Motivarea instanţei în procesul lui Iohannis cu MApN: Calitatea de comandant al forţelor armate nu este una decorativă, protocolară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceremonia de investire a lui N Ciucă
Ceremonia de investire a lui N Ciucă

Articolul 92 din Constituţia României care stabileşte atribuţiile în domeniul apărării ale preşedintelui României a stat la baza deciziei Curţii de Apel Bucureşti, când i-a dat dreptate lui Klaus Iohannis în procesul deschis de MApN, în cazul prelungirii mandatului generalului Nicolae Ciucă în funcţia de şef al Statului Major al Armatei, informează Ziare.com.

"Preşedintele României este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării", arată articolul 92, alineatul 1, din Constituţie.

În baza acestei prevederi din actul fundamental, coroborată cu jurisprudenţa Curţii Constituţionale şi alte două legi, judecătorul Silviu Gabriel Barbu a respins procesul deschis de MApN împotriva lui Klaus Iohannis că fiind inadmisibil. Actele de comandament militar nu pot fi contestate în contenciosul administrativ, mai arată acesta, notează publicaţia Ziare.com.

Calitatea de comandant al forţelor armate conferită de legea fundamentală preşedintelui României nu este una decorativă, protocolară, ci este o atribuţie de fond, cu important conţinut, după cum rezultă din mai multe texte constituţionale, explică judecătorul.

"În considerarea calităţii sale de comandant al forţelor armate, preşedintele României nu poate fi obligat de nicio altă autoritate, aşadar nici de ministrul Apărării, nici de primul ministru, nici de Puterea Judecătorească, să numească în funcţia de şef al Armatei - adică primul şi principalul sau subordonat pe linie militară în raporturile cu forţele armate - pe o persoană desemnată în afară voinţei şefului statului," motivează magistratul.

Decizia a fost dată la sfârşitul lunii martie de judecătorul Silviu Gabriel Barbu şi nu este definitivă. În urmă ei, generalul Nicolae Ciucă s-a întors la şefia Armatei. Asta după ce un alt judecător suspendase, în luna ianuarie 2019, decretul lui Iohannis.

În data de 28 decembrie 2018, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a semnat decretul prin care îi prelungeşte mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea Marelui Stat Major. Tot atunci, Iohannis preciza că nu a fost aprobată propunerea făcută de ministrul Apărării, Gabriel Leş, privind numirea generalului Dumitru Scarlat la şefia Statului Major al Apărării. Ulterior, MApN a introdus în instanţă două acţiuni prin care cerea suspendarea, respectiv, anularea  decretului de prelungire a mandatului generalului Ciucă. 

Ciucă l-a deranjat pe Dragnea

În urmă cu doi ani, Liviu Dragnea l-a criticat dur pe şeful Statului Major General, Nicolae Ciucă. „Ce nu mi-a plăcut astăzi a fost declaraţia şefului Statului Major (generalul Nicolae Ciucă - n.red.), care a anunţat deja că va achiziţiona rachete Patriot. Păi au finalizat procedurile? Nu e bine să aştept derularea procedurilor totuşi? E şeful Statului Major şi mă aştept la foarte multă rigoare. Poate şi ministrul Apărării se gândeşte la asta tot timpul acolo, prin minister. Mai puţine declaraţii şi mai multă acţiune cred că este mai bine", a precizat Liviu Dragnea. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite