Motocicliştii Poliţiei, spaima şoferilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În oraş, motocicleta e mai rapidă ca orice automobil
În oraş, motocicleta e mai rapidă ca orice automobil

Brigada Poliţiei Rutiere din Bucureşti are 60 de agenţi pe motocicletă care intervin în caz de accidente sau blocaje în trafic. Motocicliştii de la Poliţia Rutieră sunt consideraţi cei mai „duri“ agenţi de circulaţie.

Treci pe roşu, depăşeşti viteza legală ori întorci pe linia continuă pentru că ţi se pare că un alt traseu este mai liber. Crezi că poliţistul care dirijează intersecţia nu te-a văzut sau oricum nu va veni după tine, pentru că asta ar însemna să îi lase baltă pe ceilalţi şoferi.

Mai citeşte şi:

Victima iubitei lui Mazăre jr s-a întors la muncă

Dacă-i vedeţi în trafic, respectaţi-i!

Dar peste câteva secunde vezi în oglindă cum se apropie o motocicletă cu girofar, iar conducătorul ei îţi face semn să tragi pe dreapta. Te gândeşti cum să reacţionezi. Poate că dacă „te ţii tare" cedează.

Dar în momentul în care îl priveşti în ochi începi să te bâlbâi. Nu mai are rost să te cerţi cu cel care deja îţi explică ce ai greşit şi ce sancţiune îţi aplică. Procesul verbal este gata şi îl semnezi resemnat. Acesta este comportamentul tipic al şoferilor faţă de poliţiştii pe motociclete.

Ne facem doar treaba

Agentul Paul Gabriel Balaci, unul dintre cei 60 de motociclişti ai Brigăzii Rutiere a Capitalei, vede situaţia prin ochii Poliţiei: „E adevărat că suntem respectaţi în trafic, dar nu suntem duri. Ne facem treaba doar şi nu ţinem cu tot dinadinsul să dăm amenzi. De multe ori, atunci când fapta nu este gravă, cei pe care îi oprim se aleg doar cu un avertisment verbal. Poliţistul este şi el om şi înţelege atunci când fapta nu a fost comisă din rea-voinţă".

Gabriel Balaci mai spune că „în ultima perioadă am văzut că şoferii au mai mult respect faţă de noi. Ne fac loc chiar şi atunci când nu avem semnalele luminoase sau sonore pornite. Când îi oprim în trafic pe cei care încalcă legea, aceştia chiar au un comportament civilizat".

Agentul avertizează însă că niciodată nu îi va ierta pe cei care circulă cu viteză excesivă, vorbesc la telefon sau nu poartă centură, pentru că asemenea obiceiuri sunt foarte periculoase. Asta nu înseamnă că celelalte abateri vor fi trecute cu vederea.

Modelul francez

În majoritatea statelor europene, poliţiştii pe motociclete au devenit emblema Poliţiei Rutiere. În România, această structură a fost formată după modelul francez, în urma unui schimb de experienţă dintre cele două ţări. Agentul Balaci povesteşte că „în Franţa, motocicliştii poliţiei sunt cei mai respectaţi.

La ei, în şcoala moto, timp de 14 săptămâni poliţiştii urmează cursuri după manuale foarte bine puse la punct". În ultima perioadă şi poliţiştii motociclişti români au început să fie trataţi adecvat. „Faptul că noi ajungem primii la orice eveniment, fie că este vorba de accident sau de blocaj în trafic, a dus la creşterea respectului faţă de noi".

Motocicleta este adevăratul partener

Paul Gabriel Balaci are 26 de ani şi conduce motocicleta de la 18 ani. Acasă are o Honda CBR 900 RR. La serviciu, motocicleta poliţiei este partenerul pe care se bazează în orice moment. În schimb, poliţistul trebuie s-o întreţină şi să verifice că funcţionează la parametri normali.

„Nu motocicleta trebuie să te conducă, ci tu trebuie s-o conduci pe ea. Motociclistul poliţist este mai mult decât unul obişnuit. Pentru noi, raporturile sunt aproape egale, aproape un parteneriat. În fiecare an, primăvara, facem pregătire de îndemânare, în poligon. Aproape oricine poate să conducă cu viteză foarte mare pe drum drept, dar poliţistul trebuie să fie capabil să manevreze motocicleta la viteze foarte mici, să întoarcă în spaţii foarte înguste, aproape imposibile la prima vedere".

Dintre cei 60 de poliţişti ai Brigăzii Rutiere Bucureşti care patrulează pe motociclete, nu toţi au avut de la bun început această pasiune. „Unii au luat microbul de la noi. Au văzut cum este şi s-au antrenat până au ajuns la nivelul nostru", spune agentul Balaci.

Love story la Rutieră

Brigada Rutieră este o familie pentru Paul, la propriu şi la figurat. Încă de acum patru ani a fost primit cu braţele deschise, iar colegii îi sunt acum prieteni.

Tot Brigada i-a oferit şi o soţie: „Da, viitoarea mea soţie este tot poliţist la Brigada Rutieră. Se numeşte Raluca Paraschiv şi pentru mine este cea mai frumoasă poliţistă. Aici ne-am îndrăgostit şi am hotărât să formăm o familie şi acasă".

"Suntem respectaţi în trafic, dar nu suntem duri. Nu ţinem cu tot dinadinsul să dăm amenzi."
Paul Gabriel Balaci
agent poliţie

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite