Motivele eliberării profesorului de la Jean Monnet: În raportul medico-legal „s-a reţinut expres ca nu a fost dovedit violul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul de sport Dan Octavian Vişan a aşteptat îngrijorat sentinţa judecătorilor
Profesorul de sport Dan Octavian Vişan a aşteptat îngrijorat sentinţa judecătorilor

UPDATE 16.00 Fostul profesor de sport de la Liceul „Jean Monnet”, Octavian Vişan rămâne în arest, după ce Tribunalul Bucureşti a adimis recursul procurorilor. Judecătoria Sectorului 1  decisese joi ca, în acest caz, Vişan să fie cercetat în libertate.

“Constată instanţa că după finalizarea urmării penale şsi administrarea probelor specifice acestei faze a procesului penal, analizându-se inclusiv concluziile Raportului de expertiza medico-legala, prin rechizitoriu s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatulutui pentru săvârsirea infracţiunii prevăzute de articolul 198 alineatul 2 Cod Penal (n.r. act sexual cu un minor) , după ce, analizându-se în concret situaţia de fapt s-a reţinut expres că nu a fost dovedită  existenţa constrângerii fizice sau morale  specifice infracţiunii de viol”, şi-a motivat decizia Judecătoria Scetorului 1.

“A înţeles  că a încălcat  normele de deontologie profesională”


“In speţă instanţa nu contestă că fapta pentru care este cercetat inculpatul conturează o lipsă de deontologie profesională a acestuia, din perspectiva noţiunilor de prestigiu, onoare probitate care trebuie să însotească inerent calitatea de dascal.
Totodata instanţa reţine că există indicii în sensul ca inculpatul a înteles  că a încălcat  normele de deontologie profesională, acesta prezentându-şi demisia de la locul de muncă”, se mai arată în hotărârea instanţei.

Magistraţii au invocat jurisprundenţa CEDO

Judecătoria Sectorului 1 a analizat acest caz prin prisma standardelor de exigenţă impuse de Curtea Europeana a Drepturilor Omului în materia menţinerii starii de arest şi a constat că „aceasta lipsă de deontologie apare ca un temei inechitabil şi disproporţional pentru menţinerea stării de arest, în conditiile în care unul dintre temeiurile pentru care s-a dispus arestarea preventivă a încetat,  iar din perspectiva rezonanţei negative a faptei, Curtea a statuat ca acesta descreşte pe măsura trecerii timpului”.

Magistraţii cu constatat că „mesajul” transmis prin chiar luarea măsurii arestării, prin menţinerea inculpatului în stare de arest de la data de 18 noimebrie 2011 şi până în prezent, precum şi prin trimiterea în judecată a inculpatului, care este cercetat pentru săvârşirea unei infracţiuni pedepsită cu până la 10 ani închisoare, este categoric şi a atras în mod neechivcoc atenţia asupra faptului ca acest tip de comportament nu este nesanctionat de autoritati. „Ca atare, instanta  constată că opinia publică nu ar fi tulburată în mod real prin lăsarea în libertate a inculpatului”, mai arată judecătorii.

Judecat pentru acte sexuale cu un minor


Profesorul de sport Dan Octavian Vişan, de la Liceul "Jean Monnet" din Bucureşti, acuzat că a întreţinut acte sexuale cu o elevă a fost deferit justiţiei, de către Parchetul Judecătoriei sectorului 1. Primul termen de judecată în acest caz a fost stabilit pentru 10 februarie 2012, la Judecătoria sectorului 1 Bucureşti.
În 18 noiembrie, Tribunalul Bucureşti a decis arestarea preventivă, pentru act sexual cu o elevă, a profesorului de sport Dan Octavian Vişan, de la Liceul "Jean Monnet" din Bucureşti, judecătorii admiţând contestaţia procurorilor faţă de decizia instanţei inferioare care apreciase că acuzatul poate fi cercetat liber


Cercetat în libertate, arestat, eliberat


Profesorul de la Liceul "Jean Monnet" a recunoscut că a întreţinut relaţii sexuale cu o elevă din clasa a XI-a, în mai multe rânduri.
Judecătoria Sectorului 1 a decis, în 5 noiembrie, că profesorul Dan Octavian Vişan poate fi cercetat în libertate, acestuia fiindu-i impusă însă interdicţia de a părăsi localitatea timp de 30 de zile.
Decizia a fost contestată de Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 la Tribunalul Bucureşti (TB), unde un complet de trei judecători a hotărât emiterea unui mandat de arestare preventiv pe numele profesorului, pentru 29 de zile.
Eleva de la Liceul "Jean Monnet" s-a prezentat, în 3 noiembrie, la Secţia 1 Poliţie însoţită de părinţi şi a depus plângere împotriva profesorului de 26 de ani, acuzându-l că a violat-o, în timpul unei excursii la Predeal.
Vişan a fost audiat şi reţinut în 4 noiembrie, iar sâmbătă a fost eliberat din arest, în urma deciziei Judecătoriei Sectorului 1.

A demisionat de la liceu
Profesorul de sport era suplinitor, fiind venit de la altă şcoală la Liceul "Jean Monnet" de un an. El şi-a recunoscut fapta în faţa conducerii unităţii de învăţământ, context în care a şi demisionat.
Avocatul acestuia a susţinut că între profesor şi eleva care îl acuză de viol a existat doar o relaţie profesională şi că aceştia "nu au fost iubiţi". În plus, avocatul a arătat că profesorul nu a cunoscut că eleva este minoră, "aceasta venind dintr-un sistem de învăţământ diferit, din Belgia".


Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite