„Moştenirea Tudorel Toader“: ce probleme are de rezolvat noul ministru al Justiţiei, Ana Birchall

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Birchall FOTO gov.ro
Ana Birchall FOTO gov.ro

Deputat de Vaslui şi viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale Romaniei în guvernul Dăncilă, Ana Birchall (46 de ani) a devenit oficial noul ministru al Justiţiei după ce, tot ea, s-a aflat la conducerea interimară a ministerului, din 24 aprilie, după demisia lui Tudorel Toader.

În această poziţie, ea trebuie să rezolve o serie de probleme urgente rămase moştenire după Tudorel Toader. „Nu o să mă vait niciodată de greaua moştenire. Eu cred că în toată această perioadă de interimat am asigurat nu numai funcţionarea ministerului Justiţiei, dar şi a tuturor celorlalte ministere sau instituţii aşa cum am promis. Un ministru este un bun manager sau nu este un bun manager, nu vreau să spun situaţii punctuale, ce s-a întâmplat în trecut”, a declarat luni, Ana Birchall.

Experţii din sistem atrag atenţia că unul dintre cele mai importante obiective ale noului ministru ar trebui să fie reclădirea dialogului dintre sistemul judiciar şi Executiv, însă îşi exprimă scepticismul cu privire la un mandat reuşit în contextul unor noi ordonanţe de urgenţă promise de guvernul Dăncilă. „Doamna Birchall trebuie să reconstruiască încrederea între sistemul judiciar şi executiv, distrusă în ultimii doi ani şi jumătate de guvernare PSD-ALDE. Vor fi necesare mesaje şi gesturi politice care să arate că s-a conştientizat faptul că lucrurile au mers pe o parte greşită. În tot acest timp, punţile de dialog dintre sistemul judiciar şi Executiv au fost rupte, în special din vina Executivului. La fel de importantă este redobândirea predictibilităţii, nu se poate să ne trezim că lucrurile au fost modificate fundamental, de la o zi la alta. Vor trebui reluate toate discuţiile cu organismele internaţionale cu privire la modificările Legilor Justiţiei, pentru a stabili măcar în ce direcţie vrem să mergem. Cert este că la ministerul Justiţiei este nevoie de o persoană cu un cuvânt greu în PSD, şi va rămâne de văzut în măsură domna Birchall se califică în acest sens. Doar pentru că PSD-ul a pierdut nişte alegeri nu înseamnă că aprtidul s-a schimbat în mod automat. Oamenii de acolo au votat într-un anume fel până acum, nu înseamnă că de acum vor vota altfel, iar faptul că acum se vorbeşte de o OUG pentru modificarea codului administrativ pare a arăta că nu există încă contextul favorabil pentru toate aceste modificări necesare”, este de părere Laura Ştefan, expert anticorupţie în cadrul ExpertForum.

În opinia judecătorului Horaţius Dumbravă, fost preşedinte al CSM, la fel de importantă va fi reclădirea relaţiilor cu corpul de procurori şi relansarea luptei anticorupţie. „O prioritate pentru minister ar trebui să fie zona infrastructurii. În ultimii 2 ani de zile, ceea ce a părut a fi un conflict deschis al ministrului cu parchetele a obturat o nevoie reală a instanţelor. Este nevoie de programe pe termen mediu şi lung, de care fostul ministru nu a fost interesat. În al doilea rând, este nevoie de o reaşezare a relaţiilor cu procurorii. Fostul ministru a lăsat impresia că s-a aflat într-o neînţelegere permanentă cu Secţia pentru procurori a CSM, şi ar trebui regândit modul în care se fac numirile în fruntea parchetelor. Ar putea fi necesară chiar o modificare de lege unde greutatea pentru numirea procurorului general să cadă asupra Secţiei pentru procurori, unde de altfel ministrul Justiţiei este membru. Nu în ultimul rând este nevoie de o restartare şi reaşezare pe un parcurs pozitiv a luptei anticorupţie. Trebuie văzut unde au fost comise greşeli şi care au fost modificările legislative care au afectat în mod evident lupta anticorupţie”, a declarat acesta.

De altfel, Comisia de la Veneţia a trimis săptămâna trecută autorităţilor române un draft de aviz unde, printre problemele identificate erau: modificările legislative prin intermediul ordonanţelor de urgenţă, problema Secţiei Speciale, considerată a fi un potenţial obstacol al luptei împotriva corupţiei şi faptul că în numirile în marile parchete ministrul Justiţiei are un rol decisiv, fără a fi contrabalansat de preşedintele ţării şi CSM.

Primul test: propunerile pentru şefia Parchetului General şi a DNA

Atât Ministerul Public cât şi Direcţia Naţională Anticorupţie sunt conduse de procuroii Bogdan Licu, respectiv Călin Nistor, în baza unor mandate interimare. Una dintre primele decizii luate de Ana Birchall în calitate de ministru interimar a fost revocarea procedurilor de desemnare a procurorului general şi a membrului din partea României în funcţia de procuror european, după ce, în 10 aprilie, ministrul de la acea dată, Tudorel Toader, a respins toţi candidaţii pentru cele două funcţii. Încă din 30 aprilie, ministrul promitea reluarea „în perioada imediat următoare” a procedurilor de selecţie.

DNA a rămas fără un procuror-şef încă din luna iulie a anului trecut atunci când, după decizia Curţii Constituţionale, preşedintele Iohannis a semant revocarea Laurei Codruţa Kovesi. Între timp, fostul ministru Tudorel Toader a propus-o de trei ori consecutiv la şefia Direcţiei pe Adina Florea, toate propunerile fiind respinse de preşedintele Iohannis. Adina Florea candidează acum la şefia Secţiei Speciale.

Ana Birchall a absolvit în 1996 Facultatea de Drept si Relaţii Internaţionale Nicolae Titulescu, iar studiile şi le-a completat cu un master (1999-2000) şi doctorat (2000-2002) la Yale Law School, în Statele Unite.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite