Motivare instanţă: Dan Diaconescu a beneficiat de 186 de zile în baza Legii recursului compensatoriu şi de 150 de zile ca urmare a cărţilor scrise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Diaconescu - încarcerat în martie 2015 după ce a fost condamnat la cinci ani şi jumătate de închisoare pentru şantaj - ar putea fi pus în libertate, după ce magistraţii Judecătoriei Sectorului 4 au decis eliberarea condiţionată a acestuia, decizia nefiind definitivă. Judecătorii arataă că fostul realizator TV a beneficiat de un câştig de 186 de zile în baza Legii recursului compensatoriu.

Legea 169/2017 privind recursul compensatoriu, potrivit căreia la 30 de zile executate în penitenciar în condiţii improprii, deţinuţii beneficiază de şase zile considerate executate a fost aplicată şi în cazul lui Dan Diaconescu.

Potrivit motivării instanţei, Dan Diaconescu  a executat, de la data de 4 martie 2015 până la 23 octombrie 2017, un număr de 965 zile închisoare, la care se adaugă 186 zile compensatorii conform Legii nr. 169/2017 şi 345 zile considerate ca executate pe baza muncii prestate (din care 150 zile câştigate ca urmare a lucrărilor ştiinţifice), în total 1.500 zile câştigate şi executate. 

Dan Diaconescu a scris 5 lucrări ştiinţifice în penitenicar şi a câţtigat câte 30 de zile pentru fiecare carte: „Tehnici stiintifice de realizare a interviului modern”, „Mecanica ruperii materialelor compozite”, „Talk-show-ul”, „Stirea - concept, evolutie si modalitati stiintifice de realizare” şi „Televiziunea - Menire sociala, dezvoltarea stiintifica si comunitara.”

Cât a executat din pedeapsă

Pentru a deveni propozabil în vederea liberării condiţionate, Diaconescu trebuie să execute fracţia de 2/3 din pedeapsă, respectiv 1340 zile de închisoare. 

„Astfel, potrivit caracterizării ataşate la dosar, condamnatul a participat la activităţile de educaţie şi asistenţă psihosocială. A fost inclus în programul de pregătire pentru liberare. A elaborat şi publicat 5 lucrări ştiinţifice. A desfăşurat activităţi lucrative în interesul locului de deţinere, din luna aprilie 2015 şi până în prezent. Nu a fost sancţionat disciplinar iar pentru munca prestată şi pentru participarea la activităţile şi programele de educaţie şi asistenţă psihosocială a fost recompensat de 20 ori, de 12 ori cu suplimentarea dreptului la pachet şi la vizită şi de 8 ori cu permisiunea de ieşire din penitenciar”, a motivate Judecătoria Sectorului 4.

„Şi-a format o atitudine corectă faţă de valorile sociale”

Magistraţii au apreciat că există premisele că timpul executat a fost suficient pentru reeducarea lui Diaconescu şi că acesta, prin participarea activă la programele desfăşurate în vederea pregătirii graduale pentru liberare, şi-a format o atitudine corectă faţă de valorile sociale, faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială, scopul preventiv şi educativ al pedepsei fiind atins, iar funcţiile de exemplaritate şi eliminare temporară ale pedepsei fiind îndeplinite, astfel încât în viitor să se încadreze într-o viaţă normală, părăsind câmpul infracţional.

„Considerând că scopul preventiv şi educativ al pedepsei este atins, instanţa apreciază că este oportună acordarea beneficiului liberării condiţionate, motiv pentru care propunerea va fi admisă, urmând a se dispune liberarea condiţionată a petentului Diaconescu Cristian Dan, atrăgându-i-se atenţia asupra cauzelor de revocare a liberării condiţionate”,a  conchis instanţa.

Condamnarea

Fostul patron al OTV este încarcerat la Penitenciarul Jilava, de unde câteva sute de deţinuţi au fost propuşi pentru eliberare condiţionată în următoarea perioadă, în baza legii recursului compensatoriu.. 

Dan Diaconescu a fost încarcerat în martie 2015, după ce a fost condamnat la 5 ani şi 6 luni de închisoare pentru şantaj. Dan Diaconescu a câştigat 200 de zile pentru că a lucrat în penitenciar şi alte 150 de zile după ce a scris cinci cărţi.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite