Motivarea în dosarul Hexi Pharma:  Compania a beneficiat de sume uriaşe şi a pus în pericol viaţa a milioane de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
hexi farma

Societatea Hexi Pharma a pus în pericol viaţă a milioane de pacienţi care au beneficiat de asistenţă medicală din partea acelor unităţi sanitare cărora le fusese livrate biocide ineficiente în combaterea infecţiilor nosocomiale, se arată în motivarea Tribunalului Bucureşti prin care compania a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 2,6 milioane lei.

Hexi Pharma a fost găsită vinovată de înşelăciune, uz de fals şi participaţie improprie la infracţiunea de zadarnicire a combaterii bolilor. Instanţa a decis dizolvarea companiei şi a menţinut mai multe măsuri preventive faţă de această societate. Compania a fost condamnată la plata unei amenzi penale în valoare de 2,6 milioane de lei, pentru că a vândut dezinfectanţi diluaţi spitalelor din România. Directorul general al Hexi Pharma, Flori Dinu, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu executare, iar Mihail Leva, directorul de producţie al companiei, a primit o sentinţa de 3 ani şi 8 luni de închisoare.

Tribunalul Bucureşti motivează în această sentinţa că la stabilirea amenzii a avut în vedere, în primul rând, uriaşul prejudiciu produs de către Hexi Pharma unităţilor sanitare cărora le-au fost vândute produsele biocide neeficiente, prejudiciu care se impune a fi recuperat.

Firma trebuie să plătească prejudicii de aproximativ 85 de milioane lei către 128 de unităţi medicale, care s-au constituit părţi civile în această speţă foarte complexă.

În al doilea rând, instanţa a avut în vedere starea de pericol pe care Hexi Pharma a creat-o prin activitatea să infracţională, punând în pericol viaţă a milioane de pacienţi care au beneficiat de asistenţă medicală din partea acelor unităţi sanitare cărora le fuseseră livrate acele biocide ineficiente în combaterea infecţiilor nosocomiale.

"În al treilea rând, instanţa reţine îndelungată perioada în care inculpata şi-a desfăşurat activitatea infracţională, dovedind astfel dispreţ faţă de sănătatea celor care apelau la asistenţă medicală, inculpata (Hexi Pharma- n.red.) dobândind în acest fel uriaşe sume de bani în detrimentul siguranţei sănătăţii contribuabililor români plătitori de taxe şi impozite, utilizarea pe o perioada de timp a acestor biocide ineficiente asigurând condiţiile dezvoltării rezistenţei antimicrobiene pe principiul ceea ce nu te moară de face mai puternic, aceste microorganisme rezistente fiind adesea, responsabile de infecţiile asociate asistenţei medicale, care nu în puţine rânduri, au provocat grave afecţiuni sau chiar decese", conchide judecătorul Mitu Stegaru.

Magistratul precizează că se impune dizolvarea Hexi Pharma pentru că obiectul de activitate al acestei societăţi a fost deturnat pe o perioada foarte lungă de timp, în scopul comiterii în special a infracţiunii de înşelăciune, compania "beneficiind astfel de imense sume de bani în detrimentul unităţilor sanitare din România şi a pacienţilor acestor unităţi".

În cazul celor doi directori ai firmei Hexi Pharma care au fost condamnaţi, Tribunalul arată că prin activitatea lor au favorizat compania în cazul infracţiunii de înşelăciune.

Pe de altă parte, directorii au pus în pericol sănătatea şi viaţă a milioane de pacienţi care au beneficiat de servicii medicale din partea unităţilor sanitare cărora Hexi Pharma le-a livrat acele biocide ineficiente.

"Este neîndoielnic că, fără activitatea lor infracţională, inculpata SC Hexi Pharma, nu ar fi fost în măsură să producă acele produse biocide ineficiente, produse a căror menire era tocmai combaterea infecţiilor nosocomiale existente în unităţile sanitare din România, incidenţa acestora la nivel naţional fiind neîndoielnic, mult mai mare decât cea raportată (la nivelul anului 2013, în România incidenţa infecţiilor nosocomiale era de doar de 0,23 % faţă de o medie europeană de 5,7%", motivează Mitu Stegaru, potrivit ziare.com.

Nu în ultimul rând, instanţa reţine că cei doi directori, deşi aveau cunoştinţă şi participau la fabricarea acelor biocide ineficiente, au perseverat în activitatea lor infracţională şi ar mai fi făcut-o şi în prezent, scopul fiind evident acela de beneficia de compensaţii financiare din partea fostului patron al companiei, Dan Condrea.

Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, în vârstă de 41 de ani, a murit în mai 2016, după ce a intrat cu maşină într-un copac, pe un drum judeţean, între localităţile Corbeanca şi Buftea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite