar şi pentru a aştepta rezultatul negocierilor care urmau să se desfăşoare la Bucureşti, la sediul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, între conducerea şi liderii de sindicat de la Rulmentul şi Tractorul, prefectul de Braşov, Aurelian Danu, şi preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu. La discuţii au participat şi reprezentanţii sindicaliştilor de la uzina Nitramonia Făgăraş, ai cărei angajaţi au protestat şi ei ieri.

Sindicaliştii dau vina pe guvernanţi

Liderul de sindicat de la Tractorul Braşov, Gelu Apostol, a spus că anunţul făcut în 26 ianuarie, că Tractorul Braşov, Rulmentul şi Nitramonia vor intra în lichidare, i-a speriat pe muncitori pentru că se paralizează toată industria braşoveană. "Cu toate că vineri, 26 ianuarie, conducerea Uzinei Tractorul Braşov şi reprezentanţii sindicatului au avut o întâlnire cu preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, şi cu ministrul muncii, Gheorghe Barbu, cele discutate nu au fost respectate. "Una s-a discutat în sală, şi când ne-am dus luni, 29 ianuarie, la Bucureşti, la Ministerul Muncii, să corectăm inechităţile din Ordonanţa 116, aşa cum a promis Gheorghe Barbu, la Braşov, încă de vineri, acest lucru nu s-a întâmplat", a mai subliniat liderul de la Tractorul.

Protest cu huiduieli şi fluierături

Cinci echipaje de poliţie şi şapte de jandarmi au vegheat ca protestul să nu degenereze. Încercarea lor de a-i trimite pe oameni acasă sau la locul de muncă, pentru că protestul era neautorizat, s-a soldat cu fluierături şi huiduieli. Dintre autorităţile locale, nimeni nu a îndrăznit să se apropie de mulţimea muncitorilor, care timp de peste două ore au bulversat întreg oraşul, deoarece poliţiştii au deviat traficul greu prin centrul oraşului. Oamenii legii au precizat că vor fi luate măsuri împotriva celor care au "organizat" protestul spontan, cu atât mai mult cu cât, ca pe vremea comuniştilor, câţiva ofiţeri sub acoperire au filmat şi fotografiat muncitorii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite